Följ oss

Nyheter

Tips för att investera i den svenska finansbranschen

Publicerad

den

Intresset för att investera i finansbranschen har ökat i takt med att tillgängligheten och kunskapen hos den svenska befolkningen har ökat. Förr i tiden var uppfattningen att börshandel var både dyrt och krångligt och något endast en liten procent av befolkningen ägnande sig åt. Idag har över två miljoner svenskar investerat i finansbranschen och det sammanlagda värdet på svenskarnas privata aktier är hisnande 1000 miljarder kronor. I denna artikel ska vi ge några till tips för att investera i den svenska finansbranschen.

Intresset för att investera i finansbranschen har ökat i takt med att tillgängligheten och kunskapen hos den svenska befolkningen har ökat. Förr i tiden var uppfattningen att börshandel var både dyrt och krångligt och något endast en liten procent av befolkningen ägnande sig åt. Idag har över två miljoner svenskar investerat i finansbranschen och det sammanlagda värdet på svenskarnas privata aktier är hisnande 1000 miljarder kronor. I denna artikel ska vi ge några till tips för att investera i den svenska finansbranschen.

Den svenska finansmarknaden

Finansmarknaden är ett samlingsnamn för den globala finansiella infrastrukturen samt för det samspelet som uppstår när olika aktörer köper och säljer finansiella tillgångar som exempelvis värdepapper, råvaror och handelsvaror. I takt med digitaliseringens framfart har den fysiska marknadsplatsen kompletterats och ersatts av digitala marknadsplatser. Denna tekniska utveckling har förenklat systemet för vanligt folk som därmed lättare kan investera i finansmarknaden.

Den svenska finansbranschen har ökat markant de senaste åren och idag bidrar de finansiella företagen till både tillväxten och sysselsättningen i Sverige. Finansbranschen svarar för cirka 3.8 % av Sveriges BNP och sysselsatte 2020 över 95 000 personer.

Bankerna är den största aktören på finansmarknaden och även landets största skattebetalare. Sveriges sju största banker stod för 10.5 % av den totala bolagsskatten 2019. Nästs törst aktör inom finanssektorn är kreditmarknadsföretagen

Investeringstips

Sverige är det land i världen där befolkningen sparar mest i fonder och hela 8 av 10 personer sparar idag i olika typer av fonder. Svenskarnas intresse för sparande kan kopplas till en rad orsaker. En orsak är att många svenskar har blivit medvetna om börsens ofta långsiktigt positiva effekter och har en tillit till att pengarna kommer succesivt öka i värde. En annan orsak är de senaste årens tekniska utveckling som ökat tillgängligheten och möjligheten att investera i finansmarknaden. Idag är det lätt att placera och köpa aktier genom att använda de olika mobiltjänsterna som bankerna erbjuder. Banker som Nordenet och Avanza ligger i framkant hos nätmäklartjänsterna och kan erbjuda finansiella tjänster varsomhelst och närsomhelst. Men vad bör man tänka på innan man investerar?

▪ Kom i gång

Det är viktigt att ta det första steget till att verkligen börja investera. Det kan uppfattas som utmanande att hitta rätt aktier eller fond till en början men de flesta banker erbjuder idag olika lösningar och kan ge tips för hur man lättast kommer i gång med sitt sparande. Kom ihåg att man alltid lär sig under vägens gång och att man måste börja någonstans.

▪ Sparmål

Det är viktigt att veta vad du vill med ditt sparande. Kanske vill man spara till något specifikt som pension, dina barn eller till en ny bil. Om du vill spara långsiktigt är det därför viktigt att du har koll på riskgraden på den fond eller aktie du väljer att spara i.

▪ Tänk själv

I dagens informationssamhälle blir man ständigt påmind om olika finansiella tjänster. Tjänster som Prekredit sms lån eller digitala tjänster som hittar rätt sparande till just dig är idag en verklighet. Experter är ofta experter av en orsak, men det är viktigt att själv ha koll och intressera sig för vilka fonder som anses vara värda att satsa på. Kunskap är makt och det gäller även inom finansmarknaden.

▪ Håll ut

Många nybörjare startar offensivt men det är viktigt att komma ihåg att sparandet ska ske på lång sikt. Ta därför inte stora risker inledningsvis och spara i ett rimligt belopp. Ett långsiktigt sparande kan ge den avkastningen du hoppas på och då är sparmålet inom räckhåll.

▪ Information

Känner du dig osäker till vilken aktie eller fond du ska börja med kan en blandfond vara en utmärkt start. En blandfond ger dig en förvald fördelning mellan aktier och fonder på olika risknivåer och som sedan sköter sig själv. När man känner sig bekväm kan det vara intressant att investera i något man brinner för eller som man tror har framtiden för sig.

Fortsätt läsa
Annons
2 Kommentarer

2 Comments

  1. Pingback: Varför har intresset för investeringar ökat 2022? - Kinamedia

  2. Pingback: 5 tips på hur man investerar på bästa sätt - Kinamedia

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar är en ekonomisk indikator, och just nu faller det

Publicerad

den

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen "Dr. Koppar" eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent - det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen ”Dr. Koppar” eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent – det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Historien med koppar, enkelt uttryckt, är för mycket utbud och inte tillräckligt med efterfrågan. Kina, som använder halva världens utbud, är en stor del av den historien, eller har i alla fall varit för nu har Kina slutat bygga infrastruktur och dra ledningar.

Stigande räntor bidrar till en svagare efterfrågan runt om i världen. Handlare ser detta återspeglas i växande lager av koppar. Nu har det varit ett inflöde av koppar i 23 dagar i rad. Så lagren håller på att byggas upp.

Samtidigt, medan Kina bromsar in, kan Indien vara på väg uppåt. Infrastruktur kommer att bli ett investeringsområde för den indiska regeringen. Kanske skulle de vara katalysatorn för global ekonomisk förbättring. Det betyder att den långsiktiga prognosen för Dr. Copper kan se uppåt.

Fortsätt läsa

Populära