Följ oss

Nyheter

Skillnaden på Investering vs Spekulation

Publicerad

den

Skillnaden på Investering vs Spekulation

Alltfler bedömare anser att börsens långa kursuppgång nu går mot ett slut. Det gör även börsåret 2018 varför många investerare gör justeringar i sina portföljer av skatteskäl.  I samtal med branschexperter påminns vi ständigt på vikten av att 1) förstå skillnaden mellan att investera och spekulera, och 2) förstå risk tolerans. Dessa är två primära punkter för alla investerare som vill göra sunda placeringar med sina pengar måste förstå.

Förstå skillnaden i att investering vs spekulation

Alla definitioner varierar något, men de flesta följer samma linje. En investering är en tillgång eller en vara som förvärvats för att generera inkomst eller värdeökning i framtiden. Spekulation är en finansiell transaktion som har stor risk att förlora allt värde, men med förväntan om en betydande vinst.

Observera hur definitionen på investeringar inte innehåller ordet ”risk”. Naturligtvis innebär varje investering en viss risknivå. Emellertid är potentialen att förlora hela huvudinvesteringsbeloppet i stort sett vad som skiljer sig från att spekulera. Andra faktorer att överväga inkluderar tidshorisont, beslutskriterier och investerarattityd.

Exempel på välkända och populära investeringar är börsen, obligationer, amerikanska statsobligationer, ETFer, börshandlade fonder och fonder. Tillgångar som faller i spekulativt territorium inkluderar optioner, terminer, utländska valutor, start up företag och kryptovalutor.

Ta exempelvis kryptovalutor. Dessa digitala mynt, som bitcoin och ethereum, ökade i popularitet i slutet av förra året och är kända för att ha hög volatilitet eller prissvingningar. Många betraktar kryptovalutor som spekulativa tillgångar på grund av deras relativt korta existens i finansvärlden, avsaknad av sund reglering och de många okända som handlar om handelsmönstren.

Vad sägs om lotteriet? Mega Millions gjorde rubriker förra veckan för ballong till den näst högsta jackpoten någonsin, efter att ha misslyckats med att hitta en vinnare i 25 dragningar sedan juli 2018. Cirka 15,7 miljoner människor köpte lotter till en 303 miljoner chans att välja rätt sex nummer, och bara en lycklig person i South Carolina vann priset på 1,54 miljarder dollar. Köper du en? Var det spekulation?

Mätning av risk genom volatilitet

Standardavvikelse, eller sigma, är ett sannolikhetsverktyg som mäter en säkerhets volatilitet. Specifikt mäter den den typiska fluktuationen av en säkerhet kring sin genomsnittliga eller genomsnittliga avkastning över en tidsperiod. Jag hänvisar ofta till detta som en tillgångs ”DNA of Volatility.”

Standardavvikelse per 30 september 2018

 En dagTio dagar
S&P 500 Index (S&P)1%1%
Guld1%2%
Bitcoin6%22%
Ethereum6%22%

Titta på den här tabellen som jämför en mängd tillgångar. Två av de mest populära kryptovalutorna, bitcoin och ethereum har båda mycket större volatilitet än aktiemarknaden, mätt av S & P 500. Å andra sidan är guld bara lite mer flyktiga än S & P 500, och har faktiskt överträffat de marknaden sedan 2000.

US Global Investors förespråkar att deras kunder skall investera i guld och guldaktier på grund av dess diversifieringspotential. Den gula metallens volatilitets-DNA är lik den som på aktiemarknaden. Därför rekommenderar detta företag att du fördelar upp till 10 procent av din portfölj i rymden – något som kallas den Gyllene regeln.

Varje värdepapper har ett annat sigma under en viss tidsperiod, och som sådan bör dina förväntningar som investerare återspegla dessa skillnader. En onormalt hög sigma, som för många kryptovalutor, kan signalera om en tillgång faller i kategorin investering eller spekulation.

Bestäm Risk Tolerans och Investeringsmål

Mycket spekulativa investeringar kan faktiskt förtjäna en plats i vissa investerares portföljer. Detta bör baseras på deras risktolerans och mål. Beroende på hur mycket volatilitet du bekvämt kan tåla är det klokt att justera din portfölj i enlighet därmed när det gäller spekulativa investeringar. Det är inget mysterium att investeringsportföljerna för en 35-årig och en 65-årig bör se märkbart annorlunda ut. Som jag har skrivit om tidigare, när en person blir äldre borde de ha en högre andel av sina pengar i obligationer, till exempel, förutsatt att deras mål vid den tiden är att skydda de pengar de för närvarande har sparat för pensionering och ge inkomst.

Investering i kommunala obligationer kan vara ett bra sätt att tillhandahålla skattefri inkomst för investerare då de blir äldre och flyttar sig från aktiemarknaden. En yngre persons investeringsmål skiljer sig avsevärt, eftersom de har en längre tidshorisont, särskilt när det gäller att återhämta sig från eventuella förluster.

Ingen risk, ingen avkastning

Många personer har inte deltagit i aktiemarknadens kursuppgång. De har inte kunnat använder den för att öka värdet på sina besparingar. Att spara bör vara ett viktigt mål för alla, men det bör också skapa rikedom. Att helt enkelt stoppa in kapital på ett sparkonto skyddar inte mot den destruktiva kraften i inflationen, vilket är där investeringar och spekulationer spelar in en roll.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.