Följ oss

Nyheter

Stort utflöde av tillgångar för brasiliansk börshandlad fond

Publicerad

den

fått investerarna att fly Latinamerikanska största ekonomi. Vi ser ett riktigt stort utflöde av tillgångar för brasiliansk börshandlad fond.

Den börshandlade fond som replikerar utvecklingen av den brasilianska aktiemarknaden, iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ), har trots de problem som finns i landet haft en relativt god utveckling under det andra kvartalet 2015. Under denna period har denna ETF stigit med mer än fyra (4) procent. Sedan toppen den 24 april i år har emellertid denna börshandlade fond rasat med mer än 12 procent, något som fått investerarna att fly Latinamerikanska största ekonomi. Vi ser ett riktigt stort utflöde av tillgångar för brasiliansk börshandlad fond.

De finansiella marknaderna oroas för Grekland, Grexit och att landet skall göra en default som tvingar det till att lämna Eurozonen. Dessutom är de amerikanska placerarna oroade för att betala sin skuld på 72 miljarder dollar. Med sådana händelser är tillväxtmarknaderna, så kallade emerging markets, särskilt sårbara vilket gjorde att EWZ, brasiliansk börshandlad fond, i veckan stängde på sin lägsta nivå på en månad.

De brasilianska aktierna har sedan årsskiftet sjunkit med nästan nio (9) procent från sin toppnivå, något som bland annat beror på att Brasilien kämpar med sin budget och försöker behålla sitt kreditbetyg under den värsta lågkonjunkturen på 25 år. Nedgången fortsatte ytterligare i veckan efter det att Grekland stängde sina banker och införde kapitalkontroller, något som kommer att driva den grekiska ekonomin ytterligare i botten och riskera en Grexit.

En svag BNP-utveckling och en real som rasar på valutamarknaderna är två av de faktorer som har pressat både de brasilianska aktierna och EWZ. Brasiliens planeringsdepartement förutspår en fortsatt depreciering av den brasilianska realen, en depreciering som kan komma att uppgå till så mycket som 21 procent under 2015. Det skulle innebär att valutaparet USDBRL skulle komma att avsluta 2015 till ett värde kring 3,22, att jämföra med 2,66 året innan. Realen handlas redan nu kring 3,29 mot den amerikanska dollarn.

Söker sig till Indien, Ryssland och Kina

Placerarna har tagit sina pengar från Brasilien, men inte från BRICs. Medan EWZ har sett utag på nästan 800 MUSD har WisdomTree India Earnings Fund (NYSEArca: EPI), Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX) och iShares China Large-Cap ETF (NYSEArca: FXI) alla sett kapitalinflöden under 2015. Under Q2 2015 har investerarna tagit hem 343 MUSD från EWZ samtidigt som FXI, EPI och RSX sett kapitalinflöden på över två miljarder dollar.

Bland de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av en enskild ekonomi i Latinamerika är utflödena från EWZ värst. Medan iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) har sett utflöden på 175 MUSD har iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH), iShares MSCI All Peru Capped ETF (NYSEArca: EPU) och Global X FTSE Colombia 20 ETF (NYSEArca: GXG) alla har sett kapitalinflöden.

I skenet av en korruptionsskandal i Petrobas, Brasiliens statliga oljebolag, tillika ett av de största innehaven i EWZ, höga räntor, ett stigande underskott i landets bytesbalans och en svagare ekonomisk utveckling har investerarna ledsnat på EWZ och brasilianska aktier.

Under måndagen rapporterade Financial Times att Petrobras reviderat sin femåriga investeringsplan med 37 procent i syfte att anpassa sig till den nyligen kommunicerade korruptionsskandalen och svagare oljepriser.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.