Följ oss

Nyheter

Amerikanska investerare blickar mot Europa

Publicerad

den

Amerikanska investerare blickar mot Europa

Amerikanska investerare blickar mot Europa. New York – noterade iShares Europe 350 ETF (NYSEAreca; IEV) har mer än fördubblats i storlek under de senaste sex månaderna. På första sidan av förra veckan Financial Times rapporteras att amerikanska investerare blickar mot Europa och att deras köp av aktier i Eurozonen åter ökar i omfattning. Wall Street Journal noterade i går att Europa är tillbaka”.

Trots det senaste årets uppgångar har de europeiska aktiemarknaderna underpresterat den amerikanska aktiemarknaden med cirka 45 procent sedan den så kallade finanskrisen. Trots att 2013 var ett mycket bra år så handlas S & P Europe 350 fortfarande långt under de nivåer som denna börshandlade fond handlades till innan finanskrisen. Den europeiska motsvarigheten, S & P 500 har under tiden konstant rapporterat nya toppnoteringar.

Frågan är därför varför de amerikanska investerarna skulle intressera sig för de europeiska aktiemarknaderna. En förklaring är att medan eurokrisen avskräckte från transatlantiska investeringar så har den senaste tidens positiva nyheter när det gäller den amerikanska ekonomin lett till att vissa placerare och förvaltare börjar sprida sina risker och se över sin tillgångsallokering. Även de – relativt sett – låga värderingarna har spelat in, det finns alltid köpare av alla tillgångar, frågan är bara till vilket pris.

Den förhållandevis lilla ökningen av europeiska aktiepriserna sedan 2009 har resulterat i mycket mer attraktiva värderingsnivåer än i USA, både på aktie och indexnivå. Ta till exempel direktavkastningen, europeiska aktier ser attraktiva ut även i jämförelse med den riskfria räntan.

Direktavkastningen överstiger den tyska 10 årsräntan

Direktavkastningen för S & P Europe 350 är väl över det tyska 10 årsräntan på 1,6 procent, medan direktavkastningen för S & P 500 ligger under den nuvarande 10 årsräntan på 2,6 procent. Sådana skillnader ger för eller senare upphov till att någon agerar på dem, och det är inte bara de amerikanska investerarna som gjort detta.

I Storbritannien har The Telegraphss lista över länder som har de mest attraktiva CAPE-värderingar (ett cykliskt justerat p/e-tal) visat sig vara starkt viktat mot europeiska investeringar. Det finns en rad andra exempel, notera att i de båda ovannämnda indexen är det i huvudsak större aktier som ingår och dessa har nu en utdelning som är högre än den genomsnittliga aktien. Det är således large cap aktierna som har drivit på utdelningstillväxten. Detta innebär också att riskprofilen ser attraktiv ut, aktierna som ingår i S & P Europe 350 ger en direktavkastning på 2,8 procent. Aggregerat har aktierna i detta index ökat sin utdelning varje år under de senaste tio åren.

Allt annat lika, skulle aktierna i S & P Europe 350 behöva öka i värde med 50 procent för att direktavkastningen skulle motsvara den hos sina amerikanska motsvarigheter.

Börserna är kända för att visa ett regelbundet förakt mot förutsägelser, men då värderingarna driver de amerikanska kapitalflöden in i Europa så finns det anledning att tro att detta förhållande kommer att bestå ännu en tid. Titta till exempel på S&P Europe 350 Dividend Aristocrats Index.

Ishares IEV

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.