Följ oss

Nyheter

Brent Crude ETC ser rekordstora inflöden på en miljard dollar

Publicerad

den

Investerare köpte WisdomTrees Brent Crude ETC, alltså börshandlade råvaror, förra månaden mitt i trycket på utbuds- och efterfrågesidan från OPEC och lättnaden av covid-19-restriktioner i Kina.

Investerare köpte WisdomTrees Brent Crude ETC, alltså börshandlade råvaror, förra månaden mitt i trycket på utbuds- och efterfrågesidan från OPEC och lättnaden av covid-19-restriktioner i Kina.

Enligt data från WisdomTree såg WisdomTree Brent Crude Oil ETC (OOEA) inflöden av 1 miljard dollar i december, ett rekordmånadsintag sedan strategin lanserades i februari 2012, ett tecken på att investerare tror att priserna har nått ett golv.

Oljepriset handlades så högt som 139 dollar per fat 2022, den högsta nivån sedan 2008, drivet av lättnader på globala nedstängningsrestriktioner och Rysslands invasion av Ukraina.

Priserna sjönk dock under 80 dollar per fat för första gången sedan januari 2022 förra månaden då centralbankerna höjde räntorna i en aggressiv takt och marknaderna oroade sig över utsikterna till en hotande lågkonjunktur.

Investerare förutspår nu att oljepriset stiger igen när Kinas efterfrågan ökar när restriktioner för låsning upphör och Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC), och dess allierade, fortsätter att ta bort utbudet från marknaden.

Enligt Energy Information Administration (EIA) har den globala oljeproduktionen ännu inte nått sin topp på 84,6 miljoner fat per dag (bpd) i november 2018 med OPEC som kontrollerar cirka 45 % av marknaden.

Som Warren Patterson, chef för råvarustrategi på ING, sa: ”Det finns fortfarande mycket osäkerhet om rysk oljeförsörjning med tanke på EUs förbud mot rysk råolja och raffinerade produkter.

”Men vi tror att det ryska utbudet kommer att falla avsevärt tidigt i år – i storleksordningen 1,8 miljoner bpd på årsbasis under första kvartalet. Detta utbudsbortfall i kombination med fortsatta leveransnedskärningar i OPEC+ tyder på att oljemarknaden kommer att strama åt under loppet av 2023.”

Samtidigt har lättnaderna av låsningsrestriktioner i Kina orsakat en ökning av COVID-19-fall som har en negativ inverkan på oljepriserna.

Nitesh Shah, chef för råvaror och makroekonomisk forskning, Europa, på WisdomTree, sa dock att han förväntar sig att se en ”skarp ökning” av energiförbrukningen när fall av covid-19 börjar minska.

”Många investerare i OOEA vill spela Kinas återöppnande handel och ser bortom denna kortsiktiga turbulens med stora ökningar av covid-19-fall,” fortsatte Shah. ”Det kom överraskande i slutet av förra året eftersom inte många förväntade sig den snabba minskningen av COVID-19-restriktioner.”

Sammantaget förblir utsikterna för oljepriserna relativt volatila, enligt Peter Nagle, seniorekonom vid Världsbanken, på grund av antalet faktorer som kan påverka globalt utbud och efterfrågan inklusive OPEC+ produktionskapacitet, utsikterna för amerikansk olja, en hotande global lågkonjunktur och Kinas efterfrågan.

Shah lade till att denna motvikt mellan Kinas efterfrågan och OPEC-kartellens förmåga att kontrollera utbudet kommer att driva oljepriset till över 90 dollar per fat 2023.

I sina utsikter för 2023 förutspådde den amerikanska jätten Wells Fargo att oljepriserna är satta för ytterligare ett positivt år mitt i produktionsutmaningar i USA.

”USA, som ett exempel, har bromsat sin produktionstillväxt medan USAs politiska preferenser har skiftat mot förnybara energikällor,” sade den.

”Efter att ha känt av denna förändring i USA:s politik har OPEC+ gjort viktiga strategiska steg för att minimera leveranser samtidigt som priset maximeras. Begränsad global produktionstillväxt kommer sannolikt att hålla priserna att röra sig högre under de närmaste åren.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Påminnelse om utdelning i Xact Sverige i juni 2023

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande:

• 12 juni Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

• 13 juni Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 14 juni Avstämningsdag

• 20 juni Utbetalningsdag

Fortsätt läsa

Nyheter

Positiva prisutsikter för uran

Publicerad

den

Klimatförändringar kan bara övervinnas med kärnkraft säger allt fler marknadsbedömare. Uranföretag bör vara bland vinnarna om detta stämmer och det bör leda till positiva prisutsikter för uran.

Koldioxidutsläppen har ännu inte förbättrats nämnvärt här i landet. 2022 minskade koldioxidutsläppen något, med 1,9 procent jämfört med föregående år. Den största CO2-utsläpparen är Kina, med cirka 30 procent av de globala utsläppen.

USA orsakar runt 13 procent och Tyskland runt knappt två procent. Tyskland ska bli CO2-neutralt 2045, ingen lätt bedrift. Men Kina gör också ansträngningar för att minska CO2-utsläppen under de kommande åren. De globala CO2-utsläppen ökar dock varje år. Tyvärr räcker det inte med sol- och vindenergi, särskilt i det här landet.

Ren energi måste köpas från Frankrike, som helt förlitar sig på kärnkraft. Priset på uran har stigit kraftigt. Idag kostar ett pound uran drygt 50 US-dollar. En av anledningarna till detta var den europeiska energikrisen, som har gjort kärnenergin mer attraktiv. Och det verkar som att de flesta experter inom uranindustrin förväntar sig att priset på uran fortsätter att stiga, till exempel till 70 dollar per pound uran 2024 (Bank of America).

Japan har precis antagit en lag som tillåter befintliga kärnreaktorer att fungera på obestämd tid, vilket eliminerar 60-årsgränsen. Återstarten av reaktorer och byggandet av nya anläggningar drivs på. Liksom Tyskland är Japan ett land som är fattigt på råvaror. Kina planerar de flesta nya kärnkraftverken, följt av Ryssland och Indien. Så för att övergången från fossila bränslen ska lyckas behövs uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EUPE ETF investerar i europeiska värdeaktier

Publicerad

den

Ossiam Shiller Barclays CAPE Europe Sector Value UCITS ETF 1C (EUR) (EUPE ETF) investerar i aktier med fokus Value, Sector Strategy, Europe. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Ossiam Shiller Barclays CAPE Europe Sector Value UCITS ETF 1C (EUR) (EUPE ETF) investerar i aktier med fokus Value, Sector Strategy, Europe. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,65 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Ossiam Shiller Barclays CAPE Europe Sector Value UCITS ETF 1C (EUR) har tillgångar på 122 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsstrategi

Ossiam Shiller Barclays CAPE Europe Sector Value UCITS ETF 1C (EUR) är en aktivt förvaltad ETF.

Ossiam Shiller Barclays CAPE Europe Sector Value Strategy investerar i europeiska aktiesektorer som anses undervärderade baserat på deras relativa CAPE (cykliskt justerat pris-till-vinst-förhållande).

Investeringsmål

Replikera, före fondens avgifter och utgifter, resultatet för Shiller Barclays CAPE® Europe Sector Value Net TR Index stängningsnivå

Fondens höjdpunkter

Ger exponering mot europeiska aktier genom en dynamisk sektorrotation baserad på akademisk forskning

En investeringsprocess som försöker identifiera sektorer som potentiellt är undervärderade med ett långsiktigt perspektiv

Sektorval baserat på CAPE®-förhållandet, ett allmänt använt värderingsmått baserat på professor Robert Shillers verk

Fonden replikerar Shiller Barclays CAPE® Europe Sector Value Net TR Index via syntetisk replikering

Handla EUPE ETF

Ossiam Shiller Barclays CAPE Europe Sector Value UCITS ETF 1C (EUR) (EUPE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREUPE
Stuttgart Stock ExchangeEUREUPE
Borsa ItalianaEURCAPE
Euronext ParisEURCAPE
London Stock ExchangeGBXLCPE
London Stock ExchangeEURCAPE
SIX Swiss ExchangeEURCAPE
XETRAEUREUPE

Största innehav

VärdepapperVikt %
WACKER CHEMIE AG7.68%
EDP-ENERGIAS DE PORTUGAL SA7.58%
DEUTSCHE BANK AG-REGISTERED6.96%
DELIVERY HERO SE6.41%
KBC GROUP NV5.68%
WAREHOUSES DE PAUW SCA4.35%
AIRBUS SE4.22%
TELEFONICA DEUTSCHLAND HOLDI4.17%
AGEAS4.13%
AEGON NV4.05%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära