Följ oss

Nyheter

Negativ ränta även i Spanien

Publicerad

den

Negativ ränta även i Spanien

Den spanska centralbanken sålde i veckan statsskuldsväxlar till ett värde om 725 MEUR som ger en negativ ränta, i detta fall minus 0,002 procent. Det inkom bud på fem gånger så mycket statsskuldsväxlar som den spanska centralbanken offererade marknaden. Negativ ränta även i Spanien

För mindre än tre år sedan emitterade den spanska centralbanken ett liknande program statsskuldsväxlar, då till en ränta på 3,237 procent.

Den negativa avkastningen, det vill säga den negativa räntan, är en direkt effekt av ECBs obligationsåterköpsprogram även om reglerna förhindrar ECB att återköpa obligationer med kortare löptid än två år. Spanien har därmed anslutit sig till Frankrike, Nederländerna, Belgien, Irland, Sverige, Danmark och Österrike som samtliga är länder som har en negativ ränta på sina korta skulder. Utöver detta finns Tyskland som har obligationer på upp till sju år med en negativ ränta.

Det finns en börshandlad fond, iShares MSCI Spain Capped (NYSEArca: EWP), som helt fokuserar på utvecklingen av den spanska aktiemarknaden. Under 2015 har denna backat med cirka 14 procent. Vi har däremot inte identifierat någon ETF med fokus på den spanska obligationsmarknaden.

Spanien IBEX35

IBEX 35 är en förkortning av Índice Bursátil Español som ordagrant betyder spanska börsens index. Detta index fungerar som ett referensindex för Bolsa de Madrid den spanska aktiemarknadens viktigaste börs. Detta index lanserades 1992 och består av de 35 mest omsatta spanska aktierna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.