Följ oss

Nyheter

Oljerally – så investerar du med ETF:er

Publicerad

den

Oljerally - så investerar du med ETF:er

Oljerally – så investerar du med ETF:er. Innan vi börjar analysera måste vi först reda ut begreppen. Det finns två huvudgrupper av olja, se nedan:

Brent: Brentolja är en viss typ av olja som utvinns ur Nordsjön.

Crude: Engelska för råolja. Det finns ett flertal olika varianter på råoljeinstrument som handlas internationellt. Vanligaste instrumentet är baserat på NYMEX futures kontrakt. Priset på NYMEX futures kontrakt på råolja uttrycks i 1 000-tals fat av amerikanska West Texas Intermediate (WTI) eller någon annan form av lättflytande (light) råolja med låg grad av svavel (sweet).

Den senaste tidens oljerally

Den senaste tidens oljerally har skett i crude oil så vi kommer att fokusera på denna variant. Utvecklingen den senaste veckan är en uppgång på över 7% omräknat till svenska kronor. I dagsläget är vi i positiv trend sett utifrån SMA 50 (50-dagars glidande medelvärde), se graf nedan.

De två största och mest handlade olje-ETF:erna/ETC:erna som följer WTI-crude oil är amerikanska United States Oil Fund (ticker USO) och Powershares DB Oil Fund (ticker DBO). USO har utvecklats bäst den senaste veckan med en uppgång på 6,80% omräknat till svenska kronor. Detta är väldigt snarlikt utvecklingen i det underliggande oljepriset. DBO har gått upp med 4,1% under den senaste veckan. Anledningen till att utvecklingen i oljepriset och ETF:erna kan skilja sig åt är på grund av att instrumenten använder sig av terminskontrakt för att spegla utvecklingen i WTI-spotpriset.

Sett över en 2-årsperiod har DBO haft en högre korrelation med WTI-spotpriset än USO.  Mindre United States 12 Month Oil Fund (ticker USL) som kommer från samma leverantör som USO slår dock DBO sett utifrån korrelation. Utvecklingen för USL den senaste veckan är en uppgång på 4,7%. För mer information och ett större utbud gå till ETF-databasen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.