Följ oss

Nyheter

Robotics och artificiell intelligens kommer att förändra arbetsmarknaden 2019

Publicerad

den

Robotics och artificiell intelligens kommer att förändra arbetsmarknaden 2019

Robotics och artificiell intelligens (AI) är två teknologier som snabbt förändrar hur människor gör saker. Dessa teknologier har också förändrat arbetsmarknaden, och de kommer fortsätta att göra det 2019.

Här är sex troliga förutsägelser.

Rekryterare kommer att ha mer tid att hitta de bästa kandidaterna

Rekrytering för öppna positioner är inte en enkel process, särskilt för de mest efterfrågade roller som kan locka dussintals sökande eller mer.

Det är därför automationsteknologi är en framväxande trend human resources sektorn kommer att använda sig av ännu mer 2019 ännu mer än den gör nu. Utan hjälp av sådana AI-driven verktyg kan rekryterare ägna ungefär en tredjedel av sina arbetsveckor för att manuellt söka kandidater.

När de använder automatiserade rekryteringsplattformar istället blir det lämpligt att hitta de mest lämpliga personerna för lediga jobb. Att låta tekniken göra lite av det lilla arbetet innebär att rekryterare kommer att ha mer tid i sina scheman för persnliga möten. Då kan människor som annars skulle bli förbisedda ha chans att skina.

Fler jobbkomponenter kommer att vara lämpliga för automatisering

Forskning tyder på att cirka 60 procent av alla arbeten omfattar minst 30 procent av aktiviteter som kan automatiseras. Eftersom företagen fortsätter att undersöka sätt att experimentera med automatisering, kan det hända att folk kan se att deras vardagliga uppgifter förändras. Det beror på att det finns ett tryck för att automatisera ansvarsområden som är farliga, smutsiga eller tråkiga och därmed hålla arbetarna säkrare och hindrar dem från att göra så många obehagliga uppgifter.

Produktiviteten hos företag som använder dessa tekniker kommer att gå upp

När automationsteknologi och AI används samtidigt är det en stor sannolikhet att företagen kan förutse att de blir mer färdiga och går igenom färre perioder av driftstopp. Det beror på att, till skillnad från människor, behöver maskiner inte pauser.

När automatiserade maskiner har AI-komponenter kan det upptäcka instanser av felaktiga delar innan maskinarna stängs av, så att operatörerna kan agera proaktivt.

Oplanerade driftstopp kostar företag, det är inte alls omrimligt att kostnaden hamnar på över 100 000 kronor per minut på vissa tillverkningsanläggningar. De är därför både oproduktiva och kostsamma. Robotutrustning som utnyttjar AI kommer att kunna hålla igång fler anläggningar utan avbrott.

Löneökningar kommer att vara möjliga för de högkvalificerade

Trots att många har vägt in och kände sig oroliga för hur robotar kan ersätta de jobb människor gör, är det nödvändigt att ta en bredare bild och kom ihåg att robotiken också kan öka intjäningspotentialen för personer som vill lära sig att använda eller reparera robotarna vid sina anläggningar.

En studie från en forskare vid Uppsala universitet drog slutsatsen att arbetsmarknaden blir mer kvalificerad tack vare användningen av robotik. Dessutom ökar arbetstillfällen för personer som har hög kompetens.

Det blir också lättare än någonsin för människor att bli utbildade i robotik och AI genom att gå på universitet som erbjuder kurser i dessa ämnen. Människor som förstår hur sakerna fungerar och hur tekniken kan öka produktionen kan tyckas att de är utmärkta kandidater för sådana utbildningsmöjligheter.

Experter säger att AI, i synnerhet, kräver en högre nivå färdighet än vissa STEM-program lär. Men om folk ser på att bli skickliga i robotik och AI, kan den extra träningen betala sig genom betydande framtida intäkter.

Det kommer att finnas fler sätt för människor att få hjälp från robotar

Cobots är robotar som arbetar säkert bredvid människor. De har sensorer som hindrar dem från att flytta för fort runt människor och generellt öka människornas förmåga genom att hjälpa människor att slutföra arbetet snabbare med färre fel. År 2019 kan folk förvänta sig att se fler instanser av företag som vänder sig till cobots för att stärka deras arbetskraft.

Eftersom företagen fortsätter att utvärdera applikationer för cobots, fortsätter de att undersöka sätt att öka produktionen och kvaliteten utan att ersätta människor. Vissa cobots är anslutna i molnet och kan synkroniseras med varandra för att utföra uppgifter över avstånd samtidigt.

Robotiska exoskeletoner finns också, vilka människor bär för att hjälpa dem att hantera uppgifter som kräver lyft eller andra slags rörelser. 2019 fortsätter en division av U.S Army att testa ett knä- och höftbaserat exoskelett som hjälper soldater att flytta runt på slagfält och hantera belastningar.

Dessa exempel betonar varför 2019 blir ett år när människor ser fler exempel på hur robotar kan göra saker lättare för människor, inte ersätta dem.

AI kommer att göra det enklare att leta efter arbete

Även om vissa människor känner sig upphetsade av tanken på att leta efter nya jobb, kan aktiviteten snabbt blir tröttsamt – speciellt när människor lägger tid på att söka positioner som inte är lämpliga för dem. Utvecklare har nyligen börjat erbjuda AI-teknik för att hjälpa arbetssökande som söker möjligheter och uppmuntrar individer att ansöka.

Eightfold är en AI-baserad plattform med en chatbot som frågar kandidater om deras bakgrund och matchar dem sedan med lämpliga positioner. Representanter från Eightfold säger att denna process minskar tiden att intervjua med 80 procent, liksom nedskärningar på anställningskostnader.

Den tid som en arbetssökande väntar på att höra om denne fått arbetet kan vara nervös. AI-tekniken i Eightfold och verktyg som den kan leda till mindre väntan, vilket ger människor tydligheten som de behöver för att bestämma om de ska fortsätta söka eller göra sig redo för sina intervjuer. Dessa tekniker kommer att motivera framtida framsteg Även om det inte är möjligt att känna till alla förändringar som kommer att hända 2019 och påverka arbetsmarknaden, lyfter den här listan fram varför AI och robotar kommer att ligga i framkant. Tillsammans kunde de för evigt omforma och förbättra hur människor gör saker gjorda.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.