Virgin Galactic skapade historia förra söndagen genom att skjuta upp de första passagerarna, inklusive miljardärgrundaren Richard Branson, i rymden. Denna händelse markerar ett stort steg framåt för den växande rymdturismen. Det är därför rymdfonder landar vid rätt tidpunkt.
Även om Virgin Galactic avbröt biljettförsäljningen efter en dödlig olycka 2014 som resulterade i designförändringar av rymdfarkosten, har många redan betalat upp till 250 000 dollar för att säkra sina biljetter på en framtida resa. Företaget planerar att återuppta biljettförsäljningen senare i år.
Det hittills aktuella diagramet liknar rymdflygning efter att ha kraschat till negativt territorium i april och maj. SPCE (Virgin Galactics ticker) har ökat med nästan 34% jämfört med 16,7% för S&P 500.
Källa Stockcharts.com
Olika rymdfonder
Flera ETF:er erbjuder exponering för denna innovativa industri och har fått stöd av SPCE:s meteoriska uppgång i år. Procure Space ETF (UFO) spårar ett nivåviktat index för flygindustrin som ligger globalt och var den första fonden som erbjuder ren exponering för rymdindustrin.
SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF (ROKT) erbjuder exponering för aktier som är involverade i rymdutforskning såväl som djuphavet. Cirka 65% av portföljen allokeras till företag som enbart är involverade i utforskning av rymden, medan 5% erbjuder exponering för företag som enbart är involverade i djuphavsutforskning. De återstående 30% av portföljen tilldelas företag som är involverade i båda branscherna.
ETF-jämförelsesverktyget belyser likheterna och skillnaderna mellan dessa rymdfonder. ROKT var först på marknaden och lanserades i oktober 2018, men UFO har samlat nästan sex gånger så mycket tillgångar trots sin högre avgift. UFOs europeiska motsvarighet heter YODA ETF.
Båda ETF:erna är ganska koncentrerade, med mindre än 40 innehav och cirka 40% eller mer innehas av de tio bästa namnen. Endast två av de tio bästa innehaven överlappar varandra mellan dessa rymdfonder.
Olika sätt att definiera universum
UFO och ROKT erbjuder båda exponering för företag som är involverade i utforskning av rymden, men var och en har sitt eget sätt att definiera vad det betyder. UFO investerar huvudsakligen i företag som får minst hälften av sina intäkter eller vinster från ett eller flera segment av rymdindustrin.
ROKTs rymdrelaterade innehav härrör från S&P Kensho Space Index, som spårar företag som producerar produkter och tjänster som möjliggör rymdresor och prospektering, eller som är involverade i leveranskedjan för dessa produkter och tjänster.
De resulterande portföljerna är helt olika, med ROKT som innehar 56% av portföljen inom flyg- och försvarsnamn. Även om företag i denna bransch är involverade i skapandet av produkter och tjänster som möjliggör utforskning av rymden, är det inte nödvändigtvis huvudfokus för deras verksamhet. Detta innebär att prisrörelser kan drivas av andra faktorer som förändringar i försvarsutgifterna.
UFO: s fokus på företag som får de flesta av sina intäkter från rymdrelaterade industrier innebär att det har en högre viktning i företag som arbetar med satellitkommunikationsteknik. I synnerhet ett innehav, Globalstar (GSAT), har stigit med 331% i år, vilket har ökat UFO:s värde under det senaste året.
Källa Stockcharts.com
ARK erbjuder aktivt alternativ
Även om UFO var den första pure-play rymd-ETF, lanserades ARK Space Exploration & Innovation ETF (ARKX) tidigare i år, med djärv väg där ingen ETF-emittent har gått tidigare. ARKX är den första aktivt förvaltade fonden som riktar sig mot rymdutforskningsindustrin.
ARKX och UFO har båda en årlig förvaltningskostnad på 0,75%. Trots ARKXs nykomlingsstatus har den fått se sina tillgångar öka i hög hastighet och samlat över 600 miljoner dollar sedan mars. Fondens storlek ger den en fördel när det gäller kostnader med en genomsnittlig spread på 0,06% mot UFO:s 0,24%.
ARKX är också en mycket koncentrerad portfölj med över hälften av portföljen i topp 10. Mellan UFO och ARKX överlappar bara två namn inom de 10 bästa innehaven. Virgin Galactic är inte en av dem. Den 12 juli innehades inte aktien i ARKX-portföljen.
ARKXs val att inte hålla Virgin Galactic på måndagen var en fördel. Dess aktiekurs sjönk mer än 17% på en dag efter att företaget meddelade att det skulle sälja upp till 500 miljoner dollar i stamaktier. Handeln med aktien stoppades till och med kort på grund av volatilitet.
Men med tanke på ARKXs resultat sedan starten har fondens aktiva mandat hittills inte adderat ett mervärde. Sedan starten har fonden tappat 1,4%, jämfört med en 3,2% vinst för UFO under samma tidsram.
Källa: StockCharts.com
” till oändligheten … och vidare! ”
Även om rymdrelaterade ETF:er redan har haft en bra utveckling i år, är utsikterna fortfarande ljusa. Morgan Stanley förutspår intäkterna från den globala rymdindustrin från den nuvarande nivån på 350 miljarder dollar till 1 biljon dollar fram till 2040.
Morgan Stanley förutspår att de viktigaste möjligheterna kommer från bredbandsinternet via satellit, vilket utgör 50% av den beräknade tillväxten i rymdekonomin.
Som med alla tematiska ETF:er måste investerare se bortom namnet. Att bedöma hur olika rymdfonder eller det index den spårar definierar universum är avgörande för att förstå vilka faktorer som kan driva resultat framöver. Om Morgan Stanleys förutsägelse går ut kan UFO leva länge och blomstra med starka konkurrerande ETF:er som rider precis bakom.
Handla YODA
Procure Space UCITSETF är en europeisk börshandlad fond är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla ARKX
ARK Space Exploration & Innovation ETF (CBOE: ARKX) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Space Exploration & Innovation ETF (CBOE: ARKX)
Procure Space ETF (UFO) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Procure Space ETF (UFO).
HANetf meddelar att företaget kommer att lansera Europa-fokuserade försvars-ETF. Denna ETF kommer att följa en liknande metod för den mycket framgångsrika Future of Defense UCITSETF (ticker: ASWC), som har vunnit betydande dragkraft bland investerare och nyligen översteg 1,8 miljarder USD i förvaltningstillgångar (AUM). Den europeiska försvarsfonden kommer dock att erbjuda ett mer fokuserat tillvägagångssätt genom att säkerställa en högre exponering mot europeiskt börsnoterade försvarsföretag, exklusive amerikanska företag, samtidigt som företag med hög intäktsexponering för kontroversiella vapen sållas bort.
De europeiska försvarsutgifterna har ökat som svar på nya säkerhetsutmaningar. Natos mål på 2 % av BNP för försvarsutgifter, som en gång uppfylldes av endast sex medlemsländer 2021, nås nu av 23 länder, med de totala europeiska militära utgifterna som kommer att öka dramatiskt. Trots detta står Europa inför ett kumulativt gap på 850 miljarder euro för försvarsinvesteringar sedan 2014, vilket belyser omfattningen av framtida möjligheter inom sektorn.
HANetf beskrev nyligen de militära förändringar som kommer att behöva äga rum för att framtidssäkra europeiskt försvar mot risken för USA:s frigörelse från kontinentens säkerhet.
Nyckelfunktioner
UCITS-kompatibel ETF – Ger exponering mot europeiskt noterade försvarsföretag inom en transparent, reglerad struktur.
Högre europeisk exponering– En viktig skillnad från bredare försvars-ETFer, med fokus på företag som drar nytta av Europas säkerhetsanpassning.
NATO-anpassad metodik – Följer den beprövade strategin för HANetfs prisbelönta NATO ETF samtidigt som förbättrade europeiska skärmar tillämpas.
Uteslutning av kontroversiella vapen – Se till att företag med hög exponering för kontroversiella vapen utesluts.
Hector McNeil, med-VD och medgrundare av HANetf, kommenterar:”Vi har sett en enorm efterfrågan på försvars-ETFer när investerare söker exponering mot en av de snabbast växande och mest strategiskt viktiga sektorerna. Den Europa-fokuserade försvars-ETF kommer att syfta till att bygga vidare på framgången med vår Future of Defence UCITSETF (ticker: ASWC) men med ett ännu mer exakt fokus på den europeiska försvarsrenässansen. Detta sätt att ge investerarna en unik säkerhet för europeiska företag.
”Vi tror att det, som ett stolt europeiskt ETF-företag, är vår plikt att stödja investeringar i den europeiska försvarssektorn eftersom effektiva kapitalmarknader kommer att göra det möjligt för europeiska mästare att utöka sin kapacitet mycket mer effektivt. Den nya ETFen kan ge en viktig roll för att uppmuntra ett enkelt sätt för alla typer av investerare från privatpersoner till institutioner att investera i detta område.”
Tom Bailey, analyschef på HANetf, kommenterar:”De europeiska försvarsutgifterna har ökat som svar på växande säkerhetsutmaningar. Vi har gått från att bara sex NATO-medlemmar uppfyller målet på 2 % av BNP 2021 till 23 i dag – en historisk förändring. Men trots denna ökning står Europa fortfarande inför ett ackumulerat gap på 850 miljarder euro för försvarsinvesteringar sedan 2014, vilket förstärker behovet av hållbara militära investeringar i militära resurser.
”Samtidigt tvingar geopolitiska realiteter Europa att minska beroendet av USA:s militära stöd och ta ett större ansvar för sin egen säkerhet. Med nästan 1,5 miljoner aktiv militär personal har Europa arbetskraften men saknar den integrerade förmågan att agera som en sammanhållen kraft. Att åtgärda dessa strukturella ineffektiviteter kommer att kräva betydande investeringar i modern utrustning och ledningssystem.”
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Amundi Multi-Asset Portfolio UCITSETFDist (F701 ETF) med ISIN DE000ETF7011, försöker spåra Amundi Multi-Asset Portfolio-index. Paraplyfonden Amundi Multi-Asset Portfolio investerar i olika ETFer. Sammansättningen följer fasta tilldelningsregler och förvaltas inte aktivt. Strategin ger tillgång till en globalt diversifierad aktie-/obligations-/råvaruportfölj. Viktningen återställs en gång per år till den initiala tilldelningen på 60%/30%/10%.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,42 % p.a. Amundi Multi-Asset Portfolio UCITSETFDistär den enda ETF som följer Amundi Multi-Asset Portfolio-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Amundi Multi-Asset Portfolio UCITSETFDist har tillgångar på 186 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 april 2016 och har sin hemvist i Tyskland.
Investeringsmål
Amundi Multi-Asset Portfolio UCITSETFDist kombinerar fördelarna med passiva, billiga och lätt omsättbara ETFer med fördelarna med en brett diversifierad fond av fonder. Syftet med denna multi-tillgångsstrategi är att uppnå kontinuerlig värdetillväxt genom bred diversifiering över olika tillgångsklasser, geografiska regioner, sektorer och valutor. På grund av Portfolio ETF:s investering i olika ETF:er och den resulterande underliggande diversifieringen över ett stort antal värdepapper, resulterar en stark diversifiering av investeringen. Portfolio ETF följer fasta allokeringsregler och kontrolleras inte aktivt av marknadsbedömningar. Förenklat motsvarar sammansättningen av ETFen en uppdelning i 60 procent aktier, 30 procent obligationer och 10 procent råvaror. Medan den globalt diversifierade aktiekomponenten återspeglar resultatet för flera hundra företag, fokuserar obligationskomponenten på länderna eller regionerna i Tyskland, Europa och USA. Dessutom omfattar råvarukomponenten varugrupperna ädelmetaller och industrimetaller samt energisektorn. Som ett led i ombalanseringsprocessen anpassas tilldelningen till den ursprungliga viktningen en gång per år under våren.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
EMQQ Globals grundare Kevin Carter pratade med Proactives Stephen Gunnion om IMQQ India Internet UCITSETF, en fond utformad för att fånga den snabba digitala transformationen som sker i Indien. Carter betonade att Indien upplever en ”digital guldålder”, driven av tre viktiga megatrender: ökande konsumentefterfrågan, utbredd användning av smartphones och utökad tillgång till internet.
Carter förklarade att Indien har världens största och yngsta befolkning, tillsammans med en av de snabbast växande ekonomierna. När fler indier får tillgång till prisvärda smartphones och internettjänster, integreras de snabbt i den digitala ekonomin. Han betonade att företag i Indiens internetsektor – allt från matleverans till skönhetshandel online – upplever explosiv tillväxt.
Han påpekade också India Stack, ett regeringsstött initiativ för digital infrastruktur som har möjliggjort ekonomisk inkludering för 800 miljoner människor genom Aadhaar-baserad digital identifiering. Denna grund, tillsammans med sömlösa digitala betalningar, påskyndar Indiens övergång till en starkt uppkopplad ekonomi.
När han diskuterade ETFens metod, sade Carter att fonden fokuserar på Indiens nya teknologiföretag som dominerar e-handel, finansiella tjänster och konsumentteknologi. Några nyckelinnehav inkluderar Zomato (matleverans), Nykaa (e-handel för skönhet) och Makemytrip (resetjänster online).
Även om marknaden har sett en korrigering nyligen, är Carter fortsatt positiv till Indiens långsiktiga digitala tillväxt, och jämför den med Kinas uppgång för två decennier sedan. Han tror att långsiktiga investerare har en betydande möjlighet i Indiens växande internetsektor.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.