Följ oss

Nyheter

Oljepriset fortsätter upp – så får du exponering mot olja

Publicerad

den

Oljepriset fortsätter upp - så får du exponering mot olja

Oljepriset fortsätter upp – så får du exponering mot olja. Trots att Irans oljeblockad i realiteten inte får någon större betydelse för oljeutbud på världsmarknaden har signaleffekten fått oljepriset att rusa. Både Nordsjöoljan (Brent) och den amerikanska WTI råoljan (Crude) har stigit kraftigt, se grafer för utveckling och SMA 50 och SMA 200 nedan. Uppgången i år i svenska kronor är 10 procent för Brent-oljan och 4 procent för Crude-oljan. De senaste 12 månaderna är uppgången cirka 23 procent för båda oljetyperna.

Oljepris är en term som vanligtvis avser spotpriset på olja som handlas på New York Mercantile Exchange (NYMEX) eller priset på nordsjöolja som handlas på Intercontinental Exchange (ICE). Nordsjöolja är det som kallas för Brent och den amerikanska oljan kallas för Crude.

Priset på olja anges i regel med USA-dollar per fat där ett fat (barrel) är ungefär 159 liter. Oljepriset på dessa spotmarknader anges som råolja av viss kvalitet, som levereras på ett visst ställe. För andra oljekvaliteter, och olja som levereras på andra ställen, betalas ett annat pris, som dock brukar bestämmas i relation till dessa standardiserade oljepriser. Oljan som exempelvis OPEC levererar bestäms i pris i relation till Crude och Brent olja.

Se tidigare blogginlägg om olja och rekommendationer avseende olje-ETF:er

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Besvärlig sommar för oljan - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.