Följ oss

Nyheter

Vad skall Du placera Dina pengar i?

Publicerad

den

Vad skall Du placera Dina pengar i? Det är en fråga som många ställer sig just nu när räntorna är nere på noll, det stormar på börsen och det finns ont om bra alternativ som både ger möjlighet till en värdeökning och som inte innebär en för hög risk i förhållande till den avkastningen som kan erhållas.

Vad skall Du placera Dina pengar i? Det är en fråga som många ställer sig just nu när räntorna är nere på noll, det stormar på börsen och det finns ont om bra alternativ som både ger möjlighet till en värdeökning och som inte innebär en för hög risk i förhållande till den avkastningen som kan erhållas.

Vi är ännu så länge bara någon månad in på 2016, men det har redan visat sig vara ett tufft år för investerare. Fallande oljepriser har bidragit till att sänka kurserna på aktiemarknaden, det breda amerikanska aktieindexet har fallit med mer än tio procent, och vårt eget OMXS30 har rasat med cirka sju procent när detta skrivs. Under tiden erbjuder räntebärande instrument en minst sagt futtig avkastning, i bästa fall går det att få två procent, knappt hälften mot vad som gick att få för bara fem år sedan.

Så, vad skall Du som en investerare Du placera Dina pengar i en miljö som denna? Låt oss börja med vad Du inte skall göra, det är att få panik. Att sälja av Dina aktier när Du redan har sett hur kurserna har fallit kommer förmodligen göra mer skada än nytta. Ingen vet när marknaden bottnar i år. Det är möjligt att den redan har gjort det. Oavsett om aktiemarknaden har bottnat så vill Du inte stå utanför när det väl vänder uppåt igen. Det är bättre att acceptera dessa tillfälliga upp- och nedgångar med insikten att aktier handlar om långsiktig tillväxt, inte om vinster på kort sikt.

En radikal förändring av Din ränteallokering är också farligt, vare sig det gäller placeringar eller Dina lån. Det är inte rätt tillfälle att sparka ut alla dessa lågavkastande obligationsfonder för att investera i alternativa placeringar med hög risk. Att addera några kryddor till Din investeringsstrategi kan emellertid sätta fart på avkastningen samtidigt som riskerna sprids.

Utdelningsaktier

I fråga om risk versus avkastning så befinner sig utdelningsaktier någonstans mellan obligationer och tillväxtaktier. I en lågräntemiljö är ett alternativ att allokera kapital från obligationer och banksparande till stabila utdelningsaktier. Kommer detta att öka Din risk? Absolut, men om räntorna stiger igen, och det finns inte så mycket utrymme för att de skall falla ytterligare, så innebär det att obligationerna kommer att tappa i värde. Genom att byta obligationer mot utdelningsaktier byter Du egentligen bara en typ av risk mot en annan genom att placera Dina pengar i utdelningsaktier.

Den uppenbara fördelen med utdelningsaktier är att de erbjuder en mycket högre avkastning än statsobligationer, eller till och med företagsobligationer. Leta efter företag som är stabila och kan fortsätta att leverera vinster i nästan alla typer av ekonomiska scenarion.

REITs

Real Estate Investment Trust, så kallade REITs, hade ett tufft år under 2015, de kade i snitt med marginella 2,3 procent. Ändå kan dessa lägre värderingar vara desto större anledning att addera en viss exponering mot fastighetsinvestmentbolag nu. En stor fördel med REITs är att deras prestanda har liten korrelation med den bredare aktiemarknaden. Med andra ord, de är ett bra sätt att diversifiera sin portfölj.

REITs genererar sina intäkter från i huvudsak hyresintäkter. Eftersom dessa fastighetsfonder måste fördela 90 procent av sin beskattningsbara vinst till utdelningar till sina ägare kommer investerarna att gynnas på både kort och lång sikt genom en stabil källa till utdelningar.

Obligationsstegar

Detta är något som inte är fullt så välkänt i Sverige, framförallt för att vi saknar en fungerande obligationsmarknad för privatpersoner. Det är emellertid intressant och detta allokeringsätt kan användas även när det gäller placeringar i obligationsfonder.

För eller senare kommer räntorna att stiga igen. Om Du under denna tid endast köper långa obligationer kommer Du inte kunna kapitalisera på detta och kunna få en högre avkastning under tiden. Jämför Ditt köp med att binda räntan på Ditt bostadslån, köper Du en lång obligation nu så har Du accepterat räntan för perioden.

Av den anledningen väljer många investerare att skapa så kallade ”obligationsstegar” eller ”räntestegar” när räntorna är låga. Med denna metod köper Du flera olika obligationer med olika löptider, några kortare och några längre. Återigen, tänk på Ditt bostadslån, de flesta väljer att dela upp detta i olika transcher med varierande löptider. När räntan betalas ut kan Du sedan investera i nya obligationer, kanske med en högre avkastning än den som det befintliga obligationsinnehavet ger.

Istället för att köpa oblgationer utgivna av enskilda aktörer är det bättre att överväga att köpa en blandning av olika obligationsfonder med förskjutna löptider. På detta sätt minskar risken för fallissemang, en så kallad default. Det är också ett sätt att få mer likvid placering vilket är en fördel om Du vill sälja Ditt innehav.

Tillväxtmarknader

Många av de obligationsfonder som fokuserar på tillväxtmarknader drabbades hårt 2015. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att den avkastning som erbjuds på obligationer som getts ut av tillväxtekonomier är mycket högre än den som erbjuds i USA eller Västeuropa vilket gör att det finns möjlighet att göra fynd. Tänk bara på att Du tar en valutarisk med denna typ av investering.

Eftersom dollarn har blivit starkare på senare tid, är det en bra idé att fokusera på fonder som investerar i dollar tillgångar. Detta minskar risken för att de kommer att förlora värde på grund av ogynnsamma växelkurser längre fram.

Tillväxtmarknadsfonder ger i genomsnitt cirka sex procents avkastning per år, vilket överstiger vad inhemska obligationsfonder med en liknande kreditvärdighet ger. Den risk är att du tar på Dig en lite större risk att få denna potentiella avkastning.

Sparkonton

Att titta på den avkastning som ett bankkonto erbjuder i dagsläget är ganska deprimerande i dessa dagar. Om Du kommer att behöva använda Dina pengar inom en snar framtid är detta emellertid det bästa alternativet att placera Ditt kapital på. Du kommer förmodligen inte att ha särskilt mycket mer på bankkontot när Du använder dem, men under denna tid har Du sovit gott.

Sammanfattning

Om Du har råd att ta litet högre risk är REITs och obligationsfonder som investerar i emerging markets alternativ att titta på de dessa kan öka Din avkastning under en lång tid. Är det däremot säkerhet som lockar är det bättre att hålla pengarna på ett bankkonto som är försäkrat med investeringsgaranti. Vad skall Du placera Dina pengar i? Till sist och syvende beror det på Din egen riskprofil och vilken tidshorisont Du har för Dina investeringar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Sveriges enda riktiga råvarufond har öppnat

Publicerad

den

Under många år har svenska investerare inte kunnat få en riktigt bra exponering mot råvarumarknaden eftersom det saknats en bra råvarufond. Torbjörn Iwarsson, sannolikt norra Europas mest meriterade råvaruexpert; Tidigare råvaruchef Handelsbanken, SEB och förvaltare av Skandia Livs råvarumandat, och Centaur Fonder har nu för avsikt att ändra på detta.

Under många år har svenska investerare inte kunnat få en riktigt bra exponering mot råvarumarknaden eftersom det saknats en bra råvarufond. Torbjörn Iwarsson, sannolikt norra Europas mest meriterade råvaruexpert; Tidigare råvaruchef Handelsbanken, SEB och förvaltare av Skandia Livs råvarumandat, och Centaur Fonder har nu för avsikt att ändra på detta.

Råvaruexperten Torbjörn Iwarson intervjuas av Placeras Pär Ståhl och Karl Lans om den nystartade råvarufonden Centaur Commodity, vilka råvaror han tror mest på och vad som talar för att investerare bör ha exponering mot sektorn.

Tillsammans har Torbjörn Iwarsson och Centaur Fonder lanserat Centaur Commodity Fund, en aktivt förvaltad UCITS-fond med syftet att överträffa den totala avkastningen på den underliggande råvarumarknaden, enligt definitionen av Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index. Fonden investerar främst på råvaruterminsmarknaden via kontantavräknade derivatinstrument.

