Följ oss

Nyheter

Så här styr Super Bowl amerikanska börsen

Publicerad

den

Under helgen spelas SuperBowl, och så här styr Super Bowl amerikanska börsen, det är i alla fall vad vissa bedömare tror. Super Bowl 50 är den 50:e upplagan av Super Bowl som är finalmatchen i NFL för säsongen 2015.

Under helgen spelas SuperBowl, och så här styr Super Bowl amerikanska börsen, det är i alla fall vad vissa bedömare tror. Super Bowl 50 är den 50:e upplagan av Super Bowl som är finalmatchen i NFL för säsongen 2015. Det är Denver Broncos, vinnarna i American Football Conference och Carolina Panthers, vinnarna i National Football Conference som kommer att mötas på Levi’s Stadium den 7 februari 2016. Arenan är i vanliga fall hemmaplan för San Francisco 49ers

Det finns många ekonomiska indikatorer som används i syfte att illustrera och bestämma marknadstrender, till exempel oljepriset, arbetslöshet och geopolitiska frågor. Vissa av dessa indikatorer är akademiska, medan andra verkar nästan oviktiga. På råvarumarknaderna ser vi hur vädermönster ofta korrelerade med priset på varor såsom vete och även oljeterminer.

Vid fastställandet av sysselsättningsnivåerna, det finns en del nästan falska, men ändå nästan, indikatorer av sunt förnuft såsom Hot Waitress Economic Index, som mäter den ekonomiska hälsan baserat på antalet attraktiva servitörer och servitriser som användes i servicesektorn. En gynnsam mätare som verkar relevant ansluten till ekonomin är Super Bowl Indicator (SBI), något som kan komma att påverka börsen under kommande vecka eftersom Super Bowl 50 spelas i helgen.

Bakgrund

Super Bowl Indicator, ibland förkortat SBI, har en lång historik. Det första av dessa matcher spelades redan 1967 och var ett äktenskap av två konkurrerande ligor eller ”fotbollsorganisationer, National Football League och det numera nedlagda American Football League, där lag från de rivaliserande ligorna ställdes mot varandra i en mycket bevakade tävling.

Indikatorn säger att när ett lag som har sitt ursprung i den ursprungliga fotbollsorganisationen NFC vinner Super Bowl så kan investerarna förvänta sig en uppåtgående trend på aktiemarknaden och påverkar Super Bowl amerikanska börsen. På samma sätt kan de förvänta sig en nedåtgående rörelse på börsen när ett AFL-lag vinner. Låter det vansinnigt? Sedan starten har Super Bowl Indicator visat sig stämma i 80 procent av alla fall.

Fungerar detta verkligen?

En statistik som visar på att det stämmer i 80 procent av fallen verkar imponerande, men det är långt från något som skall tas på allvar. På sin höjd, den det enda realistiska slutsatsen som kan dras mellan utfallet av Super Bowl och marknadsutvecklingen är exponeringen av de annonser som företagen köper under denna match. Dessa annonser är mycket eftertraktade och bolagen betalar mycket för att få synas under detta sportevenemang.

Super Bowl indikatorn kan anses vara ett bra exempel på en efterhandskonstruktion där en observatör antar ett orsakssamband mellan två händelser och skapar ett resultat av detta, ett resultat som i själva verket är en upplevd korrelation.

SBI tar inte hänsyn till olika faktorer som kan påverka resultatet, till exempel poängspridning, lagens finansiering och spelarskador, än mindre utvecklingen på aktiemarknaden. Fördelningen NFC = Bull Market och AFC = Bear Market är, förutsatt att allt lika, är lika användbar som en slantsingling som en marknadsprediktor.

Slutsats

Oavsett om det är en sann bild av hälsan i ekonomin så representerar Super Bowl indikatorn två viktiga institutioner som hjälper definierar den nationella identiteten: den fria marknaden och fotboll. Det är frestande att tro de två är släkt på något sätt, med tanke på hur djupt ingrodd var och en av dessa institutioner är i den amerikanska kulturen, men glöm inte att sambandet inte alltid innebär ett orsakssamband. Det är kul att tänka på, men oberoende av om det verkligen finns något inneboende samband mellan de två kvarstår det faktum att investerare och fans både kommer att hålla ögonen klistrade på skärmen denna söndag och måndag, hoppas på en seger och marknadsvinst till deras fördel.

Hoppas Du på en uppåtgående börs 2016 är det Carolina Panthers som skall vinna, i alla fall om The Super Bowl Indicator gäller. Tänk bara på att även om Super Bowl indikatorn historiskt har visat sig stämma i 80 procent av fallen så är det ingen garanti för att det kommer att upprepas i framtiden. Tänk också på att korrelation inte innebär ett orsakssamband. 2008, ett år när New York Giants, från NFC, vann Super Bowl så borde börsen ha gått upp enligt denna indikator. Istället drabbades finansmarknaderna av en av de största nedgångarna sedan den stora depressionen 1929. Även om denna indikator är intressant så bör den inte ligga till grund för Din aktiehandel.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

36B6 ETF ger exponering mot amerikanska aktier med höga ESG-poäng

Publicerad

den

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) har tillgångar på 323 miljoner GBP under förvaltning. 36B6 ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B6?

  1. Få tillgång till amerikanska marknader genom företag med enastående miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) och minimala kontroverser.
  2. Sålar bort exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella vapen, kärnvapen, tobak, civila skjutvapen, konventionella vapen, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, kärnkraft och genetiskt modifierade organismer.
  3. Har förbättrat miljömässiga meriter med ytterligare skärmar på företag som är involverade i industrierna termiskt kol, oljesand, olja och gas, kraftproduktion och termiska kol/oljesandreserver.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av amerikanska ESG-kontrollerade företag (miljö, social och styrning).

Den 27 november 2019 ändrades riktmärket från MSCI USA SRI Index till MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels-index spårar amerikanska aktier som endast överväger företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv och undvika företag inkompatibel med värden screenar eller utsätts för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reserver ägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Handla 36B6 ETF

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR36B6
gettexEUR36B6
Euronext AmsterdamUSDSRIL

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology4.75US5949181045USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary4.47US88160R1014USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary4.28US4370761029USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology4.20US67066G1040USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples3.86US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples3.45US7134481081USD
DISWALT DISNEYCommunication2.60US2546871060USD
ADBEADOBE INCInformation Technology2.60US00724F1012USD
TXNTEXAS INSTRUMENT INCInformation Technology2.11US8825081040USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.05US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tech Megatrends ETF & Industry 4.0 Innovations

Publicerad

den

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. ITEK följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. T3KE följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

Anthony går igenom de noggrant utvalda megatrenderna och deras underteman, och lyfter fram den explosiva potentialen hos AI inom teknik och dess inverkan på olika sektorer. Han betonar också tillväxtpotentialen för teman som genomik, att bli mer mainstream efter covid och onlinespel, en industri som nu har överträffat Hollywood i storlek och som i framtiden potentiellt skulle kunna konvergera med cloud computing och sociala medier, som nyligen affärer som Microsofts förvärv av Activision skulle kunna tyda på. Innan han grundade GinsGlobal 2000, arbetade Anthony som direktör på Barclays. Han kommer ursprungligen från Sydafrika och har en Bachelor of Business Science och CPA-certifikat från University of Cape Town.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära