Följ oss

Nyheter

Spaniens kreditbetyg uppgraderas

Publicerad

den

Spaniens kreditbetyg uppgraderas av kreditinstitutet Standard & Poor. Spanien har ju varit på tapeten sedan förra helgens val i Katalonien. Exakt hur detta kommer att utvecklas vet vi ännu inte,

Spaniens kreditbetyg uppgraderas av kreditinstitutet Standard & Poor. Spanien har ju varit på tapeten sedan förra helgens val i Katalonien. Exakt hur detta kommer att utvecklas vet vi ännu inte, men det kommer helt klart att bli spännande eftersom resulteateten faktiskt inte är helt entydiga.

Kreditinstitutet Standard & Poor valde i veckan att höja Spaniens kreditbetyg från BBB till BBB+, bland annat som en effekt av de arbetsmarknadsåtgärder som landet började med redan 2010. Standard & Poor säger också att företaget anser att utsikterna för Spanien är stabila.

Den förra helgens resultet visade att de partier som är för självständighet, till exempel Junts och Popular Unity Candidacy fick en majoritet om 72 platser av 135 i Kataloniens regionala parlament, men att de tillsammans endast tog hem 48 procent av rösterna. Det finns således inte klar majoritet.

Därmed blockeras det regionala parlamentet av den nationella regeringen i Spanien från att hålla en folkomröstning om självständighet, något som flera ledande politiker i Katalonien hade hoppats att förra helgens val skulle leda till. En valseger för separatisterna räckte nämligen inte, det hade krävts att en majoritet av regionens röstberättigade deltagare röstade för detta för att en självständighet skulle kunna komma på tal. Regeringen i Katalonien kommer att försöka gå vidare med oberoende, men detta resultat kommer inte att tillåta dem att ta oåterkalleliga steg

För den som vill ha en exponering mot Spanien finns det en börshandlad fond, iShares MSCI Spain Capped (NYSEArca: EWP) vilken går att handla hos både DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.