Följ oss

Nyheter

Är det Ryssland som underminerar oljerallyt?

Publicerad

den

USA Oil Fund (NYSEArca: USO), som spårar West Texas Intermediate råolja terminer har stabiliserat under de senaste veckorna och är fortfarande ståta med vinst på en månad.

USA Oil Fund (NYSEArca: USO), som spårar West Texas Intermediate råolja terminer har stabiliserat under de senaste veckorna och är fortfarande ståta med vinst på en månad. Trots att oljepriset har börjat stiga litet drar denna råvara fortfarande till sig en mängd nejsägare. Det finns emellertid skäl för investerare att vara försiktig med instabila energibörshandlade fonder. Om oljepriset faller till nya bottenrekord och skifferindustrin är oförmögen att gå med vinst, kan denna högt belånade industri få det är svårare att återbetala sina skuldförbindelser. Är det Ryssland som underminerar oljerallyt?

Då den amerikanska dollarn stärks och Federal Reserve tittar på en åtstramning av penningpolitiken kan de olika marknadssektorerna och de tillhörande börshandlade fonderna kan beter sig annorlunda i en stark USD miljö. Det handelsviktade USD-indexet har stigit med 15 procent under det senaste året, och befinner sig just nu på den högsta nivån på över tio år. Just börshandlade fonder med fokus på energi kan vara särskilt utsatta för en starkare dollar.

Är oljerallyt en dead cat bounce?

Många marknadsobservatörer betvivlar att oljepriset kommer att fortsätta hålla sig eftersom de ser en minskad efterfrågan samtidigt som flera av världens största oljeproducenter är ovilliga att minska sin produktion.

Den globala tillväxten efterfrågan på olja väntas dämpas under 2016 från en fem-årshögsta 2015, enligt International Energy Agency (IEA) senaste rapport, men ingen tycks ha berättat organisationen för de oljeexporterande länderna (OPEC) som håller pumpa rekordnivåer.

OPECs medlemsstater och andra internationella oljeproducerande nationer gör oljan en björntjänst genom att vägra att trimma sin produktion, vilket skulle kunna ge en viss lättnad för priser.

Är det Ryssland som underminerar oljerallyt? Den ryska oljeproduktionen steg under förra månaden till ett postsovjetiska rekord förra månaden när producenterna drog fördel av den svaga rubeln och valde att öka sina borrningar. Landets produktion av råolja och kondensat steg till 10,74 miljoner fat per dag, en procent högre än ett år tidigare och tangerade ett rekord som sattes i juni, enligt uppgifter från energiministeriets CDU-TEK enhet.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.