Följ oss

Nyheter

Mexiko vinnare i slaget om Latinamerika

Publicerad

den

Mexiko vinnare i slaget om Latinamerika

Av de fem mest betydande landspecifika börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på de latinamerikanska börserna är det endast iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) som med en nedgång, year-to-date på 8 procent som har presterat sämre under 2014 än iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW). Rubriken Mexiko vinnare i slaget om Latinamerika avser i dag kapitalinflödena, men det kommande valet i Brasilien kan göra att även kursutvecklingen på Bolsa Mexicana de Valores, den mexikanska börsen får en skjuts uppåt.

Detta till trots så är det till Mexiko som pengarna går. EWW är year-to-date upp med 4,5 procent, och är den stora vinnaren när det gäller kapitalflödena till Latinamerika. Den landspecifika ETF som fokuserar på Mexiko har sett kapitalflöden på 437 MUSD under 2014, nästan 10 MUSD mer än vad iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ). EWZ är den största landspecifika ETF som replikerar utvecklingen av något av de latinamerikanska länderna, något som väcker föga förvåning då Brasilien är Latinamerikas största ekonomi. EWZ har utvecklats dubbelt så bra som EWW under 2014, främst på grund av ökade förhoppningar om att landets president, Dilma Rousseff, inte skall vinna i de nationella val som hålls i oktober 2014.

Det är intressant att jämföra flödena mellan EWW/Mexiko och EWZ/Brasilien. Investerarna, i huvudsak de institutionella placerarna, har varit litet för snabba att investera i Mexiko och litet för sena på att reagera på den brasilianska uppgången.

Sedan starten av det tredje kvartalet 2014 har inflödena till EWZ uppgått till 394 MUSD, att jämföra med 233 MUSD för EWW. Under samma tid har EWW stigit med cirka fyra procent, medan EWZ backat något. Under förra fredagen rasade EWZ med dryga fyra procent under en kraftig omsättning sedan opinionsundersökningarna visat att Brasiliens sittande president, Dilma Rousseff, ökat sitt försprång mot Silva inför valet den 5 oktober.

iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ)

Rousseff segerchanser har ökat, men EWZ och den brasilianska aktiemarknaden har andra problem. Moody´s Investors Services sänkte nyligen utsikterna för den brasilianska statsskulden från stabil till negativ. Detta skedde efter det att S&P i mars 2014 sänkte ratingen på Brasiliens statspapper till BBB-, den lägsta nivån av investment grade. Halvvägs genom september har EWZ rasat med mer än 11 procent.

I år behöver inte Mexiko, EWW och den mexikanska aktiemarknaden bekymra sig om den berg-och-dalbana som nationella val kan föra med sig. Trots att EWW har backat med en dryg procent denna månad så handlas denna ETF endast tre procent under sin årshögsta nivå.

Mexiko kämpar, precis som Brasilien, med sin ekonomi. Vare sig regeringen eller landets centralbank har emellertid stått overksamma. Mexiko, Latinamerikas näst största ekonomi, kämpar vilket fick landets centralbank att sänka sin styrränta i juni med 50 punkter till 3 procent, en rekordlåg nivå, för att kick-starta ekonomin.

Utländska investerare har också uppmuntrats av Mexikos president Enrique Peña Nietos planer på att avsluta den 75-åriga statliga kontrollen över landets oljeindustri. Med reserver värderas till över 1 biljon dollar väntas Mexiko locka en del av oljebranschens största aktörer, något som skulle vara mer av en långsiktig katalysator för EWW och gör denna ETF till en lightversion av energisektorn.

Utöver iShares finns också en db-x tracker från Deutsche Bank listad på Nasdaq OMX Nordic att handla.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.