Följ oss

Nyheter

Mexiko vinnare i slaget om Latinamerika

Publicerad

den

Mexiko vinnare i slaget om Latinamerika

Av de fem mest betydande landspecifika börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på de latinamerikanska börserna är det endast iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) som med en nedgång, year-to-date på 8 procent som har presterat sämre under 2014 än iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW). Rubriken Mexiko vinnare i slaget om Latinamerika avser i dag kapitalinflödena, men det kommande valet i Brasilien kan göra att även kursutvecklingen på Bolsa Mexicana de Valores, den mexikanska börsen får en skjuts uppåt.

Detta till trots så är det till Mexiko som pengarna går. EWW är year-to-date upp med 4,5 procent, och är den stora vinnaren när det gäller kapitalflödena till Latinamerika. Den landspecifika ETF som fokuserar på Mexiko har sett kapitalflöden på 437 MUSD under 2014, nästan 10 MUSD mer än vad iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ). EWZ är den största landspecifika ETF som replikerar utvecklingen av något av de latinamerikanska länderna, något som väcker föga förvåning då Brasilien är Latinamerikas största ekonomi. EWZ har utvecklats dubbelt så bra som EWW under 2014, främst på grund av ökade förhoppningar om att landets president, Dilma Rousseff, inte skall vinna i de nationella val som hålls i oktober 2014.

Det är intressant att jämföra flödena mellan EWW/Mexiko och EWZ/Brasilien. Investerarna, i huvudsak de institutionella placerarna, har varit litet för snabba att investera i Mexiko och litet för sena på att reagera på den brasilianska uppgången.

Sedan starten av det tredje kvartalet 2014 har inflödena till EWZ uppgått till 394 MUSD, att jämföra med 233 MUSD för EWW. Under samma tid har EWW stigit med cirka fyra procent, medan EWZ backat något. Under förra fredagen rasade EWZ med dryga fyra procent under en kraftig omsättning sedan opinionsundersökningarna visat att Brasiliens sittande president, Dilma Rousseff, ökat sitt försprång mot Silva inför valet den 5 oktober.

iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ)

Rousseff segerchanser har ökat, men EWZ och den brasilianska aktiemarknaden har andra problem. Moody´s Investors Services sänkte nyligen utsikterna för den brasilianska statsskulden från stabil till negativ. Detta skedde efter det att S&P i mars 2014 sänkte ratingen på Brasiliens statspapper till BBB-, den lägsta nivån av investment grade. Halvvägs genom september har EWZ rasat med mer än 11 procent.

I år behöver inte Mexiko, EWW och den mexikanska aktiemarknaden bekymra sig om den berg-och-dalbana som nationella val kan föra med sig. Trots att EWW har backat med en dryg procent denna månad så handlas denna ETF endast tre procent under sin årshögsta nivå.

Mexiko kämpar, precis som Brasilien, med sin ekonomi. Vare sig regeringen eller landets centralbank har emellertid stått overksamma. Mexiko, Latinamerikas näst största ekonomi, kämpar vilket fick landets centralbank att sänka sin styrränta i juni med 50 punkter till 3 procent, en rekordlåg nivå, för att kick-starta ekonomin.

Utländska investerare har också uppmuntrats av Mexikos president Enrique Peña Nietos planer på att avsluta den 75-åriga statliga kontrollen över landets oljeindustri. Med reserver värderas till över 1 biljon dollar väntas Mexiko locka en del av oljebranschens största aktörer, något som skulle vara mer av en långsiktig katalysator för EWW och gör denna ETF till en lightversion av energisektorn.

Utöver iShares finns också en db-x tracker från Deutsche Bank listad på Nasdaq OMX Nordic att handla.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BNQP ETC är en satsning på kopparpriset

Publicerad

den

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Copper-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 oktober 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB8R1C7
Securities identification number (German WKN)PB8R1C
BloombergBNQP GY
ReutersBNQP.DE
TypeETC
Entitlement0.00926322
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQP ETC

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQP

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil om tillväxt i aktiva ETFer

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

McNeil förklarade att uppkomsten av aktiva strategier är en naturlig utveckling efter framgången med passiva investeringsspårare och smarta beta-tematiska ETFer. Han lyfte fram bekvämligheten med att köpa ETF:er via onlineplattformar och inflytandet från den amerikanska marknaden, där 75 % av nya ETFer är aktiva.

McNeil nämnde att HANetf får allt större förfrågningar om aktiva ETFer, vilket speglar en bredare trend i Europa. Tillväxten på ETF-marknaden förväntas öka exponentiellt, med tillgångar som förväntas öka från 11 biljoner dollar till 30 biljoner dollar globalt inom de kommande fem åren.

McNeil påpekade skattefördelarna med att hålla amerikanska aktier i irländskt hemmahörande ETFer, och betonade en källskatt på 15 % på utdelning jämfört med 30 % i andra jurisdiktioner. Han noterade att attraktionen mot aktiva ETFer också drivs av potentiella alfavinster och det växande intresset från stora kapitalförvaltare i Europa. Till exempel gick Guinness Global Investors nyligen med i HANetfs plattform.

Han nämnde också att strategier sträcker sig över aktie-, ränte- och optionsbaserade produkter.

Fortsätt läsa

Nyheter

C71P ETF en penningmarknadsfond som investerar i korta amerikanska statsskuldsväxlar

Publicerad

den

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar).

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga C71P

Exponering för amerikanska statsobligationer: Genom att investera i kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar kan ETF erbjuda ett mycket likvidt, räntebärande alternativ till kontanter.

Låg volatilitet: ETFen är koncentrerad till löptider på 1-3 månader och syftar till att maximera exponeringen mot kortfristiga statsräntor, vilket kan minska portföljvolatiliteten och hjälpa investerare att spåra rådande marknadsräntor.

ETF-effektivitet: Denna ETF ger exponering mot en korg av kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar för bara en kostnadskvot på 0,07 % – allt i en enda affär.

Handla C71P ETF

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURC71P
London Stock ExchangeGBPCLPP
London Stock ExchangeUSDCLIP

Största innehav

NamnVikt (%)Värdepapperstyp
B 01/25/249.18Treasury Bill
B 02/15/247.67Treasury Bill
B 02/01/247.60Treasury Bill
B 02/08/247.51Treasury Bill
B 01/18/247.29Treasury Bill
B 01/11/247.21Treasury Bill
B 01/04/247.14Treasury Bill
B 01/02/246.97Treasury Bill
B 01/09/246.97Treasury Bill
B 01/16/246.96Treasury Bill

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära