Följ oss

Nyheter

Oljepriset stiger på spekulationer

Publicerad

den

Det är inte bara oljepriset som stiger på spekulationer efter att den saudiska oljeminister i veckan antydde att landet kan komma att anta åtgärder för att säkerställa åtgärder mot ett fallande oljepris.

Det är inte bara oljepriset som stiger på spekulationer efter att den saudiska oljeminister i veckan antydde att landet kan komma att anta åtgärder för att säkerställa åtgärder mot ett fallande oljepris. Även de börshandlade fonder som investerar i råolja steg. Samtidigt prognostiserade IEA, International Energy Agency, att utbudet kommer att falla under efterfrågan. Det betyder att vi ser hur oljepriset stiger när 200 000 blankade terminskontrakt skall stängas.

På torsdag steg United States Oil Fund (NYSEArca: USO), som replikerar West Texas Intermediate råolja terminer steg 4,7% och United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), som spårar Brent råolja terminer, steg med 4,9 procent.

OPEC och övriga oljeproducerande länder kommer att diskutera det låga oljepriset

Oljepriset har rusat efter det att Saudiarabiens energiminister Kahlid al-Falih sade att OPEC och övriga oljeproducerande länder kommer att diskutera det låga oljepriset och eventuella åtgärder som krävs för att stabilisera priserna vid det informella mötet den 26 till och med den 28 september. Detta har bidragit till att spekulationer om att oljeproducenterna kan komma till någon konsensus att stärka priserna på oljemarknaden.

Vissa aktörer är emellertid skeptiska eftersom det senaste mötet i Doha i april var resultatlöst sedan just Saudiarabien backat ut med hänvisning till att Irans vägran att ansluta sig till ett produktionsstopp.

International Energy Agency meddelade också att organisationen tror att under det tredje kvartalet i år kommer råoljeproduktionen att falla under efterfrågan med nästan en miljon fat per dag. IEAs siffror visar inget överutbud alls under det andra halvåret 2016.

En bidragande orsak till det minskade utbudet är stora nedskärningar från oljeproducenter som står utanför OPEC och en ökad global efterfrågan på råolja. Uppgifterna har tagit en del blankare på sängen, något som gjort att de tvingats täcka sina korta positioner vilket i sin tur ytterligare eldat på uppgången och att vi ser hur oljepriset stiger.

Oljepriset

Pris på olja, både på WTI och Brent. Du kan se det aktuella priset på WTI- och Brent-olja, samt hur det oljepriset har utvecklats över olika tidsperioder. Överst visas WTI-priset och under det Brent-priset.

WTI (West Texas Intermediate), även känd som Texas Light Sweet, är den typ av olja som oftast används som riktmärke för prissättning av olja. WTI handlas i New York. Brent är den typ av olja som är vanligast i Europa. Oljefutures går till leverans varje månad året om. Olja handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen CL (avser Light Sweet Crude Oil) och huvudkontraktet prissätts i USD och cent per fat.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.