Följ oss

Nyheter

Vinnare och förlorare ETFer vecka 29 2015

Publicerad

den

Vinnare och förlorare ETFer vecka 29 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har

Vinnare och förlorare ETFer vecka 29 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har vi listat Vinnare och förlorare ETFer vecka 29 2015 på den amerikanska marknaden. Observera att i sammanställningen inte ingår några så kallade hävstångs-ETFer. Samtliga dessa börshandlade fonder kan handlas genom både Nordnet och Avanza.

Under veckan som har gått har det framförallt varit en råvara som gått bäst, naturgasen. Så väl det certifikt som iPath gett ut, GAZ, som United States Natural Gas ETF (NYSEArca: UNG) återfinns bland denna veckas vinnare. På förlorarsidan återfinns av naturliga skäl den inverterade börshandlade fond som förvaltas av First Trust som ger placerarna den motsatta utvecklingen av naturgaspriset.

Förvånansvärt nog fanns inte oljan med bland de råvaror eller börshandlade fonder som gått sämst. Det historiska avtalet med Iran har väckt en hel del spekulationer om hur mycket iransk olja som kommer tillbaka till marknaden, och hur snabbt. Uppskattningarna är ännu så länge mycket spekulativa då inga officiella siffror har presenterats, men det är sannolikt att anta att Iran kommer att producera någonstans i närheten av en miljon fat råolja per dag igen inom loppet av tolv månader. December 2015 är det tidigaste datumet som sanktionerna kan komma att upphävas men fram till dess kommer Iran att ha närmare 40 miljoner fat råolja i lager som kan säljas.

Under tiden som oljehandlarna försöker avgöra de oljevolymer som kan komma att exporteras från Iran har oljepriset fallit. Den 16 juli i år föll priset på West Texas Intermediate, WTI, och handlades mycket nära den psykologiskt viktiga nivån 50 USD per fat, och var därmed i närheten av nivåer som oljepriset inte handlats till på flera månader.

Vinnare

iPath Bloomberg Natural Gas SubTR ETN (NYSEArca: GAZ) +5,88 procent
PowerShares QQQ Trust, Series 1 (NasdaqGM: QQQ) +5,52 procent
Technology Select Sector SPDR ETF (NYSEArca: XLK) +4,82 procent
United States Natural Gas ETF (NYSEArca: UNG) +4,21 procent
Financial Select Sector SPDR ETF (NYSEArca: XLF) +3,04 procent

Förlorare

iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) -17,42 procent
Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) -7,94 procent
First Trust ISE-Revere Natural Gas ETF (NYSEArca: FCG) -6,09 procent
Market Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ) -5,3 procent
Sprott Physical Silver Trust ET (NYSEArca: PSLV) -4,73 procent

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.