Följ oss

Nyheter

Kataloniens krav på självständighet kan skapa oro på den spanska aktiemarknaden

Publicerad

den

Kataloniens krav på självständighet kan skapa oro på den spanska aktiemarknaden

Kataloniens krav på självständighet kan skapa oro på den spanska aktiemarknaden. Efter Skottlands folkomröstning om självständighet, är Katalonien nästa region som har uttryckt sin önskan om att bli oberoende, något som potentiellt kan komma att öka volatiliteten på den spanska aktiemarknaden och därmed också för de landspecifika börshandlade fonderna som replikerar utvecklingen på den spanska aktiemarknaden. IShares MSCI Spanien Capped ETF (NYSEArca: EWP) har backat 10,3 procent under det det senaste kvartalet och är i princip oförändrad under 2014.

Katalonien har varit tydlig och kraftfull i sin önskan om att på ett demokratiskt sätt besluta om Katalonien skall förbli en del av Spanien eller inte, men landets författningsdomstol har stoppat planerna på en folkomröstning. De analytiker som följer de spanska aktierna följer noga hur situationen utvecklas. Katalonien svarar för nästan en femtedel av Spaniens BNP och en fjärdedel av landets export.

Att förlora regionen kan komma att leda till en stor nackdel för Spanien, och minska landets förmåga att gräva sig ut ur den utdragna lågkonjunkturen. För att sätta detta potentiella effekter i perspektiv representerar Kataloniens ekonomi dubbelt så stor andel av Spaniens bruttonationalprodukt som Skottland gör för Storbritanniens.

Om Katalonien separerar från Spanien kan bland annat den finansiella sektorn komma att drabbas negativt då både spanska CaixaBank och Banco de Sabadell har sina huvudkontor i Katalonien.

Aktierna i CaixaBank utgör 3,3 procent av EWPs innehaven och Banco de Sabadell utgör 3,1 procent. Den finansiella sektorn är den största komponenten av EWP s innehav, som tillsammans utgör 48,9 procent av den förvaltade volymen.

Katalonien

Morgan Stanley menar emellertid att det finns en stor sannolikhet för att Katalonien kommer att förbli en del av Spanien, men att de styrande i Madrid kommer att behöva göra eftergifter, nämligen allokera en större andel av skatteintäkter till regionen.

Även om ingen folkomröstning sker i Katalonien räknar Morgan Stanley med att att de tidiga valen i Katalonien skulle kunna fungera som en ”de facto” folkomröstning. Det innebär att valen kommer att utgöra en tuff konfrontation mellan regeringen i Spanien och Katalonien oavsett resultatet av en sådan folkomröstning i slutändan äger rum.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.