Handla Centaur Commodity Fund

Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.

Tillgångarna i i fonden består av räntebärande instrument med en genomsnittlig återstående löptid på mindre än två år och av hög kreditkvalitet, främst denominerade i amerikanska dollar och ibland även i euro. Fonden har därför en valutaexponering mot dessa växelkurser.

Fonden investerar däremot inte i råvarufutures på fossila bränslen, vilket betyder att den klassificeras enligt artikel 8 i SFDR (EU-förordning 2019/2088) om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom finansiella tjänster.

Forskning visar att råvaror minskar risken och ökar avkastningen

Akademisk forskning har visat attraktiva portföljegenskaper genom att inkludera råvaror i långsiktiga tillgångsallokeringar för portföljer som redan innehåller allokeringar till aktier, obligationer och fastigheter. Fonden kan också användas för kortsiktig och medellångsiktig taktisk tillgångsallokering.

Varför investera i Råvaror?

Råvaror är en tillgångsklass som passar bra i en portfölj tillsammans med aktier och obligationer. Med råvaror i portföljen är det möjligt att erhålla högre avkastning till samma risk i ett långsiktigt sparande. Råvaruterminer stiger och faller i pris av andra orsaker än aktier och obligationer. Orsaken till ett högre pris på vete kan vara torka och det påverkar vare sig aktiekurser eller obligationsräntor.

Råvaror har haft ett ”krisalfa” i förhållande till aktier. När aktier går som sämst har råvaror tenderat att ge vinst. I vissa faser av konjunkturcykeln och exempelvis i perioder med stigande inflation (och räntor) tenderar råvaror att ha bättre avkastning än andra tillgångsslag. I en långsiktig portfölj har den optimala allokeringen till råvaruterminsmarknaden varit upp emot 20 procent.

Råvaruavkastningen jämförs ofta med avkastningen på aktier. Det finns inget antingen eller i den frågan. När råvarupriserna stiger, tenderar inflation att göra samma sak vilket gör att räntorna också stiger. Högre räntor, allt annat lika, betyder lägre P/E-tal för aktier och lägre kurs på obligationer. När aktier har hög avkastning finns mekanismer som gör att råvaror har sämre avkastning, men när aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst.

Råvaror har därför något som kallas för ”krisalfa”. När aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst. Råvaror har historiskt tenderat att gå bra när börsen gått dåligt.

Fonden

Centaur råvarufond är en svensk värdepappersfond, UCITS. Den placerar i den globala marknaden för råvaruterminer främst genom swappar på index, som i sin tur ger avkastning från marknaden för råvaruterminer. Fonden kan också placera i råvarurelaterade värdepapper och fonder som speglar avkastningen på råvaruterminer.

Eftersom swappar är derivatinstrument placeras fondens tillgångar i räntebärande värdepapper, som genererar en ränteavkastning. Avkastning från råvaruterminer och avkastning från räntebärande värdepapper utgör tillsammans totalavkastningen på fondens tillgångar.

Fonden placerar däremot inte i aktier i bolag som producerar råvaror. Fonden är aktivt förvaltad och har målsättning att över tid åstadkomma en högre avkastning än fondens jämförelseindex. Med kontinuerlig analys av råvarumarknaden och råvaruterminsmarknaden sker detta bland annat genom att vikta upp terminskontrakt på råvaror inom eller utom jämförelseindexet och vikta ner råvaror inom jämförelseindexet. Det innebär att om indexet har en vikt på fem procent vete kan förvaltarna välja att öka exponeringen till tio procent om de tror att vetepriset skall stiga, och att helt minska det när de tror att vetepriset skall gå ned.

Fonden tar däremot aldrig en kort position i en råvara eftersom syftet är att tillhandahålla en investering i tillgångsklassen.

Högre avkastning än Bloombergs benchmarkindex

Centaur råvarufond har Bloombergs råvaruindex exklusive energiråvaror som jämförelseindex. Detta index har haft en högre avkastning det senaste decenniet än Bloombergs benchmarkindex som innehåller fossila energiråvaror. Jämförelseindexet viktas om en gång per år. Jämförelseindexets sammansättning per december 2023 ser ut som diagrammet nedan visar.

