Aktiemarknaden har fått ett rejält uppsving de senaste åren och svenska privatpersoner äger idag aktier för ett sammanlagt värde på hisnande 1000 miljarder kronor. Uppfattningen var länge att aktiemarknaden och börshandel var både dyrt och krångligt men digitaliseringen och den tekniska utvecklingen har medfört en rad faktorer som påverkar aktiemarknaden. I denna artikel granskas sambandet mellan den tekniska utvecklingen och aktiemarknaden, samt ger exempel på faktorer där den tekniska utvecklingen har påverkat aktiemarknaden.
Digitaliseringen har haft en enorm samhällspåverkan och påverkar allt ifrån hur människor gör affärer, det sociala livet, regeringen, kommunikation och information osv. Tack vare Internet har människor idag möjlighet att ta reda på information och förskaffa sig nödvändiga resurser för att starta företag eller förgylla sin vardag. Aktiemarknaden har genomgått en digitaliseringsprocess under en längre tid och har förändrats i grunden. Förutom aktiemarknaden har även digitaliseringen påverkat branscher som online betting-industrin och spelbolag som William Hill, som utvecklats i takt med teknikens framfart. Digitaliseringen har inneburit att spelbolagen har kunnat satsa på moderna mobilapplikationer och lättnavigerade hemsidor som har medfört en bekvämlighet och tillgänglighet för konsumenterna. Nuförtiden kan spelaren lägga ett bett eller spela ett kasinospel bekvämt från sitt eget hem utan att gå utanför dörren.
Så har tekniken påverkat aktiemarknaden
Förr i tiden var de anställda på börshusen tvungna att samlas runt varandra ropa ut sina order för att beställningen skulle bli rätt. Denna typ av scener ses numera bara i gamla filmer och dagens aktiemarknad ser helt annorlunda ut. Idag sker all handel via nätet där experter och anställda på börshus införskaffar sin information och research på Internet. Det fanns en tid när informationen om företag och specifika aktier för hämtas från bibliotek eller via telefon med det aktuella företaget. Idag finns all information om aktien eller om företaget på nätet eller via bank.
Tekniken har även påverkat hur människor köper- och säljer aktier. Det är numera väldigt lätt att handla med aktier vilket innebär att yrken som daytrading har utvecklats i takt med att tekniken möjliggjort det. Day trading innebär att man ofta köper- och säljer en aktie under samma dag för att ta vara på svängningar på aktiemarknaden. Yrket kräver ett stort intresse och en förmåga att ta in information och trender.
Nästan all handel med aktier sker idag via datorer som inneburit att misstagen kring köp och försäljningar har i stort sett försvunnit. Datorers roll på aktiemarknaden kan inte förminskas eftersom datorer räknar ut risker och trender som sedan följs vid investeringar.
Teknikföretag har en enormt stark ställning på aktiemarknaden och tech-jättar som Google, Tesla och Amazon är bland världens största företag och både deras framgångar och människors förtroende för företagen har en stor påverkan på aktiemarknaden och börsen.
Mobilens påverkan
Enligt en rapport från IIS använder svenskarna sin mobil i genomsnitt 3 timmar om dygnet och använder 15 olika applikationer. Att använda mobilen enbart till att ringa och skicka sms är ett minne blott då mobilen spelar en vital roll i den moderna människans vardag.
Sverige är det land i världen där befolkningen sparar mest. Cirka 80 % av den svenska befolkningen har någon typ av investering på aktiemarknaden och har ett totalt värde på 182 miljarder kronor. Teknikens utveckling i form av mobiler har inneburit en tillgänglighet till aktiemarknaden. Idag kan man ta upp sin mobil och placera, spara eller köpa aktier varsomhelst och närsomhelst. Storbankerna erbjuder ett stort utbud av tjänster för aktieplanering och aktiehandel. Banker som Avanza och Nordnet är Sveriges största nätmäklartjänst och kan via sina mobilapplikationer erbjuda allt från lån till sparande.
Avslutningsvis kan man konstatera att aktiemarknaden har påverkats i grunden av teknikens utveckling. Både de anställda inom börshandel och konsumenterna har upplevt en teknisk revolution som inneburit en tillgänglighet och förenkling av aktiemarknaden. Människor idag har en betydligt större kunskap om aktiemarknaden tack vara den lättillgängliga informationen på Internet och är välmedvetna om börsens ofta positiva effekter.
Det är välkänt att företag med mindre börsvärden, Small Cap-aktier, genererar högre avkastning på lång sikt. Men de kommer också med högre risker som investerare bör hantera effektivt. Diversifiering av investeringar med ETFer är det säkraste alternativet för en oberoende investerare att närma sig småbolagsaktier. I denna artikel tittar vi på ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier. Vi har hittat 9 index som spårar europeiska småbolag som spåras av 13 olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden på dessa ETFer ligger mellan 0,20 och 0,58 procent.
Det finns i huvudsak fyra index tillgängliga för att investera med ETFer i europeiska Small Cap-aktier. Denna investeringsguide för europeiska småbolagsaktier hjälper dig att navigera mellan särdragen hos EURO STOXX® Small, MSCI EMU Small Cap, MSCI Europe Small Cap, STOXX® Europe Small 200 och ETFerna som spårar dem. Det gör att du kan hitta de mest lämpliga europeiska småbolags-ETFerna för dig genom att rangordna dem enligt dina preferenser.
Den största europeiska Small Cap ETFerna mätt efter fondstorlek i EUR
EURO STOXX® Small-indexet består av små företag från det underliggande EURO STOXX®-indexet. EURO STOXX®-indexet är en delmängd av STOXX® Europe 600-indexet som endast omfattar företag från länder i euroområdet. Small caps bestäms som de 33 procent lägre företagen i det underliggande indexet rankat efter deras börsvärde. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för EURO STOXX® Small Factsheet-metodik
88 småbolagsaktier från euroområdet
Indexomräkning sker kvartalsvis
Aktieurvalet baseras på företagens storlek
Urvalskriterier: den nedre tredjedelen av EURO STOXX®-index är vald
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
MSCI EMU Small Cap-index
MSCI EMU Small Cap-index fångar småbolagsaktier i 10 utvecklade länder i euroområdet. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria börsvärdet justerat) i MSCI EMU Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI EMU Small Cap Factsheet Metodik
399 småbolagsaktier från utvecklade länder i euroområdet
MSCI Europe Small Cap-index inkluderar småbolagsaktier från 15 utvecklade länder i Europa. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria floatjusterade börsvärdet) i MSCI Europe Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI Europe Small Cap Factsheet Methodology
903 småbolagsaktier från utvecklade europeiska länder
Aktieurvalet baseras på börsvärde med fritt flytande värde
Urvalskriterier: minsta företag i MSCI Europe Investable Market Index
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
STOXX® Europe Small 200 index
STOXX® Europe Small 200-indexet spårar de 200 minsta företagen (mätt med fritt flytande marknadsvärde) från det underliggande STOXX® Europe 600-indexet, som består av 600 europeiska företag. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Urvalskriterier: De 200 minsta aktierna (rankade från 401 till 600) från STOXX® Europe 600-indexet väljs ut
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
En jämförelse av olika ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier
När man väljer en Europa Small CapETF bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla amerikanska small cap-ETFer med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) (TLCO ETF) med ISIN IE000E9W0ID3, strävar efter att spåra MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index spårar kommunikationstjänstesektorn på utvecklade och framväxande marknader över hela världen (GICS-sektorklassificering). Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför TLCO?
Exponering för industrigruppen GICS telekommunikationstjänster som inkluderar företag vars huvudsakliga verksamhet innefattar tillhandahållande av fasta, mobila och/eller trådlösa telekommunikationstjänster; leverantörer av kommunikation och/eller högdensitetsdataöverföring; producenter av interaktiva spelprodukter och företag som ägnar sig åt innehåll och informationsskapande eller distribution.
”The Index” (MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index) exkluderar företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer och de som identifierats av indexleverantören som inblandade i kontroverser som har en negativ ESG-inverkan på deras verksamhet och/eller produkter och tjänster baserade på MSCI ESG-kontroverspoäng.
Exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade och tillväxtmarknadsländer.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index (”Indexet”).
WisdomTree, en global finansiell innovatör, har utökat sitt utbud av råvaru-ETPer med lanseringen av en marknadsneutral strategi. WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC (CRRY), noteras idag på Börse Xetra och Borsa Italiana med en förvaltningsavgift (MER) på 0,40. ETCen kommer att noteras på Londonbörsen den 1 maj 2025.
WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC syftar till att följa pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och kostnader, för BNP Paribas Enhanced Commodity Carry ER Index. Indexet är utformat för att fånga skillnaden i carry-kostnader mellan olika punkter på terminskurvan genom att ge 3x hävstångsexponering mot skillnaden mellan det långa benet och det korta benet. Det korta benet replikerar BCOM[1] ex-precious metals-indexet, och det långa benet är en korg av enskilda råvaruindex för rullande terminer vars vikt speglar BCOM ex-precious metals-indexet, med kontrakt med upp till 12 månader till utgång.
På råvaruterminsmarknader är cost-of-carry skillnaden mellan terminspriset och spotpriset. Den återspeglar vanligtvis kostnaderna (lagring, finansiering etcetera) och fördelarna, tillsammans med förväntad marknadssentiment och riskpremie, som är förknippade med att hålla råvaran tills kontraktet löper ut.
Råvarustrategier för carry erbjuder ett systematiskt sätt att fånga avkastning från strukturen i råvaruterminskurvor, snarare än att förlita sig på prisrörelserna för själva de underliggande råvarorna. De erbjuder diversifierad exponering över ett spektrum av råvaror, vilket hjälper till att jämna ut avkastningen och hantera volatilitet. På störda marknader är det en metod som kan generera icke-korrelerad avkastning och stärka portföljens motståndskraft.
Nitesh Shah, chef för råvaru- och makroekonomisk analys i Europa på WisdomTree, sa: ”I en miljö som formas av ihållande inflation, politisk osäkerhet och fragmenterade leveranskedjor erbjuder carrystrategier en differentierad och skalbar avkastningskälla. Genom att fokusera på formen på terminskurvan, snarare än spotprisprognoser, ger de okorrelerad exponering som kan förbättra diversifieringen och komplettera både kärnräntebärande och alternativa allokeringar.”
Alexis Marinof, VD för WisdomTree i Europa, tillade: ”Vi fortsätter att utöka vårt marknadsledande utbud av råvaru-ETPer med innovativa strategier. Investerare letar efter okorrelerade avkastningskällor och denna lansering återspeglar deras utvecklande behov. WisdomTrees långvariga ledarskap inom råvaruområdet gör det möjligt för oss att förutse marknadsförändringar och leverera framåttänkande, forskningsdrivna lösningar. Varje produkt vi lanserar är utformad för att erbjuda precision, transparens och meningsfull exponering för att hjälpa kunder att bygga väldiversifierade portföljer.”
WisdomTree är den ledande leverantören av råvaru-ETPer i Europa och erbjuder över 120 råvaru-ETPer och förvaltar över 25 miljarder dollar inom sitt råvarusortiment.