Följ oss

Nyheter

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2) förhindrar 2,5 miljoner ton koldioxidutsläpp

Publicerad

den

SparkChange CO2 förhindrar utsläpp genom att undanhålla koldioxidutsläpp från förorenare. Med över $250 miljoner AUM, undanhåller ETC utsläppsrätter motsvarande 2,5 miljoner ton CO2.

SparkChange CO2 förhindrar utsläpp genom att undanhålla koldioxidutsläpp från förorenare. Med över $250 miljoner AUM, undanhåller ETC utsläppsrätter motsvarande 2,5 miljoner ton CO2.

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2) har passerat 250 miljoner USD i förvaltat kapital.

2,5 miljoner ton CO2 motsvarar dubbelt så mycket koldioxidavtryck som vinter-OS, eller 8 procent av Londons årliga utsläpp

Världens första börshandlade råvara (ETC) som backas upp av EUs fysiska koldioxidkvoter (EUA), SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: CO2) har nu över 250 miljoner USD i tillgångar sedan lanseringen på Londonbörsen i november 2021. Som ett resultatet av denna ETCs snabba tillväxt har över 2,5 miljoner ton CO2-tillstånd undanhållits för förorenare i Europa, vilket skapar positiv miljöpåverkan.

Med tiotals biljoner pund förpliktade till nettonolllöften – mycket större än dagens tillgängliga marknad med nettonollinvesteringsmöjligheter – köper investerare koldioxidutsläppsrätter som en tillfällig åtgärd för att börja ta itu med sina klimatrelaterade mål.

Att investera i fysiska koldioxidrätter påverkar utsläppsnivåerna direkt på ett väsentligt sätt. Under tre månaders handel har SparkChange CO2 hållit inne 2,5 miljoner ton CO2-utsläppsrätter. Detta motsvarar dubbelt så mycket koldioxidavtryck från vinter-OS, eller 8 % av Londons årliga utsläpp.

ETC erbjuder investerare ett enklare sätt att investera i fysiska EU- koldioxidutsläppsrätter, även kända som ”tillstånd att förorena”. Företag som klassificeras som förorenare av EU måste inneha och lösa in dessa tillstånd i linje med mängden föroreningar de släpper ut. Innehavare av dessa tillstånd har rätt att släppa ut ett ton koldioxid (CO2).

Medan andra fonder har spårat priset på koldioxidrätter med hjälp av terminskontrakt, är CO2 världens första fysiskt replikerade koldioxidutsläppsrätter ETC. Detta innebär att när investerare köper SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: CO2) håller de fysiskt undan tillstånd från förorenare, vilket kan leda till att utsläpp permanent förhindras från att komma in i jordens atmosfär. Att hålla inne bidrag utlöser en EU-lag som leder till att ytterligare utsläppsrätter dras in under kommande år, med oåterkallelig effekt.

Ökande knapphet och efterfrågan från investerare kan också resultera i högre priser på koldioxidutsläppen. Detta gör koldioxidutsläppen dyrare, uppmuntrar förorenare att investera i mer hållbara alternativ och påskyndar teknikinförandet.

Hector McNeil, co-VD för HANetf, kommenterade nyheterna: ”Med tanke på klimatkrisens natur är det inte konstigt att så många investerare har tagit till SparkChange Physical Carbon EUA ETC. Även om investerare utan tvekan attraheras av koldioxidutsläpp som en alternativ tillgångsklass, är den fysiska replikeringen av fonden också mycket tilltalande för dem som vill anpassa sina värden och investeringsportföljer.

Att investera i ETC minskar taket för Europas föroreningsnivåer. Jag kan inte komma på många fler direkta sätt som investerare kan hjälpa till att underlätta den välbehövliga övergången till en koldioxidfri ekonomi än SparkChange Physical Carbon EUA ETC.”

Elliot Waxman, VD för SparkChange sa: ”Svaret på SparkChange CO2 ETC har varit överväldigande positivt från investerare som försöker anpassa sig till klimatkrisen; antingen genom att skapa effekt för att hjälpa omvandlingen av sina portföljer till nettonoll, säkra sin koldioxidprisrisk eller försöka generera avkastning från denna spännande tillgångsklass. För att nå våra klimatmål krävs för närvarande en drastisk minskning av utsläppen i framtiden – dubbelt så stor minskning som under Covid. Att agera tidigare skapar miljömässiga och ekonomiska fördelar, så vi är glada över att kunna göra vår påverkan märkbar.”

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: CO2)

BörsBloombergISINValuta
LSEC02U LNXS2353177293USD
LSEC02P LNXS2353177293GBP
LSEC02 LNXS2353177293EUR

Handla CO2 ETC

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: CO2) är en europeisk börshandlad råvara som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära