Följ oss

Nyheter

XLU ETF investerar i amerikanska utilities

Publicerad

den

Utilities Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLU ETF) XLU spårar ett marknadsvärderat index för amerikanska utilities aktier uteslutande från S&P 500. XLU har en årlig förvaltningskostnad

Utilities Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLU ETF) XLU spårar ett marknadsvärderat index för amerikanska utilities aktier uteslutande från S&P 500. XLU har en årlig förvaltningskostnad på 0,12 procent. Denna börshandlade fond äger aktier i 28 olika företag. XLU är en utdelande ETF som varje kvartal lämnar utdelning. Det är en av SPDRs sektor-ETFer. Utilities brukar ofta kallas för allmännyttiga företag.

XLU Factset Analytics Insight

XLU, en mycket populär fond, investerar bara i utilities aktier som ingår i S&P 500. Detta är både en fördel och en svaghet. Fonden dominerar sitt segment med enorma tillgångar och volym, men den är också mer koncentrerad till en handfull stora företag. Konkurrerande utilities -ETF:er erbjuder bredare exponering för hela marknadsspektrumet, vilket innebär att XLU inte är den bästa passformen för vårt neutrala referensvärde för utilitiessektorn. Ändå är XLU ett solidt val för exponering för segmentet.

Vad är Utilities

Klassiska utilitys är elbolag, gasbolag och vattenbolag och man kan säga att de kännetecknas av en mer eller mindre monopolartad situation. Denna typ av företag har en moat i och med att det är höga uppstartskostnader samtidigt som det är en stabil efterfrågan på produkterna.

Kännetecknande är att det handlar om produkter/tjänster som är basala och ständigt behövs. Det lönar sig knappast heller att bygga ett till kraftverk bredvid det gamla eller köra med paralella elnät. Stora investeringar krävs vilket skapar inträdesbarriärer för nya företag. Bolagen brukar vara rejält stabila och tråkiga och ofta är det utdelningen och säkerheten som gör dem attraktiva. I och med monopolsituationen bör man se upp med regleringar från politiskt håll.

Fondöversikt

Investeringen syftar till att ge investeringsresultat som, före kostnader, i allmänhet motsvarar pris- och avkastningsprestanda för börsnoterade aktier i värdepappersindexet Utilities Select Sector. För att följa indexets resultat använder fonden en replikeringsstrategi. Det investerar i allmänhet i stort sett alla, men minst 95%, av dess totala tillgångar i de värdepapper som ingår i indexet. Indexet inkluderar värdepapper från företag från följande branscher: elföretag; vattenförsörjning; multiverktyg; oberoende el- och förnybar elproducenter; och gasföretag. Fonden är icke-diversifierad.

Handla

Utilities Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLU ETF) är en börshandlad fond som handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Även Plus500 erbjuder handel i XLU ETF i form av CFDer.

Även eToro kan erbjuda handel i denna ETF.

Största innehav

NamnKortnamn% Vikt
NextEra Energy IncNEE16.23%
Duke Energy CorpDUK8.27%
Southern CoSO7.47%
Dominion Energy IncD6.88%
American Electric Power Co IncAEP4.71%
Exelon CorpEXC4.69%
Sempra EnergySRE4.45%
Xcel Energy IncXEL4.09%
Public Service Enterprise Group IncPEG3.41%
WEC Energy Group IncWEC3.27%

Innehaven kan komma att förändras

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *