Följ oss

Nyheter

Spara pengar bygg din egen globalfond med ETF:er

Publicerad

den

Spara pengar bygg din egen globalfond med ETF:er

Spara pengar bygg din egen globalfond med ETF:er. Privata Affärer är en av de finansiella tidningar i Sverige som verkligen förstått fördelarna med ETF:er. I det senaste numret av papperstidningen har man tagit fram ett förslag på hur man kan bygga sin egen globalfond istället för att använda sig av dyra och dåliga fondförvaltare. Målsättningen är att få till en diversifierad portfölj till ett lågt pris/förvaltningsavgift. Deras förslag till globalportfölj består av 4 aktier och 2 ETF:er/börshandlade fonder.

En väldigt enkel portfölj med andra ord men med en exponering mot hela 450 bolag. Totalkostnaden för denna portfölj baserat på dels direkta, dels indirekta förvaltningskostnader/förvaltningsavgifter uppgår till 0,24 procent per år, enligt Privata Affärer. 85 procent lägre än genomsnittet för en traditionell global aktiefond. För portföljen i sin helhet, se tabell nedan.

[table id=648 /]

Källa: Privata Affärer och ETF-leverantörernas respektive sajter

Enkelt är nyckeln

Enkelt är ett nyckelord som visat sig fungera på flera olika marknader. Kan du inte handla utländska marknader kan en alternativ globalportfölj bestå av följande ETF:er som är noterade på Stockholmsbörsen samt en svensk aktiefond med inriktning på svenska investmentbolag:

–  XACT OMXS30 (ticker samma, förvaltningsavgift 0,30%, 30 innehav)

db X-trackers MSCI World Index UCITS ETF (ticker XMWO, förvaltningsavgift 0,45%, indirekt 1 604 innehav från 26 länder)

db X-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS ETF (ticker XMEM, förvaltningsavgift 0,65%, indirekt 823 innehav från 22 länder) samt

– aktiefonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag (förvaltningsavgift 0,20% (exkl. förvaltningskostnaderna för underliggande bolag).

Med en liknande viktning som Privata Affärer skulle förvaltningsavgifterna för denna alternativa globalportfölj uppgå till 0,40 procent per år (exkl. köp- och säljcourtage), se vikter nedan:

– Spiltan Aktiefond Investmentbolag, vikt 30%

XACT OMXS30, vikt 10%

– db X-trackers MSCI World Index UCITS ETF, 40%

– db X-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS ETF, 20 %

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.