Följ oss

Nyheter

Tillbaka till emerging markets

Publicerad

den

Tillbaka till emerging markets

Tillbaka till emerging markets Medan många av de utvecklade marknaderna försmäktade i januari så har allt fler investerare åter fått upp ögonen för emerging markets och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa. Fler och fler investerare inser att dessa ofta är billigare än vad de utvecklade marknaderna är, något som blivit än tydligare när vi ser närmare på utvecklingen på olika finansiella marknader under januari 2015. Är strategin för 2015 tillbaka till emerging markets?

Under januari steg iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) med 1,1 procent och Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO) ökade med 1,6 procent, medan SPDR S & P 500 ETF (NYSEArca: SPY) backade 1,8 procent. Samtidigt rapporterar Institute of International Finance att mer än 18 miljarder dollar kanaliserades till emerging markets under januari, både i form av aktier och obligationer.

Medan EEM och VWO upplevt tunga utflöden har andra områden sett tunga inflöden. Till exempel iShares MSCI India ET (NYSEArca: INDA) har fått se inflöden på 617 MUSD, iShares MSCI Taiwan ETF (NYSEArca: EWT) har sett inflöden på 172 MUSD medan Market Vectors Emerging Markets Local Currency Bond ETF (NYSEArca: EMCL) har sett inflöden på 148 MUSD. Som de utvecklade marknaderna snubblade i början av det nya året, fått investerare att andra globala möjligheter som skulle kunna generera förbättrade avkastning, efter rallyt i utvecklade marknads aktier och räntebärande tillgångar förra året.

Ett fynd i en allt dyrare finansmarknad?

Det börjar se ut som emerging markets är ett av de få fynd som går att göra i en allt dyrare finansmarknad. De låga värderingarna på dessa marknader är förvisso ett krav som en följd av en högre risk men de utgör också en buffert mot en hög volatilitet. EEM handlas till exempel till ett p/e tal på 12,1 och book-to-value på 1,5 medan VWO handlas till ett p/e-tal om 12,3 och book-to-value på 1,6. Samtidigt ser vi hur SPY handlas till ett p/e-tal om 17,3 och book-to-value på 2,5. Vi ser också hur de låga råvarupriserna kommer att fungera som en katalysator för tillväxten hos emerging markets och göra att dessa utvecklas snabbare än utvecklade ekonomier. Till exempel är Indien väl positionerat för att dra nytta av låga oljepriser eftersom landet är en stor energiimportör.

Under tiden kan länder som Taiwan dra nytta av den amerikanska återhämtningen då önationen är den 12: e största handelspartnern till USA.

Samtidigt kan den ökande globala likviditeten, som kommer att få hjälp av att ECB, den Europeiska centralbanken antagit ett program för kvantitativa lättnader på en biljon euro vilket kan leda till att ytterligare kapital kanaliseras till tillväxtmarknader för att jaga efter högre avkastning. Investerare som är oroade över den fortsatta styrkan i den amerikanska dollarn och dess effekt på exponering mot tillväxtmarknader kan också överväga den nyligen lanserade iShares Currency Hedged MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: HEEM) och den tre år gamla db X-trackers MSCI Emerging Markets Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBEM), för att replikera utvecklingen på emerging markets samtidigt som de omfattar en hedge mot valutarisker.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.