Följ oss

Nyheter

Vad stigande oljepriser betyder för ekonomin

Publicerad

den

Vad stigande oljepriser betyder för ekonomin

Vad stigande oljepriser betyder för ekonomin. Under större delen av 2014 har aktiekurserna stigit på världens börser trots rubriker som borde kunnat stoppa uppgångarna. Detta förändrades emellertid under förra veckan när de amerikanska börserna backade som en följd av nyheten om det upptrappade våldet i Irak. Vi har titta på vad stigande oljepriser betyder för ekonomin.

Varför de olika börsreaktionerna? Händelserna i Irak utgör en större risk för marknader än många av de andra geopolitiska oroshärdarna som vi sett under 2014, men framförallt så finns det en tydlig koppling mellan konflikten i Irak och den globala ekonomin: energipriser.

Steg när våldet eskalerade

Oljepriser steg under förra veckan när våldet eskalerade i Irak, ett land som producerar mer än tre miljoner fat olja per dag, i en tid då produktionen har redan minskat i många andra delar av Mellanöstern vilket neutralisera fördelen med en stigande amerikanska oljeproduktion. West Texas Intermediate (WTI), det amerikanska oljeriktmärket, handlas över 107 USD per fat, medan Brent Crude, det globala riktmärket, drabbades cirka 114 USD per fat.

Även om en kortsiktiga uppgång i oljepriset på grund av sjunkande produktion i norra Irak inte är att betrakta som ett stort hot, skulle en långvarig prisökning sätta ytterligare press på den globala ekonomin, bland annat på de amerikanska och europeiska konsumenterna som fortfarande befinner sig i ett läge av försiktighet. I början av denna vecka visade våldet i Irak inga tecken på att avta och det förefaller som om krisen i Mellanöstern inte kommer att få en snabb lösning. Den mest viktiga effekten av denna oro är emellertid inte den kortsiktiga påverkan på oljeproduktionen och energipriserna, det är att upproret i Irak och inbördeskriget i Syrien har potential att dramatiskt förändra de nationella gränserna i Mellanöstern.

Kan få långsiktiga konsekvenser

Med andra ord kan den nu uppkomna situationen i Mellanöstern komma att få långsiktiga konsekvenser och potentiellt betydande förändringar av de internationella gränserna. Enligt detta scenario kan energipriserna förbli höga under en lång tid framåt vilket skulle kunna fungera som en våt filt på flera stora ekonomier, inklusive USA, Kina och Indien.

För investerarna innebär högre oljepriser i kombination med rimliga värderingar inom energisektorn att vi får se hur fler och fler viktar över sina placeringar mot energisektorn. Problemet är att högre priser på råolja och naturgas innebär att västvärldens konsumenter som redan tidigare känner av en ekonomisk motvind i form av med en långsam lönetillväxt och hög personlig skuldsättning inte får det bättre inom en överskådlig tid.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.