Följ oss

Nyheter

Varför naturgaspriset stiger

Publicerad

den

Varför naturgaspriset stiger

Prata om en divergens. Precis som råolja har gjort rubriker för sina ögonblickliga dragningar på nackdelen, har en annan energiprodukt varit i nyheten för dess lika förvånande drag mot uppsidan. Varför naturgaspriset stiger.

ETFer knutna till naturgas har stigit i tandem, uppvaknande från en femårig slummer som orsakat bara smärta och frustration för investerare. Den 19 november var den United States Natural Gas (NYSEArca: UNG) med ett förvaltat kapital om 693 miljoner dollar, som spårar naturgasterminer, 64,1% året innan, efter att ha varit i rött för året så sent som i september.

UGAZ rusar, DGAZ gör det inte

Hävstångsprodukten VelocityShares 3X Long Natural Gas ETN (UGAZ), som är nästan lika populär som sin konkurrent, med 604 miljoner dollar i tillgångar, är nu upp 157% till år. UGAZ var nere 25% den 14 september innan rallyet började.

Samtidigt är det någon som är olycklig att satsa på fallande naturgaspriser via $ 520 miljoner VelocityShares 3X Inverse Natural Gas ETN (DGAZ) i en värld av skada. ETN är nere 91% år-till-datum. Dessa levererade och omvända produkter är handelsverktyg och är inte avsedda att vara buy-and-hold-investeringar.

År-till-datum-avkastning

Högst sedan 2014

Naturgaspriserna som flyttas till bara strax över 5 USD/mmbtu befinner sig i ett territorium som inte setts sedan 2014, då rekordlåga temperaturer omslöste USA som ett sydligt skift i den ”polära vortexen”, som släpptes ut frigjort arktisk luft i landet. Under den vintern fördubblades också naturgaspriserna, som toppade på 6,50 dollar och varulagret på bränslet tumblade till en 11-årig bottennivå.

I år spelar en liknande situation ut, eftersom kölden pressar in i mycket av landet, vilket ger upphov till oro över lagringsnivåernas tillräcklighet.

Att lägga till jitters, uppskattar naturgasinventarierna sin lägsta punkt på 15 år och går in i vintersättningsperioden. Tillbaka i vintern 2013/2014 nådde lagringsnivåerna 3 384 miljarder kubikfot, nära det femåriga genomsnittet. Den här gången toppar de på 3 247 bcf, 15,3% under dessa nivåer.

Varulager på låga nivåer …

Om en kall vinter leder till uttag från lager som motsvarar dem under 2013/2014 säsongen, skulle lagernivåerna sjunka 3 010 bcf i april, till en kritiskt låg 237 bcf.

Det kommer förmodligen inte att hända. Vinter måste vara brutalt kall (en möjlighet), men i det fallet kommer priserna troligen att öka tillräckligt högt för att påverka efterfrågan negativt. Det är det hausse scenario som naturgashandlare är envisioning och försöker komma framåt.

Ökning av LNG-exporten

Tillsammans med kallt väder och lagernivåer kan andra faktorer också driva upp naturgaspriserna. Som analytiker på Barclays påpekade uppnådde amerikanska exporten av flytande naturgas (LNG) 4,7 bcf / d i månaden när nya exportterminaler kom online.

Medan förväntat ökade av exporten upp mot bränsle till en redan nervös marknad. Tekniska nivåer bröts och tvingade blankare att täcka fritt, vilket ledde till att priserna för naturgasfutures avvek från fundamenta, säger analytikerna.

Även traders verkar vara överens om att nuvarande priser inte nödvändigtvis återspeglar de långsiktiga utsikterna för varan. Priserna för naturgaskontrakt daterad maj 2019-en månad när vintern solidt kommer att ligga i backspegeln – nådde endast 2,80 dollar samtidigt som priserna på frontmånaden var nära $ 5.

Aktiekurserna i naturgasproducenter visar en liknande bild. De minskade faktiskt som naturgaspriserna steg. Den 122 miljoner dollar First Trust Natural Gas ETF (FCG) är nere 15,6% år-till-datum.

Ökad Produktion

Det beror på att produktionen av naturgas i USA fortsätter att öka kraftigt. År 2018 är torr naturgasproduktion på väg att öka över 11% till en rekord 83,2 bcf / d, enligt Energy Information Administration. Tillväxten kan vara liknande eller högre nästa år, särskilt om priserna ökar.

”Trots låga lagringsnivåer på grund av stark tillväxt kan USA: s naturgasproduktion att sänka prispressen under 2019”, säger EIB.

Analytiker på Barclays håller med om att ”en nedåtgående korrigering [i priser] är sannolikt, om inte Mother Nature fortsätter att spela in i tjurarnas händer.”

Investerare i naturgasfonder kommer att behöva väga den starka produktionen av naturgasproduktion mot potentialen för en närmande vinterrelaterad prisökning.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.