Följ oss

Nyheter

Hur beräknas VIX, skräckindexet?

Publicerad

den

Hur beräknas VIX, skräckindexet?

När marknadsvolatiliteten sticker uppåt, alternativt rasar hänvisar tidningar och tv-kommentatorer till VIX, skräckindexet. Formellt sett är detta index känt som CBOE Volatility Index. VIX är ett referensindex konstruerat specifikt för att spåra volatiliteten i S & P 500, den amerikanska aktiemarknadens termometer. De flesta investerare som är bekanta med VIX brukar beteckna det som ”en mätare av rädsla”, eftersom det har blivit en proxy för marknadsvolatilitet. Hur beräknas VIX, skräckindexet?

VIX skapades av Chicago Board Options Exchange (CBOE), som räknar sig som den största amerikanska optionsbörsen och skaparen av noterade optioner. CBOE driver en vinstdrivande affärer som säljer bland annat investeringar till sofistikerade investerare. Dessa inkluderar hedgefonder, professionella kapitalförvaltare och individer som gör investeringar som vill dra nytta av marknadsvolatiliteten. För att underlätta och uppmuntra dessa investeringar utvecklade CBOE VIX, som spårar marknadsvolatiliteten i realtid.

En översikt av VIX

Medan matematiken bakom beräkningen och den bifogade förklaringen tar upp ett 15-sidigt vitpapper som publiceras av CBOE, kommer vi att titta på en översikt av VIX. Som min statistikprofessor en gång sa: ”Det är inte så viktigt att du kan slutföra beräkningen. Jag vill att du ska vara bekant med konceptet.

Låt oss ta en lekmannatitt på beräkningarna bakom VIX med hjälp av exempel och information tillhandahålls av CBOE.

En snabbtitt på VIX för nyfikna

CBOE ger följande formel som ett allmänt exempel på hur VIX beräknas:

Beräkningarna bakom varje del av ekvationen är ganska komplexa för de flesta som arbetar med matematik på daglig basis. De är också alltför komplexa för att förklara fullständigt i en kort artikel, så låt oss sätta några siffror i formeln för att göra matematiken lättare att följa:

En djupdykning i detaljerna bakom volatilitetsindexet

VIX beräknas med hjälp av en formel för att härleda förväntad volatilitet genom att medelvärdet av de vägda priserna för köpoptioner och säljoptioner. Formeln använder sig av värden från de optioner som förfaller under 16 respektive 44 dagar i exemplet nedan och börjar med symbolen till vänster om ”=” numret som beror på kvadratroten för summan av alla siffror som sitter till höger multiplicerat med 100.

För att komma till denna siffra

Den första uppsättningen siffror till höger om ”=” representerar tiden. Denna siffra bestäms genom att använda tiden till utgången i minuter av närmaste terminsalternativ dividerat med 525 600, vilket motsvarar antalet minuter i ett 365-dagars år. Förutsatt att VIX beräknad tid är 8:30, kommer tiden till utgången i minuter för 16-dagarsalternativet att vara antal minuter inom 8:30 på dagen och 8:30 på avvecklingsdagen. Med andra ord utesluter tiden till utgången midnatt till 8:30 i dag och utesluter 8:30 till midnatt på avvecklingsdagen (hela 24 timmar exkluderas). Antalet dagar vi kommer att arbeta med är tekniskt 15 (16 dagar minus 24 timmar), så det är 15 dagar x 24 timmar x 60 minuter = 21 600. Använd samma metod för att få tiden till utgången i minuter för 44-dagarsalternativet för att få 43 dagar x 24 timmar x 60 minuter = 61 920 (steg 4).

Resultatet multipliceras med optionens volatilitet, som representeras i exemplet med 0,066472.

Resultatet multipliceras sedan med resultatet av skillnaden mellan antalet minuter till utgången av nästa terminsalternativ (61 920) minus antalet minuter på 30 dagar (43 200). Detta resultat divideras med skillnaden mellan antal minuter till utgången av nästa optionsserie (61 920) minus antalet minuter till utgången av optionen i närtid (21 600). Om du undrar var 30 dagar kom, använder VIX ett vägt genomsnitt av optioner med en konstant löptid på 30 dagar till förfall.

Resultatet läggs till i summan av tidsberäkningen för den andra optionen, vilket är 61 920 dividerat med antalet minuter i ett 365-dagars år (526 600). Precis som i den första beräkningen multipliceras resultatet med volatiliteten i optionen, som representeras i exemplet med 0,063667.

Därefter upprepar vi processen som omfattas av steg 3, multiplicera resultatet av steg 4 med skillnaden i antalet minuter på 30 dagar (43 200), minus antalet minuter till utgången av de närmaste optionerna (21 600). Vi delar upp det här resultatet med skillnaden mellan antalet minuter till utgången av nästa option (61 920) minus antalet minuter till utgången av de följande optionerna (21 600).

Summan av alla tidigare beräkningar multipliceras sedan med resultatet av antalet minuter i ett 365-dagars år (526 600) dividerat med antalet minuter på 30 dagar (43 200).

Kvadratroten av det numret multiplicerat med 100 är lika med VIX.

Det är uppenbart att ordningsföljden av beräkningarna är kritisk, och för de flesta av oss är beräkningen av VIX inte det sätt som vi skulle välja att spendera en lördagseftermiddag. Och om vi gjorde det skulle övningen ta upp det mesta av dagen. Lyckligtvis kommer du aldrig att behöva beräkna VIX eftersom CBOE gör det åt dig. Tack vare Internet kan du gå online, skriva in tickerkoden VIX och få fram siffran på din skärm på ett ögonblick.

Investera i volatilitet

Volatilitet är användbar för investerare, eftersom det ger dem ett sätt att mäta marknadsklimatet. Det ger också investeringsmöjligheter. Eftersom volatiliteten ofta är förknippad med en negativ aktiemarknadsutveckling kan volatilitetsinvesteringar användas för att säkra risker. Naturligtvis kan volatiliteten också markera snabbt stigande marknader. Oavsett om riktningen är upp eller ner kan volatilitetsinvesteringar också användas för att spekulera.

Till exempel, den 13 juni 2016 ökade VIX med mer än 23% och stängde på 20,97, vilket representerade den högsta nivå på över tre månader. Stigningen i VIX berodde på en global försäljning av amerikanska aktier.

Som man kan förvänta sig kan investeringsverktyg som används för detta ändamål vara ganska komplexa. VIX-optioner och futures är populära verktyg som sofistikerade handlare kan använda för sina hedgar eller genomföra sina spekulationer. Professionella investerare använder dessa instrument rutinmässigt.

Börshandlade certifikat, ETNer eller Exchange-traded notes, är en typ av skuldebrev kan också användas. ETNer som spåra volatilitet inkluderar iPath S & P 500 VIX Short-Term Futures (VXX) och VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term (XIV).

Börshandlade fonder är annars ett något mer välbekant verktyg för många investerare. Volatilitets-ETFer inkluderar ProShares Ultra VIX Short Term Futures (UVXY) och ProShares VIX Midterm Futures (VIXM).

Det finns fördelar och nackdelar med vart och ett av dessa investeringsverktyg som bör utvärderas noggrant innan något investeringsbeslut fattas.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Börshandlade fonder med fokus på volatilitet - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Revolut utökar handeln med ETFer över Europa

Publicerad

den

handeln med ETFer Spännande nyheter för europeiska investerare. Revolut har lanserat sina ETF (Exchange-Traded Fund) investeringsprogram över hela Europeiska Unionens samarbetsområdet (EES), inklusive Grekland. Denna expansion inkluderar tillgång till över 300 ETFer från toppleverantörer som BlackRock, Vanguard, Amundi också listade och tillgängliga för handel.

Spännande nyheter för europeiska investerare. Revolut har lanserat sina ETF (Exchange-Traded Fund) investeringsprogram över hela Europeiska Unionens samarbetsområdet (EES), inklusive Grekland. Denna expansion inkluderar tillgång till över 300 ETFer från toppleverantörer som BlackRock, Vanguard, Amundi också listade och tillgängliga för handel.

Viktiga höjdpunkter

Provisionsfria investeringar: Revolut eliminerar avgifter på handeln med ETFer, vilket säkerställer att varje euro stannar i din portfölj för större sammansättning och långsiktig tillväxt.

Låg inträdesbarriär: Börja investera med bara €1, med automatiska, återkommande bidrag tillgängliga varje vecka eller månad.

Olika alternativ: ETFer som spänner över obligationer, aktier och alternativa lösningar för olika risktoleransnivåer och investeringsmål.

Enligt en undersökning av Dynata gjord på uppdrag av Revolut i Grekland, prioriterar 44 procent av investerarna låga och transparenta avgifter när de väljer en investeringsleverantör. Revolut möter detta behov och ger investerare tillgängliga, kostnadseffektiva verktyg för att bygga upp välstånd.

Varför ETFer?

ETFer ger omedelbar diversifiering genom att spåra index eller ett brett utbud av värdepapper och råvaror – allt i en enda produkt.

Rolandas Juteika, Head of Trading (EEA) på Revolut, betonar:”Våra investeringsprogram förenklar skapande av välstånd genom att automatisera dina bidrag, allt utan avgifter. Genom att erbjuda provisionsfria ETF-investeringsprogram ger vi människor möjlighet att få ut det mesta av sina pengar och fatta smartare ekonomiska beslut längs vägen.”

Revolut Securities Europe UAB tillhandahåller investeringstjänster inom EES.

Fortsätt läsa

Nyheter

EMWE ETF Best of class ur ett ESG-perspektiv

Publicerad

den

BNP Paribas Easy MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF EUR Acc (EMWE ETF) ISIN LU1615092217, försöker spåra MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped-index. MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped-index spårar den globala aktiemarknadens resultat och tar endast hänsyn till företag med höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen från en ESG perspektiv. Dessutom är företag som är involverade i följande branscher exkluderade: Kolbrytning för kraftproduktion, konventionell och alternativ olje-/gasutvinning, kraftproduktion från fossila bränslen och kärnenergi. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

BNP Paribas Easy MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF EUR Acc (EMWE ETF) ISIN LU1615092217, försöker spåra MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped-index. MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped-index spårar den globala aktiemarknadens resultat och tar endast hänsyn till företag med höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen från en ESG perspektiv. Dessutom är företag som är involverade i följande branscher exkluderade: Kolbrytning för kraftproduktion, konventionell och alternativ olje-/gasutvinning, kraftproduktion från fossila bränslen och kärnenergi. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,26 % per år. BNP Paribas Easy MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF EUR Acc är den billigaste och största ETF som följer MSCI World SRI S-Series PAB 5 Begränsat index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF EUR Acc är en stor ETF med tillgångar på 748 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 februari 2016 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla EMWE ETF

BNP Paribas Easy MSCI World SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF EUR Acc (EMWE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREMWE
Stuttgart Stock ExchangeEUREMWE
Borsa ItalianaEUREMWE
Euronext ParisEUREMWE
XETRAEUREMWE

Fortsätt läsa

Nyheter

Nya aktiva ETFer från iShares med fokus på artificiell intelligens och faktorrotationsstrategi

Publicerad

den

Sedan i tisdags har två nya aktiva börshandlade fonder utgivna av iShares kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Det är två nya aktiva ETFer från iShares med fokus på artificiell intelligens och faktorrotationsstrategi.

Sedan i tisdags har två nya aktiva börshandlade fonder utgivna av iShares kunnat handlas på Xetra och Börse Frankfurt. Det är två nya aktiva ETFer från iShares med fokus på artificiell intelligens och faktorrotationsstrategi.

iShares AI Innovation Active UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar minst 70 procent av sina totala tillgångar i företag vars huvudsakliga verksamhet är främjande, utveckling och användning av artificiell intelligens (AI)-teknik. Fonden fokuserar främst på stora, medelstora och småbolag baserade på utvecklade marknader.

iShares World Equity Factor Rotation Active ETF förvaltas aktivt och använder en egenutvecklad faktorrotationsmodell för att välja företag från utvecklade marknader. Målet är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt genom en diversifierad och taktisk portfölj som investerar i individuella stilfaktorer.

NamnKortnamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
iShares AI Innovation Active UCITS ETF USD (Acc)IARTIE000G0E83X30,73 %Ackumulerande
iShares World Equity Factor Rotation Active UCITS ETF USD (Acc)FCRNIE0009Y1MQJ20,30 %Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 335 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 18 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära