Nyheter
Sju orsaker att avstå att köpa fysiskt guld
Publicerad
13 år sedanden

Under de senaste åren har i stort sett varje investerare fått bekanta sig med guld. Denna blanka ädelmetall har stigit i pris och har lyckats hålla starkt, ja till och med uppnå nya rekordnoteringar medan de mer breda aktieindexen har fallit. Guldet har dessutom kommit att bli en möjlighet till diversifiering och en safe haven för investerarkollektivet. Detta har gjort att många investerare har ökat på sina procentuella innehav av guld för att dra nytta av den positiva trenden och öka vinstmöjligheterna i sina portföljer. Vi har sett hur gulduppbackade ETF:er som IAU rapportera enorma vinster under de senaste åren, inklusive en tvåsiffrig positiv utveckling under det senaste året och mer än 165 procent under de senaste fem åren, siffror som inget aktieindex kommer i närheten av. Vi tittar i denna text på jju orsaker att avstå att köpa fysiskt guld.
Trots att fundamenta talar positivt för guldprisets framtida utveckling så har det stött på några betydande motstånd. Priset på guld rasade nyligen med cirka 300 USD per troy ounce från sitt all-time-high. Tack vare den breda oron för den globala ekonomin och en allokering tillbaka till dollarn har guldpriset emellertid åter börjat stiga igen.
Då guld prissätts i amerikanska dollar tenderar en stigande dollar att begränsa efterfrågan på ädelmetaller som guld, silver och platina, vilka blir mindre attraktiva då dollarn stiger speciellt som många placerare ser guld som en alternativ valuta. Förhållandet mellan dollarn och guldprisets kraftfulla utveckling har gjort att många har valt att ompröva sitt beslut att investera i guld. En ökad oro för en bubbla i guldet samt en bristande efterfråga från tillväxtmarknaderna tillsammans med en starkare dollar kan teoretiskt komma att pressa ned guldpriset enligt vissa bedömare.
Det finns emellertid de som tror annorlunda. Oavsett vart en placerare står så behöver denne vara medveten om ett antal olika faktorer då denne överväger att allokera delar av sitt kapital till råvarurelaterade placeringar eftersom det ur ett investerarperspektiv finns flera skäl till att undvika att investera i guld.
Nedan lyfter vi fram sju skäl till varför investerare kanske bör sänka sina förväntningar på den framtida utvecklingen för ädelmetaller och istället överväga en mer diversifierad placering som inte innehåller en så stor andel av den ”barbariska reliken”.
Guld saknar användningsområden
Det främsta skälet till att undvika den gula ädelmetallen är dess relativa brist på användningsområden inom den industriella världen. Närmare två tredjedelar av nuvarande utbudet används inom smyckesindustrin medan investeringar står för ytterligare 20 procent. De återstående användningsområdena för guld är tandvård, elektronik och andra marknader som utgör mindre än 5 procent av den totala efterfrågan. Detta utgör en betydande kontrast till hur det ser ut för de flesta andra råvarorna.
Medan koppar och andra mjuka råvaror, så kallade ”softs” nästan uteslutande används för industriella ändamål, så ser resten av medlemmarna i ädelmetallgruppen hur en stor del av dess produktion också används inom industriella användningsområden.
Silver, platina och palladium, alla har hittat sin väg in flera viktiga tillämpningsområden, inklusive katalysatorer och elektronik, för att inte tala mer ”New Age” teknik såsom alternativa energikällor.
Även om detta inte nödvändigtvis är dåligt så kopplas guld till rädsla och omvärldens oro för dollarn, vilket betyder att när den industriella efterfrågan stiger så överger marknadens aktörer guldet till förmån för sina mer ”användbara” kusiner.
Höga premier för fysiska innehav
Även om den så kallade spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurser, är ganska liten för guldterminer, -aktier och guldkopplade ETF:er så kommer den som väljer att köpa fysiskt guld att notera en skillnad. Premierna för ett guldmynt om ett troy ounce guld kan närma sig 100 USD, en nivå som uppgår till drygt fem procent för investeraren.
Medan premierna gå ned när investerare köper större mängder, utgör de fortfarande en betydande kostnad när 10 troy ounce tackor handlas till en premie om cirka 2,7 procent. Det är uppenbart att det rör sig om en liknande prisskillnad på guldet när detta skall säljas, vilket betyder att den som skall omsätta sitt guld kommer att behöva en kursuppgång på guldet på närmare sex procent enbart för att de skall nå en break-even på sin guldplacering.
Lägg till kostnaderna för att leverera produkterna, inneha säkra förvaringsutrymmen eller för att hyra ett bankfack på en bank, och vi kan konstatera att en investerare som vill köpa fysiskt guld och sälja det inom en snar framtid verkar vara förutbestämd att förlora pengar.
Obefintlig inflation
Inflationen, mätt i form av KPI, Konsumentprisindex, har varit ovanligt låg under ganska lång tid, i alla fall i västvärlden. I själva verket har inflationen uppgått till 5 procent en enda gång under de senaste 25 åren medan den tvåsiffriga inflationen inte har synts till på marknaden sedan 1980. Dessutom är obligationsräntorna nere på obetydliga nivåer vilket gör att det finns få indikationer på att inflationen eller risken för densamma kommer att öka inom en snar framtid.
Denna trend bekräftas ytterligare av ett antal aspekter i ekonomierna som verkar vara deflateras i stället för att visa tecken på en ökad inflation. Vi ser det till exempel på utvecklingen på bostadsmarknaden som inte längre visar tecken på att befinna sig i en bubbla, utan tvärtom snart kommer att falla ytterligare, i alla fall av döma av de rapporter vi ser från fastighetsmäklarna på bostadsmarknaden.
En liknande situation ser vi i fråga om lån då många medborgare väljer att dra ned sina balansräkningar och minska på utgifterna. Som ett resultat av detta är många ekonomer oroliga för att vi står inför deflation och inte inflation, ungefär som Japan efter sin kreditbubblan i slutet av 1980-talet. Den låga inflationen kan snabbt komma att stiga, speciellt med tanke på den snabba ökningen av penningmängden samt möjligheterna att världen tappar förtroendet för dollarn, men för tillfället ser det ut som en långsam stadig prisökningstakt är här för att stanna vilket begränsar guldets möjligheter i detta klimat.
Fortsatt koppling till FIAT-valutorna
En av de främsta anledningarna till att goldbugs älskar guld är att metallen inte styrs av nycker från centralbanker världen över. Det går inte att trycka nytt guld, medan ett till synes obegränsat utbud av nytryckta papperspengar pressar ned värdet på dollarn i förhållande till guldpriset. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har gjort ett fruktansvärt dåligt arbete med att hantera penningmängden och värdet på dollarn genom historien, vilket ytterligare stärker den åsikten som de så kallade goldbugsen har. Det största problemet är emellertid att kopplingen mellan guldet och de så kallade FIAT-valutorna ofta upphör av olika anledningar.
Tidigare var dollarn och guldpriset tätt sammankopplade i en fast relation som sattes av den amerikanska regeringen. Denna nivå justerades flera gånger för att möta marknadskrafterna och kriser som inbördeskriget då dollarn inte kunde, åtminstone för en kort tid, omvandlas till guld. Spola fram till depressionen och en liknande situation uppstod när FDR konfiskerade allt guld i landet och omedelbart devalverade den med nästan 60 procent.
Poängen är att även i tider då guld har varit gängse valuta har regeringarna haft ett betydande inflytande över dess pris, antingen genom att de kunnat omvärdera det direkt eller genom att minska metallinnehållet i mynten. Guld har ett värde endast för att människan åsätter guldet detta värde.
Hur detta skiljer sig från FIAT valutorna kan ifrågasättas och det är ett reellt problem som gör att många förespråkar guldets återkomst som ett monetärt instrument.
Guld skulle utan tvekan vara en bättre monetära bas med tanke på den nuvarande situationen och den aldrig sinande dollarökningen, men att tro att guldet inte kommer att påverkas av FIAT-beslut verkar i det långa loppet osannolikt.
En usel performance över tiden
Under de senaste åren har guldet varit en stjärna på investeringshimlen som har uppvisat värdeökningar som få andra investeringar kan matcha. Under de senaste tio åren har guldet stigit från cirka 250 USD per troy ounce, till dagens cirka 1.800 USD per troy ounce, en imponerande uppgång i en tid då aktiemarknaden varit i den närmast oförändrad.
Även om det är ett ganska bra track record så har inte guldpriset visat en lika bra utveckling över längre tidsperioder. Faktum är att under tioårsperioden 1991-2001, var guldpriset ganska stabilt medan S & P 500 indexet fyrdubblades. De investerare som dessutom hade oturen att köpa sitt guld i slutet av 1979, strax innan guldet noterade sin dåvarande all time high, fick se sig drabbas av betydande alternativförluster eftersom S & P 500 indexet tredubblades under denna tid.
Självklart går det att hävda att det går att bevisa allt med statistik, men faktum kvarstår, det är svårt att hitta något annat decennium under vilket guldpriset visat en bättre utveckling än S & P 500 annat än det senaste. Av den anledningen kan investerare med stora positioner i guld komma att bli mycket besvikna.
Svårvärderat
Guld är precis som många andra råvaror notoriskt svårt att värdera. Produkten har inga kassaflöden, det ger ingen utdelning eller någon vinst, så värdena som guldpriset skall beräknas på baseras på marknadssentimentet och utbuds- och efterfrågeobalanser och inget annat. Även om detta kan fungera på marknader för kakao eller vete, så har guld tack vare sin historiska roll som pengar och bristen på industriell användning, ha en udda relation med marknaden på grund av denna verklighet.
Guld kommer ofta i ropet under perioder av rädsla vilket naturligtvis är svårt att bedöma och guldpriset kan variera kraftigt på kort tid. Tack vare detta bestäms guldpriset till stor del av investerarnas känslor, vilket gör värderingsmodeller värdelösa för detta tillgångsslag.
”Guld är på väg upp för att folk köper det, och folk köper det eftersom det kommer upp”, sa Leonard Kaplan, vd för Prospector Asset Management i Evanston, Illinois, som har handlat med guld sedan lång tid, när han tillfrågades om hur svårt det är att förutspå om guldpriset skall gå upp eller ned i den närmaste framtiden.
Situationen i Europa
En geopolitisk situation som ser ut att kunna påverka guldpriset under de närmaste månaderna är krisen i Europa. Kontinenten har misslyckats med att få sina skulder under kontroll och en utökad europeisk finansiell stabilisering är ett måste för att öka förtroendet för Europa och euron. Även med en sådan kan den franska ekonomin, som endast är i marginellt bättre skick än de spanska, portugisiska, italienska och irländska ekonomierna, komma att gå under. Om detta inträffar så kommer det att innebära att investerarna kommer att ompröva sin redan njugga inställning till euron. Det som är dåligt för Europa har visat sig vara till godo för dollarn. Med tanke på detta så är det inte många som förvånas över att guldet har haft en relativt tung period under de senaste månaderna, främst eftersom den har tvingats att kämpa med dollarn som en motvikt.
Förutsatt att dessa trender fortsätter i en nära framtid, och tack vare en fortsatt osäkerhet i länder såsom Spanien och Italien, för att inte tala om växande oro över Frankrikes ekonomi kan detta komma att tvinga många investerare att köpa dollar som en hedge, vilket i sin tur skulle komma att tvinga ned priset på guld.
Slutsats
De så kallade goldbuggsen har antagligen fått en hjärtattack vid det här laget, men ovanstående är svårt att förneka för en objektiv och påläst placerare. Detta gör emellertid inte att guld behöver vara en dålig form av investering, minst av allt på kort sikt. En placerare måste emellertid se över dessa frågor innan hela portföljen placeras i ädelmetaller som exponeras mot den amerikanska dollarn.
Medan guld verkar redo att behålla det nuvarande priset tack vare fortsatt expansion av den monetära basen i hela världen , är det alltid viktigt att sätta saker i rätt perspektiv.
Guld behöver emellertid inte vara den enda ädelmetallinvesteringen, och många borde överväga att diversifiera sin portfölj för att skydda sig mot marknadens rörelser. Resten av ädelmetallgruppen prissätts i dollar, precis som guldet, men kan erbjuda placeraren en helt annan riskprofil och avkastning som kan göra dem till utmärkta val för investerare som söker större diversifiering.
Med detta som har sagts ovan så verkar en diversifiering till guldets fördel vara ett alternativ men inte i allt för hög omfattning, speciellt inte på lång sikt eftersom historien verkligen inte varit på den blanka metallens sida.
Du kanske gillar
-
Bitcoin var den bäst presterande tillgången men…
-
Kaffe och kakao är inte så elastiska råvaror som alla trott
-
From digital asset to safe haven: Why is Bitcoin acting like gold?
-
RMPH ETC Ansvarsfullt fysiskt guld med GBP-säkring
-
Gold’s rally may signal what’s ahead for BTC
-
HANetfs kommenterar guldpriset som når nya rekordnivåer
Nyheter
Bitcoin var den bäst presterande tillgången men…
Publicerad
40 minuter sedanden
3 maj, 2025
Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.
Men här är något som de flesta inte berättar för dig:
Glöm aldrig bort historien
Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.
Låt oss titta på de senaste 7 decennierna
1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.
1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.
1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.
1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.
2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.
2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.
Vad är lärdomen?
Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.
De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.
Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:
Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?
Nyheter
EQSP ETF är en likaviktad satsning på amerikanska S&P500
Publicerad
2 timmar sedanden
3 maj, 2025
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,12 % per år. Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc är den billigaste ETFen som följer S&P 500® Equal Weight-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc är en liten ETF med 86 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Den börshandlade fonden lanserades den 18 mars 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc strävar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight NTR Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat. Delfonden strävar efter att uppnå en spårningsfelnivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Handla EQSP ETF
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Börsnoteringar
Största innehav
Denna fond använder syntetisk replikering för att följa indexets resultat.
Namn | Valuta | Vikt % | Sektor |
UNITEDHEALTH GROUP INC | USD | 0.25 % | Health Care |
DOLLAR TREE INC | USD | 0.24 % | Dagligvaror |
DOLLAR GENERAL | USD | 0.24 % | Dagligvaror |
HUMANA INC | USD | 0.24 % | Health Care |
NEWMONT CORP | USD | 0.23 % | Materials |
CADENCE DESIGN SYS INC | USD | 0.23 % | Informationsteknologi |
CARMAX INC | USD | 0.23 % | Sällanköpsvaror |
COPART INC | USD | 0.23 % | Industri |
ULTA BEAUTY INC | USD | 0.23 % | Sällanköpsvaror |
PALANTIR TECHNOLOGIES INC-A | USD | 0.23 % | Informationsteknologi |
Innehav kan komma att förändras
Nyheter
April in ETFs: Gold at New Highs, Crypto in Transition, and Moat Index Holding Steady
Publicerad
23 timmar sedanden
2 maj, 2025
As April winds down, markets remain on edge, with escalating tariffs and renewed trade tensions keeping volatility in focus. In this summary of our full-length newsletter, we spotlight gold and gold equities, both of which have surged to record levels. We also take a step back from the day-to-day noise in crypto to explore the broader shifts in the regulatory landscape in our latest Whitepaper and present Celestia in detail. Finally, we assess how Moat indexes have held up and evolved amid the turbulence.
Your VanEck Europe team wishes you a great read.
Featured Articles
🥇 Are Gold Mining Equities Regaining Attention Amid Rising Gold Prices?
Gold & Gold mining equities tend to shine during stress periods

Source: VanEck, World Gold Council.
Gold has attracted renewed interest from investors amid concerns about inflation, currency volatility, and overall market uncertainty. Gold mining companies have recently reported improved profit margins and cash generation, with some initiating share buybacks and maintaining relatively strong balance sheets. Despite these developments, many continue to trade below their historical valuation averages.
While historical trends indicate that gold and gold mining equities have outperformed during certain periods of market stress, these patterns may not repeat under different economic conditions. Performance can be influenced by a range of factors including interest rates, central bank policy, geopolitical developments, and investor sentiment.
→ Read more
⚖️ Whitepaper Highlights: How New Crypto Regulations May Shape the Future
Cryptocurrencies are entering a new era. With the re-election of Donald Trump and the implementation of the European Union’s Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulation, digital assets are moving into a landscape defined not just by innovation, but also by regulatory clarity.
MiCA’s structured and transparent approach aims to promote legitimacy, safeguard investors, and enhance trust in digital asset markets across Europe. It could also serve as a blueprint for other jurisdictions looking to regulate crypto effectively.
→ Read the Whitepaper Highlights
⛓️ Introduction to Celestia
Most blockchains, like Ethereum or Bitcoin, are monolithic which means they perform all major functions (consensus, data availability, and execution) on a single layer. This design ensures security but according to new modular networks, limits scalability and flexibility.
The modular blockchain thesis, which Celestia is leading, proposes separation of layers and respective responsibilities in the network.
→ Read more
Note: This article in not accessible to our UK readers.
🌊 Riding the Gold Wave
Chasing the Vein: Fund Flows into Gold Miners

