Följ oss

Nyheter

Sprott lanserar uranfond i Europa

Publicerad

den

Toronto-baserade Sprott Asset Management lanserar sin uranfond i Europa i form av en börshandlad fond, som skall ge exponering mot företag inom uranbrytningsindustrin.

Toronto-baserade Sprott Asset Management lanserar sin uranfond i Europa i form av en börshandlad fond, som skall ge exponering mot företag inom uranbrytningsindustrin.

Sprott Uranium Miners UCITS ETF handlas på tyska Xetra under kortnamnet U3O8 och på London Stock Exchange under tickern URNM. Den kommer med en kostnadskvot på 0,85%. Fonden släpps ut på marknaden i samarbete med ETF-emittenten HANetf som kommer att ansvara för marknadsförings- och distribution.

Denna ETF kommer att replikera strategin bakom Sprotts USA-noterade Sprott Uranium Miners ETF (URNM US) som företaget nyligen förvärvade från indexering av North Shore Index.

Efter att ha börjat 2021 med bara 40 miljoner USD i tillgångar har AUM i den USA-noterade Sprott Uranium Miners ETF ökat på sistone till cirka 1 miljard USD på grund av en kombination av robusta inflöden och fantastisk avkastning – fonden är upp 98,0 % mellan 1 januari 2021 och 22 april 2022.

ETFens starka resultat har drivits av en explosion i spotpriserna för uran eftersom publicitet kring den globala klimatkrisen har ökat efterfrågan på rena, utsläppsfria kraftkällor som kärnenergi – uran är det bränsle som används mest av kärnkraftverk eftersom det har den unika egenskapen att kunna upprätthålla kärnklyvning själv.

Fondens rally accelererade också mitt i det pågående kriget i Ukraina – ETF har ökat med 51,7 % sedan Ryssland invaderade den 24 februari – eftersom konflikten betonade vikten av att minska Europas beroende av rysk olja och naturgas.

Metodik

ETFen spårar North Shore Sprott Uranium Miners Index som riktar sig till företag över hela världen som är specialiserade på brytning, prospektering, utveckling och produktion av uran, såväl som företag och truster som innehar fysiskt uran, uran royalties eller andra uranrelaterade, icke -gruvtillgångar. Kvalificerade företag måste ha ett börsvärde över 40 miljoner USD.

Valda beståndsdelar viktas med börsvärde samtidigt som den sammanlagda vikten för gruvarbetare, upptäcktsresande och utvecklare sätts till 82,5 % och den sammanlagda vikten för företag som innehar fysiskt uran eller royalties till 17,5 %.

Begränsningsregler syftar till att öka diversifieringen genom att begränsa det största företagets vikt till 15 %, den sammanlagda vikten för alla företag över 5 % till 40 % och vikten för alla företag utanför de fem bästa till 5 %.

Indexet balanseras om på halvårsbasis.

I slutet av mars stod kanadensiska aktier för långt över hälften (58,8 %) av den totala indexvikten, och de näst största exponeringarna för länderna var Kazakstan (14,4 %), Australien (11,7 %) och USA (6,9 %). .

Cameco, världens största uranproducent med 18 % av den globala produktionen, stod för den största indexvikten med 18,2 %. Andra anmärkningsvärda positioner var JSC National Atomic Company Kazatomprom (14,4 %), Sprott Physical Uranium Trust (10,3 %), Energy Fuels (5,4 %) och NexGen Energy (5,0 %).

Fonden är avsedd att bli den andra ETF i Europa som riktar sig till uranindustrin. Tidigare lanserade New York-baserade Global X Global X Uranium UCITS ETF (URNU) som är kopplad till Solactive Global Uranium & Nuclear Components v2 Index och kommer med en kostnadskvot på 0,65 %.

Handla U3O8 ETF

Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *