Följ oss

Nyheter

Varför naturgaspriset stiger

Publicerad

den

Varför naturgaspriset stiger

Prata om en divergens. Precis som råolja har gjort rubriker för sina ögonblickliga dragningar på nackdelen, har en annan energiprodukt varit i nyheten för dess lika förvånande drag mot uppsidan. Varför naturgaspriset stiger.

ETFer knutna till naturgas har stigit i tandem, uppvaknande från en femårig slummer som orsakat bara smärta och frustration för investerare. Den 19 november var den United States Natural Gas (NYSEArca: UNG) med ett förvaltat kapital om 693 miljoner dollar, som spårar naturgasterminer, 64,1% året innan, efter att ha varit i rött för året så sent som i september.

UGAZ rusar, DGAZ gör det inte

Hävstångsprodukten VelocityShares 3X Long Natural Gas ETN (UGAZ), som är nästan lika populär som sin konkurrent, med 604 miljoner dollar i tillgångar, är nu upp 157% till år. UGAZ var nere 25% den 14 september innan rallyet började.

Samtidigt är det någon som är olycklig att satsa på fallande naturgaspriser via $ 520 miljoner VelocityShares 3X Inverse Natural Gas ETN (DGAZ) i en värld av skada. ETN är nere 91% år-till-datum. Dessa levererade och omvända produkter är handelsverktyg och är inte avsedda att vara buy-and-hold-investeringar.

År-till-datum-avkastning

Högst sedan 2014

Naturgaspriserna som flyttas till bara strax över 5 USD/mmbtu befinner sig i ett territorium som inte setts sedan 2014, då rekordlåga temperaturer omslöste USA som ett sydligt skift i den ”polära vortexen”, som släpptes ut frigjort arktisk luft i landet. Under den vintern fördubblades också naturgaspriserna, som toppade på 6,50 dollar och varulagret på bränslet tumblade till en 11-årig bottennivå.

I år spelar en liknande situation ut, eftersom kölden pressar in i mycket av landet, vilket ger upphov till oro över lagringsnivåernas tillräcklighet.

Att lägga till jitters, uppskattar naturgasinventarierna sin lägsta punkt på 15 år och går in i vintersättningsperioden. Tillbaka i vintern 2013/2014 nådde lagringsnivåerna 3 384 miljarder kubikfot, nära det femåriga genomsnittet. Den här gången toppar de på 3 247 bcf, 15,3% under dessa nivåer.

Varulager på låga nivåer …

Om en kall vinter leder till uttag från lager som motsvarar dem under 2013/2014 säsongen, skulle lagernivåerna sjunka 3 010 bcf i april, till en kritiskt låg 237 bcf.

Det kommer förmodligen inte att hända. Vinter måste vara brutalt kall (en möjlighet), men i det fallet kommer priserna troligen att öka tillräckligt högt för att påverka efterfrågan negativt. Det är det hausse scenario som naturgashandlare är envisioning och försöker komma framåt.

Ökning av LNG-exporten

Tillsammans med kallt väder och lagernivåer kan andra faktorer också driva upp naturgaspriserna. Som analytiker på Barclays påpekade uppnådde amerikanska exporten av flytande naturgas (LNG) 4,7 bcf / d i månaden när nya exportterminaler kom online.

Medan förväntat ökade av exporten upp mot bränsle till en redan nervös marknad. Tekniska nivåer bröts och tvingade blankare att täcka fritt, vilket ledde till att priserna för naturgasfutures avvek från fundamenta, säger analytikerna.

Även traders verkar vara överens om att nuvarande priser inte nödvändigtvis återspeglar de långsiktiga utsikterna för varan. Priserna för naturgaskontrakt daterad maj 2019-en månad när vintern solidt kommer att ligga i backspegeln – nådde endast 2,80 dollar samtidigt som priserna på frontmånaden var nära $ 5.

Aktiekurserna i naturgasproducenter visar en liknande bild. De minskade faktiskt som naturgaspriserna steg. Den 122 miljoner dollar First Trust Natural Gas ETF (FCG) är nere 15,6% år-till-datum.

Ökad Produktion

Det beror på att produktionen av naturgas i USA fortsätter att öka kraftigt. År 2018 är torr naturgasproduktion på väg att öka över 11% till en rekord 83,2 bcf / d, enligt Energy Information Administration. Tillväxten kan vara liknande eller högre nästa år, särskilt om priserna ökar.

