Följ oss

Nyheter

Ryska ETFer drabbade av banksanktioner

Publicerad

den

Ryska ETFer drabbade av banksanktioner

Ryska ETFer drabbade av banksanktioner. De börshandlade fonder som följer utvecklingen på den ryska aktiemarknaden rasade när det amerikanska finansdepartementet meddelade nya sanktioner mot bankerna.

Sanktionerna förbjuder amerikanska personer från transaktioner med, som finansierar eller på annat sätt handla med nya lån på längre tid än 90 dagar löptid eller nytt eget kapital med de tre bankerna. Det går direkt att hävda att Ryska ETFer drabbade av banksanktioner.

Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX), den största och mest omsatta Rysslands ETFen stängde på tisdagen med ett fall på 1,9 procent, med en volym som är långt över det dagliga genomsnittet. RSX har en vikt på 12 procent mot den finansiella sektorn.

Finansiella tjänster är den fjärde största sektorn i RSX. De nya sanktionerna riktas mot VTB Bank OAOBank of Moscow och Agricultural Bank. VTB är RSX näst största bankinnehav efter Sberbank. VTB svarade för 3,86 procent av vikten i RSX enligt emittentens uppgifter. Bank of Moscow och Agricultural Bank finns inte bland denna ETFs 49 innehav.

iShares MSCI Russia Capped ETF (NYSEArca: ERU) redovisade ett fall om två procent i slutet av handeln, även denna under tung volym. ERUS som har ett AUM på nästan 300 MUSD avsätter 15,7 procent av sin vikt till den finansiella sektorn. VTB är stiftelsens nionde största innehav med en vikt på 3,9 procent, enligt iShares uppgifter.

I spåren av tragedin med Malaysia Airlines flyg MH17 var de ryska börshandlade fonderna hållfasta, men under de senaste dagarna har vi sett hur de försvagats de senaste dagarna då investerarna har tröttnat på ytterligare sanktioner. Sedan början av juli har de båda börshandlade fonder tillsammans förlorat över 109 miljoner USD av sin fondförmögenhet.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.