Följ oss

Nyheter

Ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen

Publicerad

den

Ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen

Ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen. Förra veckan var mycket volatil på aktiemarknaden, bland annat på grund av situationen i Israel, men framförallt geopolitiska oron från Östeuropa. Det infördes sanktioner mot Ryssland och att vi kunde ta del av nyheten om att ett flygplan från Malaysia hade skjutits ned. Vi tittar mer på ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen.

Den politiska spänningen stiger

Sent på onsdagen förra veckan meddelade de amerikanska myndigheterna att de införde nya sanktioner mot Ryssland, den här gången riktar viktiga stora bolag. Tack vare denna nyhet kom de ryska börshandlade fonder att falla med mer än två procent på onsdagen, vilket tyder på att torsdag var sannolikt en volatil session för regionen.

Medan ryska ETFer definitivt trendade lägre med flera procentenheter i början av sessionen så kom det verkliga bekymret kom när en Malaysian Airlines jet kraschade nära den ryska/ukrainska gränsen. Även om detaljerna fortfarande samlade i skrivande stund verkar det som om flygplanet sköts ner, vilket leder till döden för nästan 300 personer och eskalerande den östeuropeiska krisen till en ny nivå.

Marknadspåverkan

Omedelbart efter denna händelse gick marknaderna gick in i risk-off-läge. Aktier såldes av och värdepapper med lägre risk var på modet, inklusive metaller och obligationer som var de få som rörde sig högre under sessionen.

Under tiden steg volymerna och översteg 120 miljoner aktier på dagen, långt över genomsnittet cirka 83 miljoner aktier. Och när investerare ser ett volymdiagram, var stora spikar i affärer synas efter nyheten bröt, tyder detta verkligen körde marknaderna i torsdagshandeln. I synnerhet om, var några viktiga värdepapper påverkas av dagens marknads rörliga nyhetshändelser. Nedan lyfter vi fram tre ETF: er som var särskilt volatil i kölvattnet av den ryska sanktionerna och eventuella terroristattacken i Östeuropa:

Market Vectors Russia ETF (NYSEARCA:RSX)

Denna ryska ETF var en tidig förlorare tack vare nya sanktioner mot några viktiga företag i nationen. Fonden fortsatte att röra sig lägre efter flygkrasch, och ETF slutade dagen lägre med cirka 7,2%. Volymen var ganska hög också, som mer än 22 miljoner aktier flyttade händerna, jämfört med bara 6,4 miljoner i genomsnitt.

Under tider av turbulens och osäkerhet, är alltid populär en utveckling mot VIX-länkade produkter. Förra veckan var inget undantag, som VIX-relaterade börshandlade fonder och ETNS skjutit i höjden.

Den mest populära i denna fråga är VXX, en ETN från iPath som har över en miljard dollar i förvaltat kapital, och som replikerar den kortsiktiga framtiden för VIX.

SPDR Gold Shares (NYSEARCA:GLD)

Guld anses ofta vara en traditionell fristad investering. Guld har faktiskt haft en bra utveckling under 2014 efter ett fasansfullt 2013.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.