Den globala terminsmarknaden

Den globala råvarumarknaden är en försäkringsmarknad där producenter kan säkra försäljningspriset och på så sätt minska risken. I vissa råvaror finns konsumenter som söker motsvarande säkring av inköpspriset, men ofta fyller investerare gapet som bärare av risken. Därför finns en riskpremie, som inte finns i prisutvecklingen på underliggande råvaror.

Totalavkastning

Totalavkastningen på fonden kommer från terminsavkastningen på råvaror och ränteavkastningen på fondens räntebärande placeringar. Terminsavkastningen kan delas upp i spotprisavkastning och ”rullningsavkastning”, dvs den extra vinst eller förlust från rabatt eller premium på terminerna i förhållande till spotpriset. Spotprisavkastningen på råvaror har historiskt följt inflationstakten. Fonden placerar tillgångarna i räntemarknaden främst i dollar och euro enligt den vikt swapparna har på terminskontrakt noterade i dessa valutor. Motivet till detta är att i möjligaste mån följa prisutvecklingen på råvaror i svenska kronor.

Handla Centaur Commodity Fund

Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.

Om Centaur Fondförvaltning

Centaur Fondförvaltning har huvudkontor i Stockholm och har förvaltat värdepappersfonder med tillstånd från Finansinspektionen sedan 2007. Centaurs värderingsgrund baseras på fundamental analys. Alla Centaurs fonder har hållbarhetsklass 8 eller högre.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.

Fortsätt läsa

Nyheter

IBCQ ETF investerar i företagsobligationer från hela världen och valutasäkras till Euro

Publicerad

den

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) (IBCQ ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) är en mycket stor ETF med tillgångar på 932 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBCQ?

Diversifierad exponering mot globala företagsobligationer

Direktinvesteringar i företagsobligationer över sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag) och använder månatliga valutaterminskontrakt

Obligationsexponering av investeringsklass och exponering utanför EUR säkras tillbaka till EUR månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av företagsobligationer av investeringsklass från emittenter på tillväxtmarknader och utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

Bloomberg Global Aggregate Corporate (EUR Hedged)-index följer amerikanska dollar denominerade företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla IBCQ ETF

iShares Global Corporate Bond EUR Hedged UCITS ETF (Dist) (IBCQ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBCQ
Stuttgart Stock ExchangeEURIBCQ
SIX Swiss ExchangeEURCRPH
XETRAEURIBCQ

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANK OF AMERICA CORP1.85
JPMORGAN CHASE & CO1.61
GOLDMAN SACHS GROUP INC/THE1.40
CITIGROUP INC1.27
MORGAN STANLEY1.19
WELLS FARGO & COMPANY1.15
AT&T INC1.00
VERIZON COMMUNICATIONS INC0.99
HSBC HOLDINGS PLC0.93
APPLE INC0.82

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Två nya ETFer från iShares ger tillgång till företagsobligationer i euro med fast löptid

Publicerad

den

Två nya ETFer från iShares har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (29GI) och iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (30IG) erbjuder investerare tillgång till en portfölj av eurodenominerade skattepliktiga företagsobligationer som förfaller i samma kalenderår som ETF:s förfallodag. Förfallodagen här är satt till slutet av 2029 eller 2030. Vid löptidens slut likvideras andelarna, och portföljens värde betalas ut till aktieägarna.

Två nya ETFer från iShares har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (29GI) och iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist) (30IG) erbjuder investerare tillgång till en portfölj av eurodenominerade skattepliktiga företagsobligationer som förfaller i samma kalenderår som ETF:s förfallodag. Förfallodagen här är satt till slutet av 2029 eller 2030. Vid löptidens slut likvideras andelarna, och portföljens värde betalas ut till aktieägarna.

Företagsobligationerna med fast ränta måste ha en investment grade rating och uppfylla indexleverantörens hållbarhetskriterier för att ingå i portföljen.

NamISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referensindex
iShares iBonds Dec 2029 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist)IE000IHURBR00,12 %UtdelandeBloomberg MSCI December 2029 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index
iShares iBonds Dec 2030 Term € Corp UCITS ETF EUR (Dist)IE000LX17BP90,12 %UtdelandeBloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 157 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära