Följ oss

Nyheter

Rymdfonder landar vid rätt tidpunkt

Publicerad

den

Virgin Galactic skapade historia förra söndagen genom att skjuta upp de första passagerarna, inklusive miljardärgrundaren Richard Branson, i rymden. Denna händelse markerar ett stort steg framåt för den växande rymdturismen. Det är därför rymdfonder landar vid rätt tidpunkt.

Virgin Galactic skapade historia förra söndagen genom att skjuta upp de första passagerarna, inklusive miljardärgrundaren Richard Branson, i rymden. Denna händelse markerar ett stort steg framåt för den växande rymdturismen. Det är därför rymdfonder landar vid rätt tidpunkt.

Även om Virgin Galactic avbröt biljettförsäljningen efter en dödlig olycka 2014 som resulterade i designförändringar av rymdfarkosten, har många redan betalat upp till 250 000 dollar för att säkra sina biljetter på en framtida resa. Företaget planerar att återuppta biljettförsäljningen senare i år.

Det hittills aktuella diagramet liknar rymdflygning efter att ha kraschat till negativt territorium i april och maj. SPCE (Virgin Galactics ticker) har ökat med nästan 34% jämfört med 16,7% för S&P 500.

Källa Stockcharts.com

Olika rymdfonder

Flera ETF:er erbjuder exponering för denna innovativa industri och har fått stöd av SPCE:s meteoriska uppgång i år. Procure Space ETF (UFO) spårar ett nivåviktat index för flygindustrin som ligger globalt och var den första fonden som erbjuder ren exponering för rymdindustrin.

SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF (ROKT) erbjuder exponering för aktier som är involverade i rymdutforskning såväl som djuphavet. Cirka 65% av portföljen allokeras till företag som enbart är involverade i utforskning av rymden, medan 5% erbjuder exponering för företag som enbart är involverade i djuphavsutforskning. De återstående 30% av portföljen tilldelas företag som är involverade i båda branscherna.

ETF-jämförelsesverktyget belyser likheterna och skillnaderna mellan dessa rymdfonder. ROKT var först på marknaden och lanserades i oktober 2018, men UFO har samlat nästan sex gånger så mycket tillgångar trots sin högre avgift. UFOs europeiska motsvarighet heter YODA ETF.

Båda ETF:erna är ganska koncentrerade, med mindre än 40 innehav och cirka 40% eller mer innehas av de tio bästa namnen. Endast två av de tio bästa innehaven överlappar varandra mellan dessa rymdfonder.

Olika sätt att definiera universum

UFO och ROKT erbjuder båda exponering för företag som är involverade i utforskning av rymden, men var och en har sitt eget sätt att definiera vad det betyder. UFO investerar huvudsakligen i företag som får minst hälften av sina intäkter eller vinster från ett eller flera segment av rymdindustrin.

ROKTs rymdrelaterade innehav härrör från S&P Kensho Space Index, som spårar företag som producerar produkter och tjänster som möjliggör rymdresor och prospektering, eller som är involverade i leveranskedjan för dessa produkter och tjänster.

De resulterande portföljerna är helt olika, med ROKT som innehar 56% av portföljen inom flyg- och försvarsnamn. Även om företag i denna bransch är involverade i skapandet av produkter och tjänster som möjliggör utforskning av rymden, är det inte nödvändigtvis huvudfokus för deras verksamhet. Detta innebär att prisrörelser kan drivas av andra faktorer som förändringar i försvarsutgifterna.

UFO: s fokus på företag som får de flesta av sina intäkter från rymdrelaterade industrier innebär att det har en högre viktning i företag som arbetar med satellitkommunikationsteknik. I synnerhet ett innehav, Globalstar (GSAT), har stigit med 331% i år, vilket har ökat UFO:s värde under det senaste året.

Källa Stockcharts.com

ARK erbjuder aktivt alternativ

Även om UFO var den första pure-play rymd-ETF, lanserades ARK Space Exploration & Innovation ETF (ARKX) tidigare i år, med djärv väg där ingen ETF-emittent har gått tidigare. ARKX är den första aktivt förvaltade fonden som riktar sig mot rymdutforskningsindustrin.

ARKX och UFO har båda en årlig förvaltningskostnad på 0,75%. Trots ARKXs nykomlingsstatus har den fått se sina tillgångar öka i hög hastighet och samlat över 600 miljoner dollar sedan mars. Fondens storlek ger den en fördel när det gäller kostnader med en genomsnittlig spread på 0,06% mot UFO:s 0,24%.

ARKX är också en mycket koncentrerad portfölj med över hälften av portföljen i topp 10. Mellan UFO och ARKX överlappar bara två namn inom de 10 bästa innehaven. Virgin Galactic är inte en av dem. Den 12 juli innehades inte aktien i ARKX-portföljen.

ARKXs val att inte hålla Virgin Galactic på måndagen var en fördel. Dess aktiekurs sjönk mer än 17% på en dag efter att företaget meddelade att det skulle sälja upp till 500 miljoner dollar i stamaktier. Handeln med aktien stoppades till och med kort på grund av volatilitet.

Men med tanke på ARKXs resultat sedan starten har fondens aktiva mandat hittills inte adderat ett mervärde. Sedan starten har fonden tappat 1,4%, jämfört med en 3,2% vinst för UFO under samma tidsram.

Källa: StockCharts.com

” till oändligheten … och vidare! ”

Även om rymdrelaterade ETF:er redan har haft en bra utveckling i år, är utsikterna fortfarande ljusa. Morgan Stanley förutspår intäkterna från den globala rymdindustrin från den nuvarande nivån på 350 miljarder dollar till 1 biljon dollar fram till 2040.

Morgan Stanley förutspår att de viktigaste möjligheterna kommer från bredbandsinternet via satellit, vilket utgör 50% av den beräknade tillväxten i rymdekonomin.

Som med alla tematiska ETF:er måste investerare se bortom namnet. Att bedöma hur olika rymdfonder eller det index den spårar definierar universum är avgörande för att förstå vilka faktorer som kan driva resultat framöver. Om Morgan Stanleys förutsägelse går ut kan UFO leva länge och blomstra med starka konkurrerande ETF:er som rider precis bakom.

Handla YODA

Procure Space UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla ARKX

ARK Space Exploration & Innovation ETF (CBOE: ARKX) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Space Exploration & Innovation ETF (CBOE: ARKX)

Handla ROKT

SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF (ROKT)  finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i SPDR S&P Kensho Final Frontiers ETF (ROKT) 

Handla UFO

Procure Space ETF (UFO) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Procure Space ETF (UFO).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *