Följ oss

Nyheter

Ytterligare smärta att vänta för halvledarföretagen

Publicerad

den

PHLX SOX har sedan starten rasat med mer än 13 procent, och det finns gott om aktieanalytiker som säger att det finns ytterligare smärta att vänta för halvledarföretagen.

Market Vectors Semiconductor ETF (NYSEArca: SMH) och iShares PHLX Semiconductor ETF (NASDAQGM: SOXX), som följer det kapitalviktade halvledarindexet PHLX SOX har sedan starten rasat med mer än 13 procent, och det finns gott om aktieanalytiker som säger att det finns ytterligare smärta att vänta för halvledarföretagen.

Eddy Elfenbein som skriver bloggen Crossing Wall Street nämner att aktierna i halvledarföretagen står inför påtryckningar från den vacklande PC-försäljningen, en stark USA-dollar och svaga ekonomier i Asien. Trots bättre än väntat resultatrapporter från halvledarföretag såsom NXP och Qorvo säger Elfenbein att han anser att utsikterna förblir bistra tills de centrala villkoren förbättras.

Halvledarindustrin befinner sig i motvind

Halvledarindustrin befinner sig i motvind. Analysföretaget Gartner Group räknar med att de globala transporterna av persondatorer, surfplattor och smartphones endast ökade marginellt under 2015, något som tyder på att chiptillverkningen kan sjunka eftersom detta är ett tecken på en minskad efterfrågan.

Halvledarindustrin har dessutom att kämpa med ett svagare förtroende bland placerarna. Sedan starten av 2016 har många investerare valt att sälja både teknikaktier och de börshandlade fonder som investerar i teknikaktier. Detta har bland annat att göra med de kursfall vi sett i till exempel Apple (NasdaqGS: AAPL). Kursfallet i Apple har i sin tur lett till svagare kurser för den börshandlade fonden som heter Technology Select Sector SPDR (NYSEArca: XLK).

Investerarna har blivit alltmer bekymrad över bolagets iPhone försäljningstillväxt, särskilt med Kina som just befinner sig i en ekonomisk avmattning. ETF investerare kommer också att hålla ett vakande öga på AAPL av det skäl att denna aktie har en stor andel i de flesta ETFer som följer den breda tech-sektorn, i allmänhet minst tio procent. Chip-aktier gör också upp en hälsosam andel av laguppställningarna i bredare ETFerna med fokus på tech.

Ett negativt sentiment på optionsmarknaden

För att göra saken värre för halvledarföretagen och de ETFer som investerar i dessa företag så råder det ett mycket negativt sentiment för denna grupp företag på optionsmarknaden. Optionshandlarna är övertygade om att vi kommer att få se ytterligare kursfall. De flesta företagen har drabbats, men det är i synnerhet Texas Instruments och NVIDIA som är utsatta. Under de senaste veckorna har många optionshandlare valt att sälja stora volymer säljoptioner at-the-money, något som kan indikera en rädsla för att dessa företag skall släpa dåliga bokslutskommunikéer. Köpen av säljoptioner skulle därför kunna vara ett sätt för både institutioner och privata placerare att säkra sina befintliga långa innehav. Är försäljningarna av dessa säljoptioner nakna, det vill säga att försäljningarna inte görs för att skydda befintliga aktieinnehav kan ytterligare smärta att vänta för halvledarföretagen då det kan indikera kraftiga kursfall inom kort.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.