Följ oss

Nyheter

WisdomTree ger sig in på den europeiska ETF-marknaden

Publicerad

den

WisdomTree ger sig in på den europeiska ETF-marknaden

WisdomTree ger sig in på den europeiska ETF-marknaden genom att köpa majoriteten av BOOST ETP  för 20 MUSD. WisdomTree är USAs femte största ETF-leverantör och den åttonde största på global basis. Etableringen i Europa är ett naturligt steg då den europeiska marknaden, vid sidan av den amerikanska, är den största i världen med mer än 400 miljarder USD under förvaltning. BOOST ETP är framförallt känt för sina hävstång-ETFer men också för att bolaget erbjuder sina kunder en chans att ta korta positioner genom sina börshandlade fonder.

Behåller båda varumärkena

BOOST

WisdomTree kommer att investera 20 MUSD i BOOST som skall finansiera den europiska expansionen vilken kommer att ske under ledning av veteranerna Hector McNeil och Nik Bienkowski som arbetade på ETF Securities innan de i december 2011 startade BOOST. Dessa två veteraner kommer att ansvara för att förvaltningen och expansionen av BOOSTs börshandlade fonder. På sikt är tanken att WisdomTree skall lansera egna UCITS ETFer under WisdomTrees varumärke i Europa.

WisdomTree lanserade sin första börshandlade fond i USA i juni 2006. I dag är företaget den enda listade förvaltaren som uteslutande fokuserar på börshandlade fonder. WisdomTrees egna aktier handlas på en börs, i WisdomTrees fall handlas aktien på NASDAQ under kortnamnet WETF. I dag ansvarar bolagets förvaltare för 61 olika ETFer på den amerikanska marknaden, och täcker tillgångsklasserna Equities, Fixed Income, Currency Income och Alternatives Asset vilka tillsammans har tillgångar under förvaltning på 33,7 miljarder USD (upp från 18,3 miljarder i december 2012). Det är framförallt fundamentalt viktade ETFer, aktivt förvaltade ETFer och valutahedgade ETFer som är WisdomTrees specialitet.

BOOST en framgångssaga

2013 var det första – och enda – hela kalenderåret som var verksamma som en självständig enhet, men bolaget kom på kort tid att bli en succé. Under 2013 var BOOSTs fem bästa ETPer de fem ETPer som utvecklades bäst på LSE, London Stock Exchange. I oktober listade BOOST åtta hävstångs-ETPer/ETCer på Borsa Italiana i Milano som sedan 2007 ägs av London Stock Exchange. Även här var det succé, på mindre än tre månader hade BOOST en marknadsandel på över tio (10) procent inom ETP-segmentet. The BOOST 3x Leverage Daily ETP (3NGL) var den ETP som utvecklades bäst på Borsa Italiana i november och december 2013. När får vi se WisdomTree/BOOTS på den svenska marknaden?

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.