I veckan blev Joe Biden USAs 46:e president, och en av de första sakerna som han valde att göra var att låta USA gå med i Parisavtalet igen. Miljö- och ESG har stor betydelse för den nya amerikanska regeringen.
Även ESG och miljö har lockat. Till skillnad från många andra som endast inriktar sig på ESG fokuserar CLMA på dekarbonisering. Istället för att endast titta på företag som som minskar sina utsläpp investerar denna ETF i företag som erbjuder lösningar som hjälper andra företag att undvika utsläpp helt och hållet.
Vi har pratat med Kilian Richter, Nordenchef för HANetf och ställt frågor om denna ETF.
CLMA är en ETF som ger direkt exponering till den största och viktigaste trenden på 2000-talet – övergången till en koldioxidsnål ekonomi. IClima Global Decarbonisation Enablers UcitsETF investerar i 150 globala bolag som erbjuder produkter och tjänster som hjälper andra företag att undvika CO2-utsläpp.
CLMA är unik därför att den fokuserar på relevanta klimatförändringslösningar som syftar till att undvika utsläpp totalt och inte bara minska företags existerande utsläpp.
Idén är att det bästa sättet att få ned CO2-utsläpp är att inte släppa ut något i första taget.
Hållbarhet är populärt just nu. I USA är var tredje dollar under förvaltning placerad i en ESG-fond. På vilket sätt är det bättre att placera pengar i CLMA?
Hållbarhet är en av vår tids viktigaste frågor och merparten av oss är överens om att det långsiktiga målet är att skapa en CO2-fri global ekonomi. Här är det mer en fråga om hur vi ska uppnå det.
CLMA är för investerare som anser att långsiktiga klimatförändringslösningar är viktigare än utsläppsminskande åtgärder. En placering i CLMA är en satsning på innovatörer som utvecklar dessa lösningar och vars affärsmodeller bygger på att de fungerar.
Har nästan hela börsen plötsligt blivit hållbar? SEB bytte namn på sin breda indexfond, tog bort 12 bolag, och som genom ett trollslag så var den ”hållbar”.
Det stämmer. Hållbara investeringar är nu en given komponent i bolags affärsmodeller. Att ha en ESG-strategi betraktas idag som en självklarhet och det är bolag som saknar detta som står ut.
Svårigheten är att det inte finns ett entydigt regelverk över vad som kan klassiciferas som hållbart. ESG-scores och ratings ges ut på olika grunder av olika spelare i branschen vilket leder till förvirring och i värsta fall en devalvering av begreppet.
Green washing, ESG är allt, så vad gör att denna börshandlade fond är bättre än vad som redan finns?
CLMA är den första ETFen som kvantitfierar den påverkan den generar. Varje bolag i CLMA har sitt potentiella utsläppsundvikande estimerat och mätt i Gigaton.
Bolagen i CLMA möjliggör konkreta lösningar som hjälper andra bolag med sina ESG-mål. Med en sådan affärsmodell har men inget intresse av ”green-washing”.
CLMA fokuserar på färre företag, är det inte bättre att uppmärksamma flera företag?
Vi anser att det är viktigare att företagen har en direkt och tydlig länk till klimatförändringslösningar än att försöka fånga upp allt som lite trubbigt kan kallas hållbart.
Det finns en uppsjö ESG ETFer som innehåller över 1,500 bolag utan direkt koppling till lösningar, så kallade ”göra-mindre-skada” ETFer. Ofta saknar dessa ETFer tydliga avgränsningar avseende industri vilket kan göra dem väldigt breda.
CLMAs specifika fokus på lösningar och tydligt klassificerade delsektorer ger ett mer kvalitativt utbud.
Nu vet vi att CLMA är en ny ETF, men vad vet vi om indexet som denna börshandlade fond följer?
Indexet är utvecklat av iClima Earth Ltd., ett Londonbaserat Green FinTech bolag vars specialitet är att utveckla aktieindex baserade på ett syfte – att dekarbonisera vår planet.
iClima Global Decarbonisation Enablers Index är globalt och täcker 5 delsektorer – grön energi, grön transport, vatten och avfallsförbättringar, dekarboniseringslösningar och hållbara produkter.
Bolagen genomgår test för att uppfylla krav på grön intäktsgenerering och behöver ha ett börsvärde på minst 200 miljoner US dollar. Varje bolag är begränsat till 2% för att undvika överexponering till large cap-bolag.
Amundi Core S&P 500 UCITSETFinvesterar i de 500 största börsnoterade amerikanska företagen inom flera branscher och täcker cirka 80 procent av börsvärdet.
WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC ger exponering mot skillnaden i resultat mellan två underliggande råvaruindex och syftar till att generera positiv avkastning oavsett råvarumarknadsmiljön. Det är en fullt säkerställd obligation.
WisdomTree STOXX Europe Aerospace & Defence 3x Daily ShortETNerbjuder trippelhävstångsexponering mot den europeiska flyg- och rymdsektorn. Referensindexet består av företag med huvudkontor i Europa som genererar minst 50 procent av sina intäkter från tillverkning, service, leverans och distribution för flyg- och försvarsindustrin. Det är en fullt säkerställd obligation.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 411 ETFer, 200 ETCer och 257 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WINS?
Exponering mot stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarlig ESG relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index
Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.
Men här är något som de flesta inte berättar för dig:
Glöm aldrig bort historien
Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.
Låt oss titta på de senaste 7 decennierna
1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.
1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.
1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.
1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.
2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.
2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.
Vad är lärdomen?
Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.
De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.
Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:
Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?
Pingback: CLMA ETF gör sin första rebalansering - ETF-marknaden