”Trots låga lagringsnivåer på grund av stark tillväxt kan USA: s naturgasproduktion att sänka prispressen under 2019”, säger EIB.

Analytiker på Barclays håller med om att ”en nedåtgående korrigering [i priser] är sannolikt, om inte Mother Nature fortsätter att spela in i tjurarnas händer.”

Investerare i naturgasfonder kommer att behöva väga den starka produktionen av naturgasproduktion mot potentialen för en närmande vinterrelaterad prisökning.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya iShares obligations ETFer på Xetra: tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged erbjuder investerare tillgång till den brett diversifierade marknaden för amerikanska inteckningssäkrade värdepapper utgivna och garanterade av statligt sponsrade företag som Ginnie Mae, Fannie Mae och Freddie Mac. Amerikanska värdepapper med fast ränta med en pass-through-struktur har en rating av investment grade och är säkrade av pooler av inteckningar från amerikanska husägare. Genom pass-through-strukturen får värdepappersinnehavare direkt kapitalbeloppet plus ränta från poolerna av bostadslån. Alla värdepapper måste ha en vägd genomsnittlig återstående löptid på minst ett år.

iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged ger tillgång till den globala marknaden för obligationer denominerade i US-dollar av investeringsklass. Obligationerna med fast ränta är statsobligationer, statsrelaterade obligationer, företagsobligationer och bostadsobligationer. Minsta återstående löptid är ett år.

Båda instrumenten använder terminskontrakt för att säkra valutafluktuationer mot den amerikanska dollarn.

NamnTillgångs-klassISINFörvaltnings-avgiftUtdelnings-policyReferens- index
iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE000EEJLWG10,30 procentUtdelandeBloomberg US Mortgage Backed Securities Index
iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE00093SKUY40,30 procentUtdelandeBloomberg US Aggregate Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 143 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

En uranfond, Future of Defense och Bitcoin

Publicerad

den

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

ETF, som fokuserar på små och medelstora uranföretag, är mycket efterlängtad och har skapat stort intresse på sociala medier. Sprott, sponsorn av denna produkt i USA, har sett sin version samla runt 400 miljoner dollar i tillgångar på mindre än ett år.

McNeil förklarade att efterfrågan på denna ETF drivs av ett erkännande av kärnkraftens roll i att tillhandahålla en konsekvent ren energikälla och en tillgångspress som förvärrats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. U308, HANetfs bredare produkt för uranbrytare, var den toppresterande tematiska ETFen i Europa förra året med en avkastning på 45 %.

McNeil lyfte också fram Future of Defense UCITS ETF (ASWC), som drar nytta av nuvarande geopolitiska spänningar. Denna ETF är unik eftersom den inkluderar företag som är anslutna till NATO-medlemmar eller medlemsförbund, som syftar till att dra nytta av ökade försvarsutgifter bland NATO-länderna.

I rampljuset var också ETC Group Physical Bitcoin ETF (BTCE), den mest omsatta kryptospot-ETF i Europa, med tillgångar på 1,3 miljarder dollar. Denna produkt understryker den växande acceptansen och efterfrågan på investeringsalternativ för kryptovaluta i Europa, trots skepsis kring den digitala tillgångsklassen.

McNeil berättade för Proactive att han nyligen deltog i den största årliga ETF-konferensen i Miami Beach, som avsevärt fokuserade på Bitcoin och kryptovaluta ETFer, vilket speglar branschens utveckling och dess hausseartade utsikter mot en framtid värderad till 50 biljoner dollar under det kommande decenniet.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla BTCE ETC

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE ETC) är en börsnoterad kryptovaluta som handlas på Euronext Paris och tyska XETRA.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

ELF5 ETF investerar i europeiska länder utanför Eurozonen

Publicerad

den

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 11 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka Europe ex EMU UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som följer utvecklingen av MSCI Europe ex EMU Index (prisindex). Indexet representerar de utvecklade europeiska aktiemarknaderna uteslutande de länder som ingår i Europeiska monetära unionen.

Investeringsstrategi

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF strävar efter att följa MSCI Europe ex EMU-indexet. MSCI Europe ex EMU-indexet spårar ledande aktier i europeiska länder utanför euroområdet.

Handla ELF5 ETF

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURELF5
Stuttgart Stock ExchangeEURELF5
XETRAEURELF5

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära