Följ oss

Nyheter

Teknikrally lyfter Taiwans aktiemarknad till nya höjder

Publicerad

den

Teknikrally lyfter Taiwans aktiemarknad till nya höjder

Teknikrally lyfter Taiwans aktiemarknad till nya höjder Det teknikrally som vi ser just nu har gjort att de börshandlade fonder som fokuserar på att replikera utvecklingen av den tekniktunga aktiemarknaden i Taiwan handlas kring den högsta nivån på femton år. Det är framförallt chiptillverkaren Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (NYSE: TSM) som har bidragit till tekniksektorns uppgång.

Det finns ett antal börshandlade fonder som fokuserar på Taiwan, dels
iShares MSCI Taiwan ETF (NYSEArca: EWT)
First Trust Taiwan AlphaDEX (NYSEArca: FTW) men också den i Sverige noterade
MSCI Taiwan Index Ucits ETF (NasdaqOMX: XMTW), en ETF som förvaltas av den tyska storbanken Deutsche Bank.

EWT har allokerat en betydande andel av sitt kapital, 57,6 procent, till tekniksektorn, något som även FTW har. Den senare börshandlade fonden har en exponering om 59,4 procent av sitt kapital mot tekniksektorn. EWT har 22,6 procent av sitt kapital i Taiwan Semiconductor Manufacturing medan FTW endast har allokerat 2,4 procent av ETFens kapital till denna aktie.

Attraherar betydande mängder utländskt kapital

Den taiwanesiska aktiemarknaden har attraherat betydande mängder kapital till landets börs, både genom att köpa aktier direkt på marknaden, och genom att investera i börshandlade fonder. EWT har sett inflöden på över 670 MUSD och har nu närmare 4,1 miljarder dollar under förvaltning. En bidragande orsak till detta är att många investerare ser möjligheten till att det skall skapas en likadan koppling mellan börsen i Taiwan och Shanghai som den så kallade Shanghai-Hong Kong Stock Connect som kopplat samman börserna i Shanghai och Hong Kong. Detta har lett till att börserna i Shanghai och Hong Kong rusat under 2015.

Taiwanesiska myndigheterna har nyligen infört begränsningar för utländska investeringar på företagslånemarknaden i ett försök att minska inflödet som stärkte den lokala valutan i en allt för oönskad omfattning. Det finns vissa spekulationer om att utländska investerare kommer att flytta pengar till aktiemarknaden från lånemarknaden. Det nuvarande rallyt stöds av spekulationer om en Shanghai-Hong Kong Stock Connect och fonderna satsar på att den taiwanesiska dollarn kommer öka ytterligare i värde mot övriga valutor.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.