Följ oss

Nyheter

Är detta årets starkaste nyemission?

Publicerad

den

även om det i september 2016 cirkulerade uppgifter om att bolaget hade för avsikt att försöka ta in en miljard dollar. Är detta årets starkaste nyemission?

Mexikanska Jose Cuervos nyemission tecknades till mer än 900 MUSD. Jose Cuervo som är världens största tillverkare av tequila genomförde den första nyemissionen i Mexiko sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet i november 2016. Planen var att ta in 700 MUSD, även om det i september 2016 cirkulerade uppgifter om att bolaget hade för avsikt att försöka ta in en miljard dollar. Är detta årets starkaste nyemission?

Intresset för denna nyemission var minst sagt stort. Aktierna i Cuervo, eller Becle SA de CV som bolaget officiellt heter, hamnade i det övre prisspannet mellan 30 till 34 pesos per aktie och hamnade på 34 pesos, men detta till trots så steg aktien direkt med åtta (8) procent när handeln startade på Bolsa Mexicana de Valores. Efter vissa vinsthemtagningar stängde aktien på 35,7 pesos, en uppgång om 4,9 procent. Bolagets ledning har valt att handla aktien under kortnamnet CUERVO. Nyemissionen, inklusive övertilldelningsoptionen, tillförde Jose Cuervo 18,64 miljarder pesos eller 912,6 MUSD. Detta gör Cuervo till en av detta årets starkaste nyemission trots att det bara är februari.

Bolaget grundades av Jose Antonio de Cuervo 1758 innan Mexiko erhöll sin självständighet från Spanien, och är Nordamerika äldsta kontinuerlig producent av sprit. Cuervo har i dag en marknadsandel om cirka 30 procent globalt, och kontrolleras av den mexikanska familjen Beckmann som kommer att fortsätta vara majoritetsägare även efter börsintroduktionen och årets starkaste nyemission.

Under 2016 valde styrelsen att avvakta med börsintroduktionen inte bara en utan två gånger i takt med att stödet för Donald Trump steg och värdet på den mexikanska peson föll till nya bottennivåer. Trump har hotat med att införa en kraftig importtull på alla produkter som Mexiko exporterar till USA i syfte att finansiera för hans berömda mur. Trump har också hotat att riva upp det frihandelsavtal som finns mellan länderna.

Trots detta uttryckte investerarna ett stort intresse för börsintroduktionen, bland annat beroende på Jose Cuervos starka och dollarbaserade försäljning. Tequila är inte särskilt priskänsligt, och elasticiteten för tequila är den lägsta för alla alkoholhaltiga drycker enligt analysföretaget Euromonitor. Trumps utspel har sänkt den mexikanska peson, men då USA och Kanada står för 64 procent av Cuervos omsättning på 1,165 miljarder dollar är valutarisken i form av den mexikanska peson relativt begränsad.

Investerare från Singapore köper 20 procent av företaget

Aranda, ett dotterbolag till det statliga investeringsbolaget Temasek från Singapore köpte en 20 procentig andel i Cuervo efter det att företaget listade sig vilket kan fungera som ett golv för aktiekursen i årets starkaste nyemission. Singapore har uttryckt ett intresse för att samarbeta med Cuervo.

Cuervo ser vid första anblicken inte särskilt billig ut, med en enterprise multiple på 15, strax under det som Diageo plc har. Enterprise multiple beräknas genom att dela företagets värde, inklusive skulder, med dess EBITDA, eller rörelseresultat. Brittiska Diageo plc som driver 28 destillerier, är världens största sprittillverkare och en betydande aktör på ölmarknaden. Bland bolagets varumärken finns Smirnoff, Johnnie Walker, Baileys och Guinness.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.