Följ oss

Nyheter

Därför faller börsen

Publicerad

den

Därför faller börsen

Därför faller börsen. De flesta börser runt om i världen började falla omkring den 22 maj efter att Federal Reserves ordförande Ben Bernake hållit sitt sedvanliga tal. Spekulationerna kring huruvida amerikanska centralbanken FED skulle börja minska sina stimulanser, så kallade ”tapering” påbörjades vid detta tillfälle. Dessa spekulationer ledde till en kraftig rörelse i de amerikanska långräntorna. Nedan har jag illustrerat detta genom två US Benchmark Bonds med löptider på 10 år och 30 år. Ingen kan undgå att se rörelsen som skett sedan maj i år. Sedan 22 maj har tioåringen har gått ifrån 1,93 – 2,23 procent och trettioåringen har gått ifrån 3,13 – 3,37 procent. Allt på mindre än en månad.

De stigande amerikanska räntorna har fått hela helvetet att bryta lös. Kapitalflöden till tidigare börsvinnare som Thailand, Filippinerna och Japan har gjort en 360-graders svängning. Nu flödar pengarna ut ur dessa länder i en sällan skådad fart. Detsamma gäller för många andra Emerging Markets länder som är beroende av utländska investerare. I vissa fall har hela årets börsuppgång försvunnit upp i rök.

Obligationerna tappar i värde när räntorna stiger

Vidare sjunker de amerikanska statsobligationerna i värde på grund av ränteuppgången och den amerikanska dollarn har börjat stärkas mot flera andra valutapar, framförallt mot Emerging Markets valutorna. Även råvarumarknaden har fortsatt att falla. Ett helt synkroniserat börsfall med andra ord. Den lustiga paradoxen med alla dessa marknadsrörelser är att de flesta bedömare är överens om att stigande räntor är ett positivt tecken för aktiemarknaden. Detta beror på att en förbättrad konjunktur/konjunktursignaler leder till stigande marknadsräntor. I dagsläget beror dock ränteuppgången framförallt på rädslan för att FED ska minska sina stimulanser och till en mindre del på en förbättrad konjunkturbild i USA.

yield

Med ETF:er kan du i de flesta fall tjäna pengar på alla rörelser, upp och ner. Vill du spekulera i en fortsatt uppgång i de amerikanska räntorna kan du välja mellan nedan Bear eller sälj-ETF:er.

ETF-tabell

[table id=649 /]

Källa: Factset, 13 juni 2013, all avkastning i SEK, AuM i miljoner kronor.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.