Följ oss

Nyheter

Vill Du bli en bättre investerare?

Publicerad

den

Vill Du bli en bättre investerare? 4 sätt att lära Dig tänka som en maskin. Maskiner blir inte trötta eller sjuka. De har inte heller en dålig dag. De bryr sig inte heller om vad Du

Vill Du bli en bättre investerare? 4 sätt att lära Dig tänka som en maskin. Maskiner blir inte trötta eller sjuka. De har inte heller en dålig dag. De bryr sig inte heller om vad Du eller Dina kunder anser, de gör bara sitt jobb.

Finansiella rådgivare är inte maskiner, och det är en bra sak. Smarta rådgivare använder sig emellertid av kvantitativa processer och system för att undvika sina fallgropar. De kan istället fokusera på att öka avkastningen.

Finansiella rådgivare är inte maskiner

Tänk på att maskiner

1. Inte gör oinformerade beslut
2. Inte tar riskfyllda genvägar
3. Inte har orealistiska förväntningar på avkastningen
4. Inte fokuserar på kortsiktiga resultat

Med det i åtanke finns nedan finns det fyra sätt att hjälpa dig att tänka mer som en maskin utan att bli en robot.

1 Handla inte impulsivt

Daniel Kahneman använder den gamla analogin om slagträt och bollen för att illustrera hur människosinnet hoppar till en felaktig lösning när svaret ”verkar” är uppenbart, enkelt och logiskt. Kahnemans analogi ser ut så här:

  • Ett slagträ och en boll kostar 1,10 USD
  • Slagträt kostar 1 USD mer än bollen.
  • Hur mycket kostar bollen?

De flesta ger det ”intuitiva” svaret: 0,10 dollar, men det korrekta svaret är 0,05 dollar. Om du missade det här, känner du inte dålig, mer än 50 procent av eleverna på Harvard, MIT och Princeton hade också fel [1].

När ett beslut fattats, till och med ett felaktigt beslut, ser bara vi framåt från den beslutspunkten och ser sällan tillbaka. Som man kan föreställa sig baseras framtida beslut på en falsk beslutspunkt vilket kan leda till nedslående resultat.

Följ en process

För att minimera beslutsfel hjälper det att följa en process, som maskiner gör. Vi börjar med att erkänna att investerare och deras rådgivare står inför en svimlande mängd data. Enkelt uttryckt, när vi väljer ett val måste vi veta våra odds. Om jag överväger att investera i S & P 500 eller en Emerging Markets-fond, hjälper det att veta oddsen för framgång. Om oddsen gynnar mig är det rimligt att välja den riskjusterade avkastningen som kommer närmast mitt mål. Det innebär att jag väljer investeringen med den bästa möjligheten till ett önskvärt resultat – vilket inte alltid är den som har den högsta möjliga avkastningen. Tänk risk versus avkastning.

Alla människor strider mot sitt intuitiva sinne eftersom det älskar att fatta snabba beslut. Detta är särskilt sant när investeringen inte verkar vara genomförbar just nu när vi tittar på det.

Som erfarna rådgivare vet vi att det är lätt att fatta ett impulsbeslut och rekommendera en investering som alltid har fungerat bra. Vi vet också att stödja en etablerad investering kanske inte är det rätta valet för en viss kund. Från en maskins perspektiv förstår maskinen att investeringar ständigt rör sig mot eller bort från sina medeltal, vilket innebär att en investering som gått bra under de senaste kvartalen kan vara det värsta valet för en klient kommande kvartal.

Maskintänkande innebär att en rådgivare kommer att undvika att göra ett tidsägt beslut bara för att det är det uppenbara, enkla och logiska valet.

2 Förväxla inte det vanliga med det ovanliga

En viktig orsak till vår försummelsegrund kommer från heuristisk tillgänglighet, vilket är en snygg term som betyder att människor tar mentala genvägar. Vi tar ofta beslut baserat på lärda eller virtuella exempel som dyker upp i våra huvuden. Heuristisk tillgängligheten är en hjärnfunktion som får oss att tro att en situation är mycket vanligare än vad den egentligen är, eller vice versa.

Som ett exempel, baserat på filmer vi såg som barn tror att vi är i fara varje gång vi går in en mörk gränd. Oddsen att bli attackerad kan vara liten, men efter att ha sett filmer tror vi tvärtom att grändattacker är vanligt förekommande i den verkliga världen.

För att tänka som en maskin måste vi vara extremt tydliga om de faktiska oddsen för framgång eller misslyckande vid varje beslut, oavsett vad som känslomässigt känns bäst. Detta är utmanande eftersom våra heuristiska tillgänglighetstendenser är så starka.

3 Förstå att du kommer att förlora pengar

Förlustaversion är en princip som är känd för varenda finansiell rådgivare. Människor fruktar förluster mer än de värderar vinster. Med tanke på många investerares kortsiktiga inriktning är trycket att ”vinna” varje gång smärtsam verkligt. Maskiner förstår att det är omöjligt att vinna varje gång, så de försöker inte. I själva verket innebär att försöka vinna varje gång enorma möjligheter för betydande förluster – vilket kan ta investerare åratal att återhämta sig från.

Maskiner förväntar sig att förlora ibland och förväntas att hantera sina förluster som en del av standardprocessen för att realisera positiva långsiktiga sammansatta avkastning. Att ge dig själv tillåtelse att misslyckas (av rätt anledning) hjälper dig att vara processorienterad, som en maskin.

4 Förstå vad som bygger rikedom

Det krävs pengar för att tjäna pengar. Ja, det gamla talesättet är sant – men inte av anledningarna som många tror. Under många år fick finansbranschen investerare och deras rådgivare att fokusera på den enkla, kortsiktiga avkastningen istället för den långsiktiga avkastningen. Varför skulle de göra det? Det är enkelt…

Den kortsiktiga avkastningen ser ofta bra ut. Dessutom är rådgivaren rädd att om de kortsiktiga prestationerna inte uppfyller kundens förväntningar, kan de lämna.

Om en rådgivare presterar dåligt under en kort tidsperiod (till exempel ett kvartal), genom att använda strama fönster för att utvärdera en investering, är det lättare för rådgivaren att fokusera på sin kunds uppmärksamhet på det kvartalet som kommer upp och ”Glömma” det svaga kvartalet. Som exempel kan en rådgivare välja att prata om aktuella siffrorna eftersom slutet av förra året var dåligt.

Hur många investerare hävdar att de fokuserar på lång sikt, men fattar verkligen beslut baserat på kortsiktighet? Dessa exempel och många andra leder till ökad kortsiktig risk och tar bort fokuset från den långsiktiga avkastningen. Tänk på detta exempel:

Du har två portföljer som börjar med 10 000 dollar. Efter fem år ser de ut så här:

• Portfölj A: 12 000 dollar
• Portfölj B: 18.000 dollar

Vilken klient skulle vara mer nöjd om följande år såg ut så här? Välj en:

• Portfölj A: 7 % (840 dollar vinst)

• Portfölj B: 5 % (900 dollar vinst)

Tyvärr skulle de flesta kunder tro att Portfölj A som gjorde 7 % var en ”bättre” portfölj för året, även om Portfölj B gjorde mer pengar. Rikedom bestäms av kronor och dollar, inte av procentandelar – och som du kan se krävs det pengar för att tjäna pengar. Det som är mest angeläget är portföljens värde, inte den avkastning som tillämpas på den på kort sikt.

De bästa investerarna använder inte bara maskinerna, de lär sig av dem.

Människor är fantastiska, vackra och fantastiska varelser. Men de flesta är programmerade att vara dåliga investerare. Naturligtvis är detta en orsak till varför finansiella rådgivare finns.

Det mänskliga sinne, trots sin enorma makt och potential, är programmerad att göra snabba beslut. Som ett resultat gör människor många fler felaktiga beslut än korrekta, och denna programmering gäller exponentiellt för finansiell investering.

Slutsatsen är att koden till till långsiktigt välstånd skapas när vi lär oss att tänka som en maskin.

[1] Det korrekta svaret ser ut så här: $1.05 + $.05 = $1.10; $1.05 – $.05 = $1.00.
Ett felaktigt svar ser ut så här: $1.00 + $.10 = $1.10; $1.00 – $.10 = $.90.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

VettaFis Jane Edmondson diskuterar NATO Defence ETF

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera sin NATO Defence ETF och dess relevans för investerare. Nyckelfaktorer som bidrar till dess attraktionskraft inkluderar global instabilitet, underinvesteringar i försvaret, särskilt i Europa, och Natos mål på 2 % BNP-utgifter för försvar, vilket kan öka till 3 %. Moderniseringen av försvarsteknologier, såsom drönare och cyberförsvar, spelar också en betydande roll. 2023 nådde de globala försvarsutgifterna rekordstora 2,4 biljoner dollar, vilket är den högsta ökningen sedan 2009.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera sin NATO Defence ETF och dess relevans för investerare. Nyckelfaktorer som bidrar till dess attraktionskraft inkluderar global instabilitet, underinvesteringar i försvaret, särskilt i Europa, och Natos mål på 2 % BNP-utgifter för försvar, vilket kan öka till 3 %. Moderniseringen av försvarsteknologier, såsom drönare och cyberförsvar, spelar också en betydande roll. 2023 nådde de globala försvarsutgifterna rekordstora 2,4 biljoner dollar, vilket är den högsta ökningen sedan 2009.

Den största delen av utgiftsökningen sker i Europa, driven av konflikten mellan Ryssland och Ukraina och Finlands och Sveriges inträde i Nato. EU-länderna spenderade 270 miljarder euro på försvar 2023, och denna siffra förväntas stiga. En ny försvarsindustristrategi uppmuntrar gemensamma investeringar och upphandling mellan EU-länder. De senaste samarbetena inkluderar Frankrikes och Tysklands gemensamma stridsvagnsprojekt och ett drönarförsvarsinitiativ från sex Nato-länder. Dessutom finns det en ökning av försvarsrelaterade börsintroduktioner i Europa, vilket tyder på ett växande intresse för sektorn. ESG-investerare omprövar försvarsinvesteringar, med många europeiska pensionsplaner som omvärderar sina positioner. VettaFis index visar företag som följer FN:s och OECD:s riktlinjer och fokuserar på Nato-anslutna företag, och erbjuder ett ESG-vänligt förhållningssätt till försvarsinvesteringar.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

RIEM ETF investerar i bolag från emerging markets som följer Parisavtalet

Publicerad

den

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) med ISIN IE000CBYU7J5, försöker följa Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhetskriterier och EU-direktiv om klimatskydd.

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) med ISIN IE000CBYU7J5, försöker följa Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhetskriterier och EU-direktiv om klimatskydd.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETF:n ackumuleras och återinvesteras.

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating är en liten ETF med tillgångar på 77 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 1 november 2023 och har sin hemvist i Irland.

Fondens mål

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF (”Fonden”) syftar till att spåra resultatet för Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets Total Return Index (”Indexet”).

Ögonblicksbild av fonden

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF syftar till att ge låga koldioxidexponeringar mot stora och medelstora aktiemarknader på tillväxtmarknader.

Fonden har ett hållbart investeringsmål eftersom den investerar i företag som (i) bidrar till miljömål, (ii) inte nämnvärt skadar några miljömässiga eller sociala mål och (iii) följer god förvaltningspraxis.

Indexbeskrivning

Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets Total Return Index är utformat för att ge låga koldioxidutsläpp exponering mot stora och medelstora aktiemarknader på tillväxtmarknader.

Handla RIEM ETF

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXRIEE
London Stock ExchangeEURREAG
London Stock ExchangeUSDRIEM

Fortsätt läsa

Nyheter

Bredare riskspridning för XACT Norden

Publicerad

den

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning och leder inte heller till några kostnader för dess investerare.

Index före ändring: Handelsbanken Nordic ESG Index

Index efter ändring: Solactive ISS ESG Screened Nordic 50 Index

De nya fondbestämmelserna är godkända av Finansinspektionen och träder ikraft 14 juni 2024. Uppdaterade fondbestämmelser, informationsbroschyr och faktablad finns tillgängliga i kurslistan på handelsbankenfonder.se och xact.se

Fortsätt läsa

Populära