Följ oss

Nyheter

Ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen

Publicerad

den

Ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen

Ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen. Förra veckan var mycket volatil på aktiemarknaden, bland annat på grund av situationen i Israel, men framförallt geopolitiska oron från Östeuropa. Det infördes sanktioner mot Ryssland och att vi kunde ta del av nyheten om att ett flygplan från Malaysia hade skjutits ned. Vi tittar mer på ryska Sanktioner och den malaysiska flygplanskraschen.

Den politiska spänningen stiger

Sent på onsdagen förra veckan meddelade de amerikanska myndigheterna att de införde nya sanktioner mot Ryssland, den här gången riktar viktiga stora bolag. Tack vare denna nyhet kom de ryska börshandlade fonder att falla med mer än två procent på onsdagen, vilket tyder på att torsdag var sannolikt en volatil session för regionen.

Medan ryska ETFer definitivt trendade lägre med flera procentenheter i början av sessionen så kom det verkliga bekymret kom när en Malaysian Airlines jet kraschade nära den ryska/ukrainska gränsen. Även om detaljerna fortfarande samlade i skrivande stund verkar det som om flygplanet sköts ner, vilket leder till döden för nästan 300 personer och eskalerande den östeuropeiska krisen till en ny nivå.

Marknadspåverkan

Omedelbart efter denna händelse gick marknaderna gick in i risk-off-läge. Aktier såldes av och värdepapper med lägre risk var på modet, inklusive metaller och obligationer som var de få som rörde sig högre under sessionen.

Under tiden steg volymerna och översteg 120 miljoner aktier på dagen, långt över genomsnittet cirka 83 miljoner aktier. Och när investerare ser ett volymdiagram, var stora spikar i affärer synas efter nyheten bröt, tyder detta verkligen körde marknaderna i torsdagshandeln. I synnerhet om, var några viktiga värdepapper påverkas av dagens marknads rörliga nyhetshändelser. Nedan lyfter vi fram tre ETF: er som var särskilt volatil i kölvattnet av den ryska sanktionerna och eventuella terroristattacken i Östeuropa:

Market Vectors Russia ETF (NYSEARCA:RSX)

Denna ryska ETF var en tidig förlorare tack vare nya sanktioner mot några viktiga företag i nationen. Fonden fortsatte att röra sig lägre efter flygkrasch, och ETF slutade dagen lägre med cirka 7,2%. Volymen var ganska hög också, som mer än 22 miljoner aktier flyttade händerna, jämfört med bara 6,4 miljoner i genomsnitt.

Under tider av turbulens och osäkerhet, är alltid populär en utveckling mot VIX-länkade produkter. Förra veckan var inget undantag, som VIX-relaterade börshandlade fonder och ETNS skjutit i höjden.

Den mest populära i denna fråga är VXX, en ETN från iPath som har över en miljard dollar i förvaltat kapital, och som replikerar den kortsiktiga framtiden för VIX.

SPDR Gold Shares (NYSEARCA:GLD)

Guld anses ofta vara en traditionell fristad investering. Guld har faktiskt haft en bra utveckling under 2014 efter ett fasansfullt 2013.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Nyheter

97 % av alla Bitcoin kommer att utvinnas i april 2024 för den fjärde halveringen

Publicerad

den

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Denna händelse inträffar ungefär vart fjärde år och är en form av konstgjord inflationskontroll, liknande en centralbank som trycker mindre pengar.

Halveringen säkerställer att det totala utbudet av Bitcoin-tak på 21 miljoner, vilket gör det till en deflationär tillgång.

I enklare termer, ju längre tiden går, skapas allt mindre Bitcoin. Alla andra fiatvalutor som finns är inflationsdrivande till sin natur. Allt eftersom mer tid går skapas fler, vilket gör den valuta du har mindre värd.

Det är detta som skiljer Bitcoin från allt annat och varför många tror att det är en digital värdebevarare.

Som en funktion av ekonomin och när Bitcoins adoptionshastighet växer, betyder detta att efterfrågan med stor sannolikhet kommer att överträffa utbudet med stor marginal.

Diagrammet nedan visar tidigare halveringshändelser och deras marknadseffekt.

Källa: Jacob Canfield

Fortsätt läsa

Nyheter

EPAD ETF investerar i europeiska klimatförändrare

Publicerad

den

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) investerar i aktier med fokus på Climate Change, Social/Environmental, Europe. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 286 aktier.

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) investerar i aktier med fokus på Climate Change, Social/Environmental, Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 286 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,15 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför EPAD?

Exponering för ett brett spektrum av företag baserade i utvecklade länder i Europa som försöker minska sina koldioxidutsläpp i linje med Parisavtalet.

Sålar bort företag baserat på deras engagemang i specifika affärsaktiviteter och engagemang i relevanta ESG- och miljökontroverser.

Designad för investerare som vill minska exponeringen för klimatrisker.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select-index spårar aktier från Europa. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Europe.

Handla EPAD ETF

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamEUREPAD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
NESNNESTLE SAConsumer Staples3.71CH0038863350CHF
ROGROCHE HOLDING PAR AGHealth Care2.91CH0012032048CHF
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.48DK0060534915DKK
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.43GB0009895292GBP
ASMLASML HOLDING NVInformation Technology2.27NL0010273215EUR
NOVNNOVARTIS AGHealth Care2.12CH0012005267CHF
SUSCHNEIDER ELECTRICIndustrials2.09FR0000121972EUR
MCLVMHConsumer Discretionary2.06FR0000121014EUR
ABBNABB LTDIndustrials1.68CH0012221716CHF
GSKGSKHealth Care1.49GB0009252882GBP

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära