Följ oss

Nyheter

Se upp för avgifterna hos utdelnings-ETFerna

Publicerad

den

Se upp för avgifterna hos utdelnings-ETFerna

Se upp för avgifterna hos utdelnings-ETFerna. Börshandlade fonder med fokus på utdelningar har blivit otroligt populära, men se upp för avgifterna hos utdelnings-ETFerna. Under 2013 kom de sammanlagda förvaltade tillgångarna för utdelnings-ETFer att överstiga värdet för de börshandlade fonder som backas upp av amerikanska statspapper.

Alla utdelningsfokuserade ETFer är emellertid inte likadana, och det finns ett par av dem som har så pass höga förvaltningskostnader att det kan komma att påverka den utdelningen som den börshandlade fonder lämnar och därmed den totala avkastningen för ETFen. En ETF med höga kostnader, är till exempel First Trust Value Line Dividend Index Fund (NYSEArca: FVD). Det finns emellertid annat som talar för denna börshandlade fond.

Denna ETF lanserades i augusti 2003, vilket gör den till en av de äldsta ETFerna i detta segment, men kostnadsmässigt sett, med en TER på 0,7 procent, så ligger denna börshandlade fond kvar på de nivåer som rådde för tio år sedan. FVDs strategi, som beskrivs nedan, har fungerat väl, så bra att FVD har fått en femstjärnig ranking hos Morningstar. Det är emellertid en av de dyraste börshandlade fonderna inom sitt segment.

Fungerande modell

FVD har som sagt en hög TER, men det har visat sig att det fungerat historiskt sett och denna ETF har levererat en bra avkastning jämfört med sina konkurrenter. Om det kommer att fortsätta så finns det emellertid ingen garanti för.

De 170 innehaven i FVD har valts ut bland de aktier som har en ranking på 1 eller 2 i Value Line Safety Ranking System. Därefter väljs de aktier ut som har en högre direktavkastning än genomsnittet vilket speglas av Standard & Poor’s 500 Composite Stock Price Index. FVD har haft en värdetillväxt på 16 procent det senaste året, justerat för återlagd utdelning.

Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEArca: VIG)Schwab US Dividend Equity ETF (NYSEArca: SCHD) och First Trust NASDAQ Rising Dividend Achievers ETF (NasdaqGM: RDVY) är exempel på andra börshandlade fonder med fokus på utdelningar. Dessa ETFer har emellertid en betydligt lägre förvaltningskostnad.

Så har till exempel VIG en förvaltningsomkostnad på 0,1 procent per år. VIG är emellertid inte billigast, SCHD som är den största ETFen med fokus på utdelningar, debiterar sina andelsägare låga 0,07 procent per år. RDVY tar däremot ut en förvaltningsomkostnad på 0,5 procent per år.

Schwab US Dividend Equity ETF

Schwab US Dividend Equity ETF

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.