Följ oss

Nyheter

De flyktiga finansmarknaderna

Publicerad

den

De flyktiga finansmarknaderna

Finansmarknaderna är mycket mer volatila i dag än vad de någonsin varit historiskt sett. Att de ledande marknadsindexen uppvisar kursrörelser på tre procent eller mer är inte ovanligt, vare sig intraday eller overnight. För bara några år sedan var så pass stora kursrörelser sällsynta.

Detta är fakta och inget som går att argumentera om, men vad som har lett till detta går att diskutera eftersom det inte bara finns en enda orsak till detta. den globaliserade ekonomin har lett till att det som händer på en plats på jorden genast kan komma att få återverkningar någon annanstans – eller överallt – jorden. Utöver detta kan volatiliteten förklaras av den ekonomiska situationen, den hastighet med vilken det handlas på marknaderna i dag etcetera. Antagligen kan alla dessa faktorer förklara delar av den ökade flyktigheten, men det finns något som ofta glöms bort i dessa diskussioner.

Medierna och dess nyhetsrapportering

Det är medierna och dess nyhetsrapportering. Mediehusen har mycket sällan något att göra med fundamenta, i alla fall inte om det inte är deras egna aktier vi talar om, de kan sällan påverka ekonomiska händelser, även om det förekommer. Titta på hur dessa medier rapporterar. Av de källor vi själva använder oss av är det ingen som inte kan kallas för seriös, men nästan varje dag är det någon av dessa som använder fraser som de finansiella marknaderna rusat eller rasat efter

att ännu ett land i EU närmar sig default

att ett av våra storbolag kom in med en rapport som var under förväntan

att försäljningen i en viss sektor var sämre än förväntat

att en viss statistik kom in långt bättre än förväntat

Inget av detta säger rent ut att den aktuella händelsen har orsakat att aktiemarknaden har stigit eller fallit. Finansiella reportrar är alltför kunniga att göra tydliga kausala uttalanden direkt. Men vart och ett av dessa ord innebär kausalitet. De antyder ett samband mellan den ekonomiska händelsen och marknadens beteende.

Om inte, varför skulle du även använda de orden. Du skulle rapportera om högteknologiska försäljning, och du skulle rapportera om uppträdande på marknaden, precis som du kan rapportera om ceremonier på årsdagen den 11 september och vinnaren av damsingel i US Open Tennis Championship.

Korrelation innebär inte orsakssamband

Det är en del av nästan varje inledande psykologi kurs för att påpeka att ”korrelation innebär inte orsakssamband,” och du kanske tror att detta något vårdslös finansiell rapportering är bara ett exempel på den allmänt tillverkade korrelation / orsakssamband misstag. Tyvärr är det ännu värre än så.

Vad vi kan säga är att ”tillfällighet inte innebär korrelation.” Med en enda händelse i det föregående kategorin (t ex låga inkomster för Bank of America) och en enda händelse i den åtföljande kategorin (marknadspris), ingen korrelation kan meningsfullt beräknas.

Engångskostnader behöver inte ”korrelera” med någonting. Åtminstone skulle journalister eller analytiker måste sätta dessa föregångare i klasser eller kategorier, så att de skulle kunna säga något i stil med ”tidigare rapporter om låga inkomster från finansiella institutioner har förknippats med börsfall på aktiemarknaden.” Självklart, reportrar gör aldrig det. Men även om de gjorde, är placeringen av enstaka händelser i klasser ingalunda okontroversiellt. Kan vi verkligen behandla ett lågt resultat rapport under 2011 som motsvarar en låg vinst rapport 1975? Inte sammanhang materia? Och vad industrin från 1960-talet är analog med den högteknologiska industrin idag?

De mest respektabla nyhetskällor

Så, antar att vi kan komma överens om att även de mest respektabla nyhetskällor kan vara slarviga, vad har det att göra med ökad volatilitet? Här är min spekulation. När vi hör, om och om igen, att marknaden tappade den, efter, eller med viss ekonomisk händelse, ”lär” vi oss två saker-som båda kan vara falska. Det första vi lär är att finansiella händelser att förändringar i marknaden. Den andra saken som vi lär är att en kausal analys av marknadens beteende är faktiskt möjligt. Nu, när vi läser om betydande finansiella händelser, känner vi tvungna att agera på dem, på grund av den implicita kausala roll de spelar i marknadens beteende. Och eftersom alla hör samma nyheter får du hjordar av investerare som handlar på nyheter och orsakssambandet som det innebär. Även de ekonomiska händelser som själva inte kan vara kausal (en modell av marknadens beteende som förblir rimliga decennier efter att den först föreslogs behandlar beteende bestånd som i stort sett slumpmässiga), kan nyhetsinslag dessa händelser vara kausala.

För mer än tre fjärdedelar av ett århundrade sedan, skrev ekonomen John Maynard Keynes om ”animal spirits” (läs ”psykologi”) och den enorma effekt de hade på ekonomin. Om detta, som mycket annat, var Keynes säkert korrekt. Men han hade inte mycket att säga om vad som behövs för att utfodra djuren. Och jag föreslår att när betydande källa till animalisk näring tunt förklädd, men helt omotiverade, kausala konsekvenser som har blivit en del av vår dagliga kost av finansiella nyheter.

Vad kan vi göra åt detta?

Vad kan vi göra åt detta? Som individer, antar jag att vi kan lovar att inte agera på ”med”, ”efter”, och ”den.” Men (a) vi som individer kommer att påverka lite, och (b) ännu värre, om alla andra agerar på dem, kan vi ta en finansiell bad. Mer sannolikt att vara till hjälp är om vi kampanj kraftfullt för att stoppa detta slarv. Varje gång du ser ett ”efter” i en Times berättelse, skriva ett brev till redaktören. Varje gång du hör ett ”efter” på NPR, skicka ett mail. Kanske, så småningom kommer de att få meddelandet. Är det antagligen inte mycket vi kan göra för att stoppa Jim Kramers hysteriska rants om vad den ekonomiska framtiden håller, men vi kanske kan stanna åtminstone några mycket inflytelserika matare eller våra andar djur från att fortsätta festen. De måste hjälpa oss att gå på en nyhetsdiet.

Jag vill att du ska fokusera på de tre små orden – ”på”, ”efter” och ”med”. Inget av dessa ord säger helt klart att den aktuella finansiella nyhetshändelsen orsakade marknaden stiger eller faller. Finansiella reportrar är alltför kunniga för att klargöra tydliga orsakssamband. Men vart och ett av dessa ord innebär kausalitet. De innebär en koppling mellan den finansiella händelsen och marknadens beteende. Om inte, varför skulle du ens använda dessa ord. Du skulle rapportera om högteknologisk försäljning, och du skulle rapportera om marknadsbeteende, precis som du kanske rapporterar om 11 september årsdagen och vinnaren av US Open Tennis Championship.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Förvaltare ser hur fonder för guld och uran ökar sina förvaltade volymer

Publicerad

den

HANetf, den oberoende white-label-plattformen för ETFer och ETCer i Europa, tillkännager ökningar av tillgångar under förvaltning försona fonder för guld och uran, två av denna förvaltares flaggskeppsråvaruprodukter. Sprott Uranium Miners UCITS ETF (Ticker U3O8) har passerat milstolpen $60 miljoner AuM sedan lanseringen i maj 2022, medan det fysiska guldet ETC, det första i Europa som lanserades i samarbete med ett suveränt myntverk, The Royal Mint Responsibly Inköpt fysiskt guld ETC (Ticker RM8U), har överstigit 900 miljoner USD i förvaltat kapital.

HANetf, den oberoende white-label-plattformen för ETFer och ETCer i Europa, tillkännager ökningar av tillgångar under förvaltning försona fonder för guld och uran, två av denna förvaltares flaggskeppsråvaruprodukter. Sprott Uranium Miners UCITS ETF (Ticker U3O8) har passerat milstolpen $60 miljoner AuM sedan lanseringen i maj 2022, medan det fysiska guldet ETC, det första i Europa som lanserades i samarbete med ett suveränt myntverk, The Royal Mint Gold ETC (Ticker RM8U), har överstigit 900 miljoner USD i förvaltat kapital.

Uran, ny tjurmarknad?

Sprott Uranium Miners UCITS ETF, spårar North Shore Sprott Uranium Miners-index och utvecklades i samarbete med Sprott Asset Management, en global ledare inom uran- och råvaruinvesteringar, för att erbjuda investerare en investeringslösning som svar på energikrisen som utlöstes av konflikten i Europa.

Dessutom ökar Europeiska unionens beslut att klassificera kärnenergi som ”grön”, det vill säga ett giltigt bidrag i kapplöpningen mot netto-noll, underskottet i tillgången på uran, en grundläggande råvara för kärnenergi. Som ett resultat tror många experter att uran är på toppen av en ny tjurmarknad.

Guld, priser på topp i över sju månader

Investeringar i guld, den mest kända tillgången i säkra tillflyktsorter, upplever också höga inflöden och i början av 2023 nådde spotpriset på guld sin högsta nivå på mer än sju månader.

The Royal Mint Responsibly Sourced Physical Gold ETC, den första finansiella produkten listad i samarbete med The Royal Mint, , erbjuder investerare exponering för spotpriset på guld genom att fysiskt hålla guldtackor, som hålls i valv på The Royal Mint i Llantrisant, Cardiff.

En annan intressant aspekt av denna produkt är att guld ETC endast utfärdas efter tilldelning av unikt identifierbara fysiska guldtackor. Som bevis på detta gjordes den första fysiska inlösen av ETC i år med det amerikanska finansföretaget Wahed som löste in en guldtacka på ett troy ounce.

Produkten erbjuder också investerare möjligheten att få tillgång till en guldinvestering i linje med deras hållbarhetsvärden. Faktum är att ETC garanteras delvis av LBMA Good Delivery bars, gjorda av 100 procent återvunnet guld, som kommer från avfallet från produktionsprocessen. Denna ETC är också sharia-kompatibelt, det vill säga i linje med islamiska värderingar.

Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterade: ”Det är fantastiskt att se den fortsatta tillväxten av två av våra mest spännande och innovativa produkter. Å ena sidan ETF för utvinning av uran, ett nyckelmaterial för kärnenergi, vilket i sin tur är grundläggande för energiförsörjning i denna fas av övergången till förnybara energikällor; å andra sidan guld, som även om det alltid har varit ett grundläggande inslag för många portföljer, fokuserar i dag allt fler investerare på instrument som i första hand svarar mot deras hållbarhetsvärden, en faktor som riskerar att utesluta guld. Så med The Royal Mint är vi fast beslutna att skapa ett ETC som backas upp av ansvarsfullt inköpt guld och delvis backas upp av 100 % återvunnet guld”.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla RM8U ETC

HANetf The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U ETC) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

36B6 ETF ger exponering mot amerikanska aktier med höga ESG-poäng

Publicerad

den

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) har tillgångar på 323 miljoner GBP under förvaltning. 36B6 ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B6?

  1. Få tillgång till amerikanska marknader genom företag med enastående miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) och minimala kontroverser.
  2. Sålar bort exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella vapen, kärnvapen, tobak, civila skjutvapen, konventionella vapen, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, kärnkraft och genetiskt modifierade organismer.
  3. Har förbättrat miljömässiga meriter med ytterligare skärmar på företag som är involverade i industrierna termiskt kol, oljesand, olja och gas, kraftproduktion och termiska kol/oljesandreserver.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av amerikanska ESG-kontrollerade företag (miljö, social och styrning).

Den 27 november 2019 ändrades riktmärket från MSCI USA SRI Index till MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels-index spårar amerikanska aktier som endast överväger företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv och undvika företag inkompatibel med värden screenar eller utsätts för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reserver ägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Handla 36B6 ETF

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR36B6
gettexEUR36B6
Euronext AmsterdamUSDSRIL

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology4.75US5949181045USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary4.47US88160R1014USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary4.28US4370761029USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology4.20US67066G1040USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples3.86US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples3.45US7134481081USD
DISWALT DISNEYCommunication2.60US2546871060USD
ADBEADOBE INCInformation Technology2.60US00724F1012USD
TXNTEXAS INSTRUMENT INCInformation Technology2.11US8825081040USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.05US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tech Megatrends ETF & Industry 4.0 Innovations

Publicerad

den

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. ITEK följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. T3KE följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

Anthony går igenom de noggrant utvalda megatrenderna och deras underteman, och lyfter fram den explosiva potentialen hos AI inom teknik och dess inverkan på olika sektorer. Han betonar också tillväxtpotentialen för teman som genomik, att bli mer mainstream efter covid och onlinespel, en industri som nu har överträffat Hollywood i storlek och som i framtiden potentiellt skulle kunna konvergera med cloud computing och sociala medier, som nyligen affärer som Microsofts förvärv av Activision skulle kunna tyda på. Innan han grundade GinsGlobal 2000, arbetade Anthony som direktör på Barclays. Han kommer ursprungligen från Sydafrika och har en Bachelor of Business Science och CPA-certifikat från University of Cape Town.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära