Följ oss

Nyheter

Midstream energy och flyg bland HANetfs bäst presterande teman

Publicerad

den

Med investerare som alltmer vänder sig till tematiska fonder, avslöjade analys av HANetf att midstream energy och flyg var två av dess bästa teman, medan investerare var mest positiva till blockchain och ren energi.

Med investerare som alltmer vänder sig till tematiska fonder, avslöjade analys av HANetf att midstream energy och flyg var två av dess bästa teman, medan investerare var mest positiva till blockchain och ren energi.

Enligt den oberoende börshandlade fondens (ETF)-specialisten HANetfs tematiska granskning för de första fyra månaderna 2022 har 98,3 procent av professionella investerare minst 5 procent exponering mot tematiska fonder i sin portfölj, medan 73,3 procent har minst 15 procent exponering. Kanske, ännu viktigare, 90 procent av de tillfrågade angav att de förväntar sig att öka sin exponering mot tematiska fonder under nästa år, med 95 procent som rapporterade ökat intresse från kunder.

Undersökningen avslöjade att 26,7procent av de tillfrågade är mest hausse på blockchain, decentraliserad finans och den övergripande kryptoekonomin. Ytterligare 25 procent identifierade ren och förnybar energi som en het investeringsmöjlighet.

Ytterligare 15 procent av de tillfrågade känner sig mest positiva till e-handel, medan 8,3 procent nämnde cloud computing. Sjukvårdsteknik och rymdekonomi fick båda 6,7 procent och temat resor och medicinsk cannabis kom in på 5 procent. Respondenterna var minst positiva till elfordon, med bara 1,7 procent som kände sig positiva till temat.

Bäst presterande tema: Midstream energy

Data hämtade från Bloomberg och aggregerade av HANetf visar att midstream energy var det bästa temat under årets fyra första månader, med Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF [JMLP] som levererade en avkastning på mer än 18 procent. Detta drevs av att olje- och gaspriserna steg i höjden på grund av kriget i Ukraina, stark efterfrågan på export av flytande naturgas och lager under genomsnittet. Det har också fått hjälp av att mellanströms energibolag i allt högre grad blivit mer ESG-fokuserade.

”Prishoppningen är särskilt anmärkningsvärd med tanke på att april normalt är den tid på året då naturgaspriserna är måttliga på grund av lägre efterfrågan”, noterade rapporten.

Trots omicron-varianten som grundade resebranschen i början av året, har US Global Jets UCITS ETF [JETS] varit på en uppåtgående trend under de fyra månaderna fram till slutet av april. Investerare förväntar sig att flygindustrin kommer att studsa tillbaka när flygresor ser en stark efterfrågan under sommaren.

Sämst presterande tema: E-handel

De sämst presterande tematiska fonderna under årets första tredjedel var Amplify Online Retail [IB0Y] och Emerging Markets Internet and Ecommerce [EMQQ] med förluster på 49 procent respektive 41 procent.

ETC Group Global Metaverse [M37R], Europas första ETF dedikerad till metaverse och ger exponering mot blockchain-teknologier och kryptovalutor, var en annan dålig presterande med en negativ avkastning på 30 procent.

Enligt Citi-analytiker under ledning av Andrew Lin, ”vissa branschexperter … hävdar att den metaversala historien är mer hype än substans, och tillför lite värde för användarna”. Ändå ser de fortfarande investeringsmöjligheter i temat mitt i fallande aktiekurser, skrev analytikerna i ett meddelande till kunder som Barrons sett. Detta kan förklara varför 93,3procent av investerarna tillfrågade av HANetf var antingen mycket eller något hausse på det metaversa temat.

En potentiell investeringsfälla

Trots optimismen bland investerare tillfrågade av HANetf är det inte alltid klokt att jaga avkastning genom ETF:er, hävdade Morningstars chef för passiv strategiforskning, Bryan Armour, förra månaden.

Attraktionskraften hos ETF:er är att investerare kan få exponering för en trend utan att behöva analysera ett företags ekonomi, och den potentiella avkastningen som kommer med detta är frestande, sa Armour. Men nyckeln till framgång är att identifiera trender innan det är för sent.

”Problemet är att investerare inte är särskilt bra på det här – och de är inte ensamma. Professionella aktiva chefer kämpar för att slå passiva riktmärken, och de har större resurser, utbildning och erfarenhet”, skrev Armour.

Han analyserade prestandan för 111 amerikanska tematiska ETF:er från maj 2019 till april 2022 och drog slutsatsen att 71 procent av dem underpresterade marknaden, medan investerarnas avkastning i genomsnitt var 11,4 procent lägre än ETF:ernas totala avkastning.

”Det är lätt att svepas med i berättelser … men investerare måste överväga vad som för närvarande prissätts i temat de köper,” varnade Armour. ”Köpmöjligheter är ofta borta för länge sedan när investerare inser trenden.”