Source: Mining.com. Data as of 21 March 2025. Note: Data covers 493 funds with combined assets under management of $62 billion.
U.S. equity markets experienced significant declines during the month of March. Meanwhile, spot gold price recorded new all-time highs, surpassing the $3,000 per ounce mark on 14 March and closing at a record price of $3123.57 on March 31, a 9.30% ($265.73) monthly gain. As of 31 March, gold prices have risen by 93.61% over the past five years (1). Investors should keep in mind that past performance is not representative of future results.
The gold miners, as represented by the NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR), outperformed significantly, up 15.51% during March (2). This gain reflects both their operational leverage to rising gold prices and market perceptions of relative value. However, gold miners can also be subject to heightened volatility, operational risks, and sensitivity to commodity price swings.
While gold and gold equities may serve as diversifiers in a portfolio due to their historically low correlations with many asset classes, investors should remain mindful of the inherent risks, including price volatility, currency movements, and shifts in investor sentiment that can lead to rapid reversals in performance.
→ Read more
🌪️ Moat Stocks Weather Tariff Tumble
Market turbulence in March weighed on stocks. The Moat Index was not immune to the market turmoil, as it declined along with the broad U.S. equity market ending the month lower. However, the Moat Index showed resilience relative to the S&P 500—thanks in part to defensive sector resilience and underweight exposure to mega-caps.
At the same time, the SMID Moat Index lagged small and mid-caps in March. Smaller U.S. stocks were also impacted by global trade tensions and economic growth concerns with the broad small- and mid-cap benchmarks falling during the month. However, year-to-date, the SMID Moat Index remains ahead of the broader small- and mid-cap markets.
This is a preview of our monthly ETF insights email newsletter.
To receive the full version, sign up here.
(1) Source: World Gold Council, ICE Data Services, FactSet Research Systems Inc.
(2) Source: Financial Times.
IMPORTANT INFORMATION
This is marketing communication. Please refer to the prospectus of the UCITS and to the KID/KIID before making any final investment decisions. These documents are available in English and the KIDs/KIIDs in local languages and can be obtained free of charge at www.vaneck.com, from VanEck Asset Management B.V. (the “Management Company”) or, where applicable, from the relevant appointed facility agent for your country.
For investors in Switzerland: VanEck Switzerland AG, with registered office in Genferstrasse 21, 8002 Zurich, Switzerland, has been appointed as distributor of VanEck´s products in Switzerland by the Management Company. A copy of the latest prospectus, the Articles, the Key Information Document, the annual report and semi-annual report can be found on our website www.vaneck.com or can be obtained free of charge from the representative in Switzerland: Zeidler Regulatory Services (Switzerland) AG, Neudtadtgasse 1a, 8400 Winterthur, Switzerland. Swiss paying agent: Helvetische Bank AG, Seefeldstrasse 215, CH-8008 Zürich.
For investors in the UK: This is a marketing communication targeted to FCA regulated financial intermediaries. Retail clients should not rely on any of the information provided and should seek assistance from a financial intermediary for all investment guidance and advice. VanEck Securities UK Limited (FRN: 1002854) is an Appointed Representative of Sturgeon Ventures LLP (FRN: 452811), which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (FCA) in the UK, to distribute VanEck´s products to FCA regulated firms such as financial intermediaries and Wealth Managers.
This information originates from VanEck (Europe) GmbH, which is authorized as an EEA investment firm under MiFID under the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFiD). VanEck (Europe) GmbH has its registered address at Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Germany, and has been appointed as distributor of VanEck products in Europe by the Management Company. The Management Company is incorporated under Dutch law and registered with the Dutch Authority for the Financial Markets (AFM).
This material is only intended for general and preliminary information and shall not be construed as investment, legal or tax advice. VanEck (Europe) GmbH and its associated and affiliated companies (together “VanEck”) assume no liability with regards to any investment, divestment or retention decision on the basis of this information. The views and opinions expressed are those of the author(s) but not necessarily those of VanEck. Opinions are current as of the publication date and are subject to change with market conditions. Information provided by third party sources is believed to be reliable and have not been independently verified for accuracy or completeness and cannot be guaranteed.
Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM, Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index, Morningstar® US Small-Mid Cap Moat Focus IndexSM, and Morningstar® Global Wide Moat Focus IndexSM are trademarks or service marks of Morningstar, Inc. and have been licensed for use for certain purposes by VanEck. VanEck’s ETFs are not sponsored, endorsed, sold or promoted by Morningstar, and Morningstar makes no representation regarding the advisability of investing in the ETFs. Morningstar bears no liability with respect to the ETFs or any securities.
Effective December 15, 2023, the carbon risk rating screen was removed from the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective December 17, 2021, the Morningstar® Wide Moat Focus IndexTM was replaced with the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective June 20, 2016, Morningstar implemented several changes to the Morningstar® Wide Moat Focus Index construction rules. Among other changes, the index increased its constituent count from 20 stocks to at least 40 stocks and modified its rebalance and reconstitution methodology. These changes may result in more diversified exposure, lower turnover, and longer holding periods for index constituents than under the rules in effect prior to that date.
NYSE Arca Gold Miners Index is a service mark of ICE Data Indices, LLC or its affiliates (“ICE Data”) and has been licensed for use by VanEck UCITS ETF plc (the “Fund”) in connection with the ETF. Neither the Fund nor the ETF is sponsored, endorsed, sold or promoted by ICE Data. ICE Data makes no representations or warranties regarding the Fund or the ETF or the ability of the NYSE Arca Gold Miners Index to track general stock market performance. ICE DATA MAKES NO EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, AND HEREBY EXPRESSLY DISCLAIMS ALL WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE WITH RESPECT TO THE NYSE ARCA GOLD MINERS INDEX OR ANY DATA INCLUDED THEREIN. IN NO EVENT SHALL ICE DATA HAVE ANY LIABILITY FOR ANY SPECIAL, PUNITIVE, INDIRECT, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING LOST PROFITS), EVEN IF NOTIFIED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES. ICE Data Indices, LLC and its affiliates (“ICE Data”) indices and related information, the name “ICE Data”, and related trademarks, are intellectual property licensed from ICE Data, and may not be copied, used, or distributed without ICE Data’s prior written approval. The Fund has not been passed on as to its legality or suitability, and is not regulated, issued, endorsed’ sold, guaranteed, or promoted by ICE Data.
The S&P 500 Index (“Index”) is a product of S&P Dow Jones Indices LLC and/or its affiliates and has been licensed for use by Van Eck Associates Corporation. Copyright © 2020 S&P Dow Jones Indices LLC, a division of S&P Global, Inc., and/or its affiliates. All rights reserved. Redistribution or reproduction in whole or in part are prohibited without written permission of S&P Dow Jones Indices LLC. For more information on any of S&P Dow Jones Indices LLC’s indices please visit www.spdji.com. S&P® is a registered trademark of S&P Global and Dow Jones® is a registered trademark of Dow Jones Trademark Holdings LLC. Neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors make any representation or warranty, express or implied, as to the ability of any index to accurately represent the asset class or market sector that it purports to represent and neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors shall have any liability for any errors, omissions, or interruptions of any index or the data included therein.
It is not possible to invest directly in an index.
Investing is subject to risk, including the possible loss of principal. Investors must buy and sell units of the UCITS on the secondary market via an intermediary (e.g. a broker) and cannot usually be sold directly back to the UCITS. Brokerage fees may incur. The buying price may exceed, or the selling price may be lower than the current net asset value. The indicative net asset value (iNAV) of the UCITS is available on Bloomberg. The Management Company may terminate the marketing of the UCITS in one or more jurisdictions. The summary of the investor rights is available in English at: complaints-procedure.pdf (vaneck.com). For any unfamiliar technical terms, please refer to ETF Glossary | VanEck.
No part of this material may be reproduced in any form, or referred to in any other publication, without express written permission of VanEck.
© VanEck (Europe) GmbH ©VanEck Switzerland AG © VanEck Securities UK Limited

Bitcoin var den bäst presterande tillgången men…

EQSP ETF är en likaviktad satsning på amerikanska S&P500

April in ETFs: Gold at New Highs, Crypto in Transition, and Moat Index Holding Steady

BBVAE ETF är en spansk ETF som spårar Eurostoxx 50

The Art of Meme-ing: How Dogecoin Redefined Value

Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång

MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång

Sju börshandlade fonder som investerar i försvarssektorn

Världens första europeiska försvars-ETF från ett europeiskt ETF-företag lanseras på Xetra och Euronext Paris

Europeisk försvarsutgiftsboom: Viktiga investeringsmöjligheter mitt i globala förändringar
Populära
-
Nyheter4 veckor sedan
Montrose storsatsning på ETFer fortsätter – lanserar Sveriges första globala ETF med hävstång
-
Nyheter4 veckor sedan
MONTLEV, Sveriges första globala ETF med hävstång
-
Nyheter4 veckor sedan
Sju börshandlade fonder som investerar i försvarssektorn
-
Nyheter4 veckor sedan
Världens första europeiska försvars-ETF från ett europeiskt ETF-företag lanseras på Xetra och Euronext Paris
-
Nyheter4 veckor sedan
Europeisk försvarsutgiftsboom: Viktiga investeringsmöjligheter mitt i globala förändringar
-
Nyheter3 veckor sedan
21Shares bildar exklusivt partnerskap med House of Doge för att lansera Dogecoin ETP i Europa
-
Nyheter3 veckor sedan
HANetfs Tom Bailey om framtiden för europeiska försvarsfonder
-
Nyheter1 vecka sedan
Fastställd utdelning i MONTDIV april 2025