Följ oss

Nyheter

PSYK ETF en börshandlad fond med psykedeliskt tema

Publicerad

den

Horizons Psychedelic Stock Index ETF (PSYK ETF) strävar efter att, i den mån det är möjligt och exklusive kostnader, replikera resultatet för ett marknadsindex som är utformat för att ge exponering mot resultatet för en korg av nordamerikanska börsnoterade life science-företag

Horizons Psychedelic Stock Index ETF (PSYK ETF) strävar efter att, i den mån det är möjligt och exklusive kostnader, replikera resultatet för ett marknadsindex som är utformat för att ge exponering mot resultatet för en korg av nordamerikanska börsnoterade life science-företag som har betydande affärsaktiviteter inom, eller betydande exponering för, den psykedeliska industrin. För närvarande strävar ETF efter att replikera resultatet av North American Psychedelics Index, netto efter kostnader.

Horizons Psychedelic Stock Index ETF (PSYK ETF) handlas i kanadensiska dollar på NEO Exchange, en kanadensisk börs baserad i Toronto.

Vad är psykedelika

Under det senaste decenniet har det skett en betydande omvärdering av de potentiella terapeutiska fördelarna med psykedelika, och en rörelse för att forska på dessa substanser och potentiellt använda dem för terapeutiskt bruk, särskilt vid behandling av psykiska problem. Detta har skapat en potentiellt övertygande investeringsmöjlighet för kanadensiska investerare som vill få exponering för de tidiga stadierna av den globala psykedeliska industrin. För dem som är intresserade lyfter vi fram vad psykedelika är, de potentiella investeringsmöjligheterna i psykedeliska företag och hur investerare kan få exponering för denna bransch genom en investering i världens första psykedeliska-fokuserade ETF, The Horizons Psychedelic Stock Index ETF (PSYK ETF)

Psykedelika är psykoaktiva substanser som har potential att förändra uppfattning och humör1. Växtbaserade psykedelika som psilocybin – ofta känd som magiska svampar – har en gammal historia av medicinsk och terapeutisk användning.

Även om det fanns en del forskning om psykedeliska läkemedel som terapeutiska medel mellan 1950-talet och början av 1970-talet, torkade amerikansk lagstiftning som klassificerade psykedeliska droger som schema 1-droger 1970 (en kategori som indikerar hög risk för missbruk och inget medicinskt värde) forskningsdollar.

Moderna och kontrollerade kliniska studier utvärderar nu dessa läkemedels psykofarmakologiska egenskaper och terapeutiska effektivitet för att komplettera befintliga terapier, särskilt i deras potentiella användning vid behandling av olika typer av psykiska sjukdomar, framför allt svår depression.

Industrin idag

USA och Kanada öppnar sakta dörrar för forskare att studera psilocybin. I november 2020 blev Oregon den första delstaten att legalisera magiska svampar, och Kanada har beviljat undantag för vårdpersonal att inneha psilocybin. Kliniska prövningar pågår, men psykedeliska företag skapar redan spänning på marknaderna. Den 18 september 2020 blev Compass Pathways, som utvecklar psilocybinterapi för behandlingsresistent depression, det första företaget noterat på en amerikansk börs15 efter att FDA kallat det en ”genombrottsterapi”. Samtidigt tillkännagav Toronto-baserade MindMed, som utvecklar terapier baserade på psykedelika som LSD och MDMA, en köpemission på 50 miljoner dollar den 14 december 202016.

Den regulatoriska miljön för tillverkning och distribution av psykedelika är inte lika väletablerad som kanadensiska cannabisbestämmelser. Den allmänna uppfattningen är att, om tillräckligt med klinisk forskning kan etableras för att visa positiv terapeutisk användning, så kan vissa företag kunna uppnå ett undantag enligt § 56 från Canadian Controlled Drugs and Substances Act för att använda kontrollerade substanser om det anses nödvändigt för en medicinsk eller vetenskaplig ändamål.

Om ett sådant undantag kunde beviljas kan det snabbt resultera i en mycket snabb tillväxt av industrin i Kanada. För närvarande är nästan alla företag som är involverade i den här branschen fokuserade på klinisk forskning i motsats till att odla och distribuera psykedelika, som fortfarande är olagligt i de flesta jurisdiktioner.

Handla PSYK ETF

Horizons Psychedelic Stock Index ETF (PSYK ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i PSYK ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Horizons Psychedelic Stock Index ETF (PSYK ETF) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Största innehav

VärdepapperVikt %
COMPASS PATHWAYS PLC ADR12.85%
FIELD TRIP HEALTH LTD .10.69%
CYBIN INC .10.53%
ATAI LIFE SCIENCES NV .9.69%
MIND MEDICINE (MINDMED) INC SUB VTG9.08%
SEELOS THERAPEUTICS INC .7.44%
REVIVE THERAPEUTICS LTD .5.69%
NUMINUS WELLNESS INC .5.6%
ABBVIE INC .5.34%
JOHNSON & JOHNSON .5.11%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.