Följ oss

Nyheter

The Bogle Effect

Publicerad

den

The Bogle Effect - Inbunden, Engelska, 2022 Författare: Eric Balchunas Indexfonden skulle inte vara densamma utan Jack Bogle.

The Bogle Effect – Inbunden, Engelska, 2022

Författare: Eric Balchunas

310 kronor

Produktinfo

Indexfonden skulle inte vara densamma utan Jack Bogle. Det var bara en innovation som drevs av The Vanguard Groups grundare Jack Bogles radikala idé 1975 att göra investerare till de faktiska ägarna av hans nya fondbolag. Även om flytten var lika mycket för att rädda hans jobb som att rädda investerare, var slutresultatet kraftfullt: ett fondbolag för folket och av folket.

Bogle inledde en 50-årig process för att sänka kostnaderna steg för steg, vilket i slutändan utlöste en populistisk revolt som har sparat genomsnittliga investerare biljoner dollar samtidigt som de reformerat och anpassat mycket av hela finansbranschen.

Idag går nästan varje dollar som investeras i USA till antingen Vanguard-fonder eller Vanguard-influerade fonder. Men Bogles inverkan och denna ”stora kostnadsmigrering” når långt bortom indexfonder till många andra områden, såsom aktiv förvaltning, ETFer, rådgivningsvärlden, kvantitativa investeringar, ESG, beteendefinansiering och till och med handelsplattformar. Bogle-effekten tar läsarna genom var och en av dessa världar för att visa hur de – och investerarna de tjänar – omformas och reformeras.

Medan hundratals fondleverantörer har kopierat indexfonden som Vanguard gjorde populär har ingen ännu kopierat dess ”ömsesidiga” ägarstruktur. Varför? Den här boken utforskar den frågan såväl som vad som gjorde Bogle till en sådan anomali – till synes immun mot den överväldigande ambitionsmagnet som dikterar Wall Street, som gjorts känd av filmer som Wall Street, The Big Short och The Wolf of Wall Street. Å andra sidan var Bogle inte perfekt på något sätt – han kunde vara moraliserande, skränig och hade en tendens att göra dygd av nödvändighet.

The Bogle Effect är animerad av författarens timmar av exklusiva en-till-en-intervjuer med Bogle under åren innan han gick bort, som avslöjar hans filosofi, vision, intellekt och humor. Dussintals ytterligare intervjuer med människor som arbetade med honom, levde med honom, var influerade av honom och inte höll med honom, och avslutade ett porträtt av denna revolutionära figur.

Du kommer aldrig att se på finansbranschen eller din portfölj på samma sätt igen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.