Följ oss

Nyheter

The sky is the limit

Publicerad

den

The sky is the limit

The sky is the limit Den som följer marknaden för börshandlade fonder minns antagligen lanseringen av First Trust ISE Cloud Computing Index Fund (NasdaqGM: SKYY), som lanserades för fyra år sedan. Detta är en nischad ETF som vi inte skrivit om tidigare, men som vi kommit att fastna för. I samband med att denna ETF lanserades hade de flesta åsikter om den, och den vanligaste var att SKYY var alltför nischar. Oavsett om detta är sant eller inte så har SKYY under de senaste två åren gett sina andelsägare en värdeökning på nästan femtio (50) procent, mer än 50 procent så bra som S&P 500 utvecklats under samma period.

Under innevarande år har SKYY stigit med cirka sju (7) procent, mer än 60 punkter mer än vad Nasdaq har levererat och nästan tre gånger så mycket som S&P 500.

Cloud computing, så kallade molntjänster, hänvisar till ett tillstånd för att få tillgång digital information från internet via webbaserade verktyg och tillämpningar, i stället för att ansluta direkt till en server. Data och programvarupaket lagras i servrar där en konsument kan komma åt dem var som helst så länge denne har tillgång till Internet. Det är SKYYs något modifierade tolkning av cloud computing företag som har gjort att denna börshandlade fond har utvecklats så väl.

Största innehavet är Netflix

Det största innehavet i SKYY är Netflix (NasdaqGS: NFLX), som egentligen är ett konsumentföretag och sällan betraktas som ett rent ”molnföretag”. Netflix har en vikt om 5,1 procent av kapitalet i SKYY vilket gör att SKYY är en av de ETFer som har allokerat högst andel av sitt kapital till detta företag. Amazon (NasdaqGS: AMZN) är ett annat företag som är att betrakta som ett konsumentföretag, men det är mer av ett ”molnföretag” än vad Netflix är, utgör det fjärde största innehavet i SKYY. I och med att Netflix och Amazon är upp med respektive 63,9 % och 26 % i år är det sannolikt att anta att SKYYS andelsägare inte klagar på hur förvaltarna har klassificerat dessa aktier. The sky is the limit.

SKYY replikerar utvecklingen av ISE Cloud Computing Index, ett likaviktat dollarbaserat index som har utformats för att följa utvecklingen av företag som aktivt deltar i cloud computing industrin. För att ingå i indexet måste företaget vara engagerad i en verksamhet som stöder eller utnyttja cloud computing utrymmet, så kallade molntjänster, noterat på en indexberättigad global börsen och har ett börsvärde på minst 100 miljoner dollar. Detta gör att detta index tillåter aktier i företag som Netflix och Facebook (NasdaqGS: FB) i SKYY. SKYY kan också äga tech konglomerat så länge som dessa företag ”indirekt utnyttja eller stödja användningen av cloud computing-teknik.

SKYY har sett inflöden på 54 MUSD under 2015, och har ett förvaltat kapital om 452 MUSD.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.