Följ oss

Nyheter

CLMA ETF gör sin första rebalansering

Publicerad

den

Den första onsdagen i februari var gjorde IClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) gör sin första rebalansering. Två företag avlägsnades

Den första onsdagen i februari var gjorde IClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) gör sin första rebalansering. Två företag avlägsnades på grund av en minskning av den genomsnittliga dagliga volymen, medan tio aktier lades till i indexet. CLMA består nu av 158 aktier. Vi ägnar denna månadsrapport åt att introducera dessa nya CLMA-beståndsdelar.

Den 19 februari gick USA in i Parisavtalet igen. I början av samma vecka drabbades Texas av en snöstorm och temperaturer under nollan stressade statens nätoperatör ERCOT och blackouts lämnade miljoner hushåll utan kraft och värme i flera dagar. Medan efterfrågan på el nådde rekordhöga över 69 GW, var orsaken till misslyckandet inte överflödig efterfrågan utan brist på utbud. Många stora tidskrifter anklagade för minskningen av vindgenerering från statens 22 GW vindkapacitet på grund av att blad fryser. ERCOT-data visar att det primära felet kom från statens naturgasflotta som inte kunde leverera 26 GW av 34 GW förlorad kapacitet. Händelsen i Texas visar det akuta behovet av mer pålitliga och renare nät. Ett helt nytt regelverk förväntas debatteras vid den amerikanska kongressen de närmaste månaderna.

iClima Global Decarbonisation Enablers Index Performance

Februari12 månader*
-2.00%95.39%

Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat. Källa: Bloomberg, Solactive, HANetf * TNR Index, i USD. 12 månaders siffror baserade på 31.01.20 -28.02.21.

Utveckling i februari

Den sista veckan i februari var en volatil vecka denna ETF för klimatförändringar. Positiva nyheter om Covid-vaccination ökade förtroendet för tidig ekonomisk återhämtning, men gav upphov till oro för att öka inflationen. När han talade med kongressen två gånger under veckan den 22 februari nämnde FED:s ordförande en möjlig normalisering av räntorna, vilket utlöste en avveckling i amerikanska statsobligationer. Den 10- och 30-åriga statsavkastningen ökade under månaden med över 32 bps vardera. Stigande räntor skadar många aktier i CLMA (liksom tekniska aktier i allmänhet) eftersom aktier som Tesla (ned 21,8% under månaden) förväntas generera större delen av sitt fria kassaflöde på längre sikt.

CLMA stängde årets andra månad med 2%, YTD ökade nu med 4,2%. I februari 2021 var de delsektorer som gick sämst EV & Bikes (ned 1%), förnybara energitillgångar (minskade 1,28%) och alternativa bränslen & bränsleceller (0,82%). Källa till all data: iClima / Bloomberg

Tidigare resultat är en garanti för framtida resultat. Källa till all data: iClima / Bloomberg. Uppgifter per 28.02.21

Utveckling iClima Global Decarbonisation Enablers

1M3M6MYTD12MSI
iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (Acc)-2.05%4.06%16.31%
iClima Global Decarbonisation Enablers Index -2.00%15.53%45.17%4.20%95.39%16.54%

Utvecklingen sedan före starten baseras på backtestad data. Backtestning är processen för att utvärdera en investeringsstrategi genom att använda den på historisk data för att simulera vad resultatet av en sådan strategi skulle ha varit. Backtestad data representerar inte verklig utveckling och ska inte tolkas som en indikation på verklig eller framtida prestanda. Tidigare resultat för indexet är i USD. Tidigare resultat är inte en indikator för framtida resultat och bör inte vara den enda faktor som ska beaktas när du väljer en produkt. Investerare bör läsa emittentens prospekt (“Prospekt”) innan de investerar och bör hänvisa till avsnittet i Prospektet med rubriken ”Riskfaktorer” för ytterligare information om risker förknippade med en investering i denna produkt. Källa: Bloomberg / HANetf. Uppgifter per 28/02/21

Vi introducerar de nya innehaven

Blink Charging Co (BLNK)

Blink Charging Co (BLNK) ansluter sig till CLMAs delsegment Electric Transportation. I början av 2021 utnämnde Forbes den Florida-baserade leverantören och operatören av laddningslösningar för elbilar (EV) på sin lista över Amerikas bästa småföretag.

Blink fortsätter att öka sitt laddningsnätverk genom strategiska partnerskap med städer och företag över hela USA och globalt och bygger på ett starkt 2020 där höjdpunkterna inkluderade en ny mobil laddningslösning, förvärvet av bildelningstjänsten BlueLA och ett partnerskap med Enersys (ENS, även i CLMA) för att producera trådlösa och snabbladdningssystem med lagring.

Carbios SA (ALCRB)

Carbios SA (ALCRB) Ett tillskott till CLMA:s delsegment Återvinning och material. Det franska företaget är specialiserat på användning av enzymer för att skapa biologiskt nedbrytbar plast samt bioåtervinning av plastflaskor, förpackningar och filmer. De tillkännagav nyligen ett genombrott efter att ha producerat klara PET-plastflaskor från textilavfall som ”öppnar tillgång till en avfallsström på upp till 42 miljoner ton per år, värt över 40 miljarder dollar”. Företaget har ett antal starka partnerskap med företag inklusive L’Oreal, Nestle Waters och PepsiCo, samt ett joint venture med Novozymes för att öka produktionen av PET-nedbrytande enzymer. 2021 öppnas en industriell demonstrationsanläggning för enzymatisk återvinning av PET-plast när företaget försöker åka motvinden av EU-skatten på icke-återvunnen plast som trädde i kraft den 1 januari 2021.

Doosan Fuel Cell Co Ltd (336260)

Doosan Fuel Cell Co Ltd (336260) Det första asiatiska företaget i iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (Acc) CLMA ETF:s delsegment Alternative Bränslen & bränsleceller. Doosan innehar för närvarande nära 80% av den inhemska marknaden för bränsleceller i Sydkorea, ett land som leder vägen mot den globala vätgasekonomin med sin väteekonomiska färdplan 2040 som beskriver landets ambitioner, inklusive tillgången på 1,5 GW bränsleceller för kraftproduktion 2022 och över 15GW fram till 2040. 2020 tillhandahöll Doosan bränslecellerna för Daesans 50MW vätebränslecellkraftverk och har satt försäljningsmål på ~ 1,4 miljarder USD fram till 2023 och ~ 3,6 miljarder USD fram till 2030 när företaget utökar sin verksamhet genom ett licenspartnerskap för CERES Powers bränsleceller med fast oxid samt expansion till maritima applikationer, elektrolys och kommersiella fordon.

Kandi Technologies (KNDI)

Kandi Technologies (KNDI) Ett tillägg till delsegmentet EV & Bikes. Kandi har sitt huvudkontor i Jinhua Kina och säljer elbilar, batteribyte, EV-delar samt terrängfordon och terrängfordon. 2020 lanserade företaget Maple Leaf 30x SUV i Kina under varumärket Fengsheng, som det äger en andel på 22% genom ett joint venture med Geely, samt utökar sin EV-försäljning till USA med lanseringen av K23. och K27, båda kompakta fordon med tonvikt på prisvärdhet, med K27 som kommer in på så låga som 9 999 dollar efter federal skattelättnad. Företaget tillkännagav också ett partnerskap med Ruibo och Jinpeng om att etablera en rideshare-plattform i kinesiska städer på tredje och fjärde nivån för vilka det kommer att tillhandahålla sina K23-fordon samt batteribyten.

Li Auto Inc (LI)

Li Auto Inc (LI) Ett andra tillskott till delsegmentet EV & Bikes. Den kinesiska biltillverkaren som började offentliggöras i juli 2020 tillverkar för närvarande ett fordon, Li One SUV, en smart, lyxig, plug-in hybridfordon som kan tilltala dem som oroar sig för brist på infrastruktur för laddning av elbil med sitt 800 km NEDC-sortiment. I december 2020 hade företaget sålt mer än 30 000 fordon sedan lanseringen i november 2019. Företaget planerar också att lansera en premium-smart SUV 2022 som kommer att ha autonoma körförmåga som tillhandahålls genom sitt partnerskap med NVIDIA och Desay NV och kan lansera ett helelektriskt fordon i framtiden, även om VD Li Xiang, Q3 2020, sa att företaget kommer inte att göra det förrän snabbladdningstekniken har mognat.

McPhy Energy SA (MCPHY)

McPhy Energy SA (MCPHY) Ett andra tillskott till delsegmentet Alternative Fuels & Fuel Cell. 2020 ökade det franska företagets order med 75% och intäkterna med 20% med utbudet av alkaliska elektrolysatorer och vätgasstationer motsvarande 60% respektive 40% av försäljningen. Viktiga projekt inkluderade: Djewels, den största kolväteproduktionsenheten i Europa för vilken de kommer att leverera en 20MW elektrolysplattform för att omvandla förnybar energi till vätgas, Zero-Emission Valley som planerar att distribuera 1200 bränslecellfordon, 20 vätgasstationer av i slutet av 2023 i Auvergne-Rhône-Alpes-regionen, för vilken McPhy kommer att utrusta vätgasstationer och elektrolyser-teknik. Företaget kommer också att leverera vätinfrastrukturen för metropolen Dijon där energi från förbränning av hushållsavfall och lokala förnybara källor kommer att driva en McPhy-elektrolysator och vätgaspåfyllningsstation som förväntas leverera vätgas för 27 bussar, 9 sopbilar och cirka 15 lätta fordon som ursprungligen ökade till 200 bussar, 50 sopbilar och 250 lätta fordon fram till 2030.

Siemens AG (SIE)

Siemens AG (SIE) Tillagd i delsegmentet Electric Systems. Efter avknoppningen av Siemens Energy i slutet av 2020 har Siemens AG sett en ökning av aktiekursen med 25% när företaget fokuserar på segmenten Smart Infrastructure, Digital Industries och Mobility samt dess dotterbolag till Siemens Healthineers, varav det äger en andel på 79%. Företaget rapporterade nyligen resultat för första kvartalet 2021 som var betydligt högre än marknadens förväntningar, med en betydande tillväxt i Kina, där segmenten Digital Industries och Smart Infrastructure ökade med 5% respektive 7% YOY. 2021 har också sett mobilitetssegmentet underteckna ett MoU med ett ordervärde på ~ 3 miljarder dollar för att installera och service Egyptens första höghastighetstågsystem någonsin.

Tattooed Chef Inc (TTCF)

Tattooed Chef Inc (TTCF) Ansluter sig till delsegmentet Food Solutions. Detta amerikanska livsmedelsföretag slutförde en SPAC-sammanslagning i oktober 2020 och deras analytikerapport från december visade att företagets produktsortiment hade vuxit till 38 märkesvaror med en 5-årig CAGR-försäljning på 63%. Det avslöjade också att Tattooed Chef 2021 kommer att lansera sina första marknadsförings- och reklamkampanjer, dubbla tillverkningskapacitet och fortsätta lanseringen av sin e-handelsplattform samt fortsätta att utöka sin amerikanska detaljhandelsdistribution, som redan inkluderar sådana som Walmart, Costco och Target. Intäkterna från 2020 uppgick till 108,9 miljoner dollar och företaget gav vägledning på 222 miljoner dollar för 2021 och 1 miljard dollar år 2026 med tanke på att bruttomarginalerna kommer att öka från 15,4% till + 35% under den perioden.

Tomra Systems ASA (TOM)

Tomra Systems ASA (TOM) Ett andra tillskott till delsegmentet Återvinning och material. Det norska företaget som är specialiserat på sorteringssystem för livsmedel, avfall och gruvdrift är mest känt för sina automatiska automater (RVM) där konsumenter kan återvinna sina plastflaskor och återkräva en liten avgift som läggs på dem. Som marknadsledare för RVM: er (som representerade 39% av intäkterna från 2019) kan Tomra vara fördelaktig när regeringar och stora företag flyttar för att anpassa sig till EU: s engångsplastdirektiv som riktar sig till en återvinningsgrad på 90% för plastflaskor till 2029 ett delmål på 77% till 2025). Företaget har sett en CAGR i intäkter på 28% från 2004-2019 och förväntar sig att tillväxten kommer att fortsätta med i genomsnitt över 10% till 2023 samtidigt som man betalar en utdelning på 40-60% av EPS.

Xpeng Inc – ADR (XPEV)

Xpeng Inc – ADR (XPEV) Det tredje tillskottet till delsegmentet EV & Bikes. Ytterligare en börsintroduktion 2020 såg Xpeng samla in 1,5 miljarder dollar när det noterades på New York Stock Exchange. Det teknikfokuserade företaget kan skryta med att 40% av de anställda är fokuserade på FoU och nyligen lanserade en stor luftuppdatering av sina fordon som inkluderade säkerhet och autonoma körfunktioner som kan tilltala dess målmarknad mitt i till avancerat bilsegment. Företaget säljer 2 smarta elbilar, dess SUV G3 och dess sedan P7 som har kapacitet på upp till 520 respektive 706 km NEDC-körområden med kinesiska kunder som också får tillgång till sitt superladdningsnätverk som finns tillgängligt över hela landet. Xpengs årliga leveranser nådde 27 042 fordon år 2020, en ökning med 112% jämfört med året innan även om de fortfarande ligger bakom NIO (43 728) och Li Auto (32 624) när företaget ökar kapaciteten och ser ut att ta sina bilar till Europa efter den första försäljningen i Norge.

Investera i CLMA

I och med att IClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) noteras på den tyska börsen, på Xetra, går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.