Följ oss

Nyheter

Solenergiindustrin i USA och EU når installationsrekord

Publicerad

den

Tillväxten inom solenergiindustrin ökar med rekordstora installationer i USA och Europeiska unionen trots leveranskedjan och råvaruproblem som tar hettan ur expansionstakten, säger Solar Energy UCITS ETF (Ticker: TANN) , Europas första rena satsning på solenergi i form av en ETF.

Tillväxten inom solenergiindustrin ökar med rekordstora installationer i USA och Europeiska unionen trots leveranskedjan och råvaruproblem som tar hettan ur expansionstakten, säger Solar Energy UCITS ETF (Ticker: TANN) , Europas första rena satsning på solenergi i form av en ETF.

Förra året var det bästa hittills för installationer i EU efter en ökning med 34 procent av kapaciteten kopplad till nätet och EUs marknadsutsikter för solenergi 2021-2025 förutspår att tillväxten kommer att fortsätta att fördubblas till 327,6 GW från nuvarande 164,9 GW.

USA står inför begränsningar i försörjningskedjan, säger The Solar Energy ETF (Ticker: TANN) som distribueras på HANetf-plattformen, men som ändå såg den installerade kapaciteten hoppa med 33 procent under tredje kvartalet 2021, vilket var rekord för kvartalet, enligt TANN vilket är planerat enligt artikel 8 i förordningen om hållbar finansiell information (SFDR).

Installationer i USA förutspås växa 25 procent långsammare än väntat i år, delvis på grund av problem med leveranskedjan som har förvärrats av störningar i solenergileveranser orsakade av en framställning till det amerikanska handelsdepartementet som begär att tariffen ska utökas till Thailand, Malaysia och Vietnam. Framställningen har nu avslagits.

Tillväxten i USA kan accelerera i år om den amerikanska senaten godkänner Build Back Better Bill. Energikonsultföretaget Wood Mackenzie förutspår att det skulle innebära ytterligare 43,5 GW solkapacitet över baslinjeprognosen mellan 2022 och 2026, vilket tredubblar USA:s kumulativa solkapacitet.

Irland och Sverige når solenergimålen redan i år

Tyskland är fortfarande den största marknaden för solenergi i EU med förväntade installationer förra året med en ökning med 8 procent, men Nederländerna leder på installationer per capita med en ökning med 42 procent 2021. Data från SolarPower Europe visar starkt stöd för solenergi i hela EU med alla länder som förväntas nå solenergimålen till 2030 eller tidigare. Estland och Lettland har redan gjort det medan Polen, Irland och Sverige kommer att göra det i år.

Jane Edmondson, förvaltare för Solar Energy UCITS ETF (TANN) säger: ”Den globala solenergiindustrin skulle vara en stor mottagare av USA:s Build Back Better-plan, om den antas i lag.

”Denna historiska lagstiftning innehåller den mest ambitiösa och transformerande ren energipolitik som någonsin övervägts av USA. Det inkluderar en 10-årig förlängning av solenergiinvesteringsskatteavdraget med direktbetalning, betydande inhemska tillverkningsincitament, skattelättnader för energilagring och överföring, bestämmelser om arbetskraftsutveckling och en uppsättning ytterligare policyer som kommer att hjälpa Amerika att leda världens övergång till en ren energiekonomi.”

Solar Energy ETF (TANN) som har en TER på 0,69 %, följer EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet inklusive tillverkning av solceller, solceller och system, producenter av solenergigenerering, utrustning och komponenter, leverantörer av installation, utveckling och finansiering av solenergisystem samt tillverkning av soldrivna laddnings- och energilagringssystem.

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.