Följ oss

Nyheter

Storbank rekommenderar investerare att köpa nordiska aktier

Publicerad

den

Storbank rekommenderar investerare att köpa nordiska aktier

Storbank rekommenderar investerare att köpa nordiska aktier. När resten av Europa befinner sig på toppen av en enorm skuldkris erbjuder fyra av de nordiska ländernas aktiemarknader  (Island är undantaget), en möjlighet att behålla en Europaexponering när de stormar som värst. När Europeiska kommissionen återigen har skruvat ned tillväxtförväntningarna för Euroområdet erbjuder Norden en tillväxt. Under veckan sänkte Europeiska kommissionen sin tillväxtprognos för 2014 till 0,8 procent från tidigare 1,2 procent. Prognosen för 2015 sänktes samtidigt till 1,1 procent från den tidigare nivån 1,7 procent.

Flera av de stora europeiska börsindexen har varit under press de senaste månaderna, och det har även drabbat de börshandlade fonder som följer de europeiska marknaderna. Under de senaste 90 dagarna har till exempel Vanguard FTSE Europe ETF (NYSEArca: VGK) och SPDR EURO STOXX 50 Fund (NYSEArca: FEZ) backat med i snitt 3,5 procent. De nordiska ETFerna har däremot utvecklats bättre än sina europeiska motsvarigheter.

Aktiemarknaderna med de ljusaste utsikterna

Deutsche Bank sade tidigare i veckan att de europeiska aktiemarknaderna med de ljusaste utsikterna är de nordiska och att den tätaste koncentrationen av positiva resultat bland aktierna i Euro Stoxx 600 kommer från de svenska aktierna.

På grund av den senaste veckans oljepris har den norska aktiemarknaden, bland annat representerad av Global X MSCI Norge 30 ETF (NYSEArca: NORW) backat vilket gör det till de sämsta av de nordiska aktiemarknaderna. Sverige, i form av iShares MSCI Sweden ETF (NYSEArca: EWD), handlas endast marginellt sämre än för ett kvartal sedan vilket gör att denna ETF överträffar både den europeiska, den franska och den tyska aktiemarknaden.

I slutet av förra månaden sänkte den svenska Riksbanken sin viktigaste styrränta till noll från 0,25% i ett försök att avvärja deflation. De svenska lånekostnaderna låg kring 5 procent i början av 2008, men Riksbanken höjde räntan under 2011, vilket ledde till en total omvändning.

All-nordiska GXF

En annan nordisk ETF som fram till nyligen varit bättre än sina konkurrenter är den all-nordiska Global X FTSE Norden ETF (NYSEArca: GXF), som endast backat två procent under det senaste kvartalet trots att denna börshandlade fond har allokerat 12,5% vikt till Norge. Norge utgör emellertid endast den fjärde största marknaden i GXF, och har istället valt att allokera 48 procent av sitt kapital till den svenska aktiemarknaden och 24,7 procent till Danmark.

Det finns självklart en ETF med inriktning på den danska aktiemarknaden, en börshandlad fond som ofta förbises. iShares MSCI Danmark Capped ETF (BATS: EDEN) har kunnat dra nytta av sin stora exponering mot sjukvårdssektorn. EDEN och den danska aktiemarknaden har emellertid drabbats hårt av de västerländska sanktionerna mot Ryssland. Danska bönder är stora exportörer till Ryssland och danska banker har betydande exponering mot jordbrukare. Fallande råvarupriser i kombination med ryska sanktionerna leder till en ökad mängd sura jordbrukslån i Danmark, något som är relevanta för Eden eftersom denna ETF har en 16,6% vikt mot den finansiella sektorn. EDEN är oss veterligen den enda börshandlade fond som enbart fokuserar på den danska aktiemarknaden.

En sammanställning av alla de börshandlade fonder som investerar i Norden hittar Du här.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.