Följ oss

Nyheter

Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 51 2015

Publicerad

den

Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 51 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt,

Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 51 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har vi listat Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 51 2015 på den amerikanska marknaden. Observera att i sammanställningen inte ingår några så kallade hävstångs-ETFer. Samtliga dessa börshandlade fonder kan handlas genom både Nordnet och Avanza.

Efter en vecka med fallande oljepriser drogs även de flesta andra energirelaterade börshandlade fonderna ned. Undantaget är emellertid Guggenheim Solar ETF (NYSEArca: TAN), en börshandlad fond som investerar i företag som är verksamma inom solenergi. I vanliga fall styrs dessa företags utveckling av oljepriset då ett högt oljepris gör denna typ av företag attraktiva som ett alternativ.

Under december 2015 har vi emellertid sett flera saker hända som satt ett ökat fokus på denna typ av företag. Dels var det klimatmötet i Paris, dels var det en rad positiva skriverier från olika amerikanska mäklarhus. Det senare har varit en direkt effekt av en beslut som togs av den amerikanska kongressen i veckan som inte bara gynnare företag som är verksamma inom solenergi utan även Tesla och övriga företag inom clean energy segmentet.

De börshandlade fonder som fokuserar på clean energy har haft det tufft under 2015, men det ser ut att ändras nu. Kongressens beslut innebär att det kan bli möjligt med en förlängning av bidragen för solenergi. Guggenheim Solar ETF (NYSEArca: TAN) steg med mer än nio procent på nyheten om omrörstningen. Den senaste tidens uppgång gör att TAN nu ligger på ordentligt plus under 2015. Under de senaste fem åren har denna börshandlade fond gett sina ägare en genomsnittlig årsavkastning på cirka tio procent. Sektorn handlas emellertid långt under topparna 2008/2009 när TAN handlades till 279,20 USD per andel, cirka åtta gånger högre än i dag.

Vinnare

iPath Bloomberg Natural Gas SubTR ETN (NYSEArca: GAZ) +25,58 procent
Guggenheim Solar ETF (NYSEArca: TAN) +19.14 procent
WisdomTree India Earnings ETF (NYSEArca: EPI) +5,02 procent
iShares China Large-Cap (NYSEArca: FXI) +4,78 procent
Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO) +3,55 procent

Förlorare

Market Vectors Rare EarthStrat Mtls ETF (NYSEArca: REMX) -10,32 procent
United States Natural Gas (NYSEArca: UNG) -9,84 procent
First Trust ISE-Revere Natural Gas ETF (NYSEArca: FCG) -8,39 procent
iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) -6,68 procent
iShares MSCI Brazil Capped (NYSEArca: EWZ) -5,56 procent

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.