Världens största producent av lyxvaror har blivit en favorit bland fondförvaltare som marknadsför sig själva som främjare av miljömässiga och sociala mål. Mer än 1 200 ESG-fonder har nu aktier i LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg. Ungefär 500 till är indirekt exponerade för den lyxiga giganten, visar uppgifterna. Det placerar LVMH långt före mer traditionella gröna namn som Vestas Wind Systems A/S och Tesla på listan över föredragna ESG-aktier.
ESF-fonder, är fonder som hävdar att de antingen ”främjar” miljömässiga, sociala och goda styrningsprinciper, gör ESG till ett direkt ”mål” eller helt enkelt sätter ESG i deras namn, har samlat ihop en LVMH-andel värd mer än 17 miljarder dollar, visar Bloombergs data. Företagets värdeökning på 190 procent sedan pandemins tidiga dagar hjälpte ESG att klara ett tufft 2022, som såg strategin sjunka inför decennier-hög inflation, räntehöjningar, en energikris och en nedgång i teknikaktier.
Credit Agricole SA och deras dotterbolag Amundi har den största exponeringen mot LVMH via ESG-fonder med en investering på cirka 1,7 miljarder dollar, visar Bloombergs data. Mycket av det sker via fonder som enligt EUs regler ”främjar” ESG, känd som artikel 8.
LVMH inkluderades i år på Sustainalytics lista över topprankade ESG-företag, som tittar på alla tre E-, S- och G-mått. Bolaget har även ingått i ett antal hållbara index, inklusive S&P Global ESG och Moody’s ESG. Trots detta är det många förvaltare som väljer att exkludera detta företag då det äger flera alkoholproducenter vilket en del förvaltare anser strida mot ESG och Artikel 8. Vi vet att Lucy Global Fund A, den svenska livstilsfonden, valt att inte köpa detta företag av denna orsak, och därmed lagga andra fonder i sektorn, till exempel Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF EUR (C) (GLUX ETF).
LVHM, som uppstod genom samgåendena mellan champagneproducenten Moët et Chandon och den ledande cognacproducenten Hennessy samt slutligen (1987) med modehuset Louis Vuitton. Även om bolaget äger alkoholproducerande företag så är lika lön för lika arbete viktigt för LVHM som skall ha uppnått jämställd lön senast 2025 och 50 procent av kvinnorna i koncernens nyckelpositioner till 2025.
Sådana ansträngningar har redan lett till betydande framsteg, exempel på dessa är ökningen av andelen kvinnor i nyckelpositioner på LVMH från 23 procent till 45 procent mellan 2007 och 2022. Och 65 procent av LVMHs chefer och chefer är kvinnor, medan 18 kvinnor driver gruppens så kallade Maisons som verkställande direktörer, sa LVMH.
Lyxaktier är investerares älsklingar för tillfället
Eftersom de är berättigade till ESG-fonder drar de logiskt fördel av sin defensiva tillväxtprofil, medan värderingar inte är så dyra. I år har ESG-fonder i Europa avkastat cirka 10 procent i genomsnitt, medan Stoxx Europe 600 Index är upp ungefär 6 procent. De som fokuserar på teknik – särskilt artificiell intelligens – har slängt resten med topppresterande som bokar avkastning på över 40 procent.
Överpresterande fonder
ESG-fonder som bygger sin exponering mot lyxsektorn slår också sina riktmärken. Palatine Europe Sustainable Employment fund, räknar LVMH som sitt största innehav. Enligt Bloombergs data utgör lyxjätten nästan en tiondel av fonden, som är registrerad som artikel 9 i EU, blockets högsta ESG-beteckning. Fonden har ökat med 14 procent i år, vilket överträffar 94 procent av sina konkurrenter.
Candriam Sustainable Equity EMU, som också är registrerad som artikel 9, håller LVMH i sina fyra främsta innehav, tillsammans med ASML Holding NV, KBC Group NV och L’Oreal SA. Det är upp 11 procent i år. Amundi MSCI Europe Climate Transition CTB, som har gjort LVMH till sitt största innehav, är upp 11 procent i år, enligt Bloombergs data.
Handla GLUX ETF
Amundi S&P Global Luxury UCITSETF EUR (C) (GLUX ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och Borsa Italiana. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.
Handla Lucy Global Fund
Lucy Global Fund kan handlas hos bland annat SAVR, Avanza och Nordnet, men också hos många andra fondplattformar.
Det är välkänt att företag med mindre börsvärden, Small Cap-aktier, genererar högre avkastning på lång sikt. Men de kommer också med högre risker som investerare bör hantera effektivt. Diversifiering av investeringar med ETFer är det säkraste alternativet för en oberoende investerare att närma sig småbolagsaktier. I denna artikel tittar vi på ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier. Vi har hittat 9 index som spårar europeiska småbolag som spåras av 13 olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden på dessa ETFer ligger mellan 0,20 och 0,58 procent.
Det finns i huvudsak fyra index tillgängliga för att investera med ETFer i europeiska Small Cap-aktier. Denna investeringsguide för europeiska småbolagsaktier hjälper dig att navigera mellan särdragen hos EURO STOXX® Small, MSCI EMU Small Cap, MSCI Europe Small Cap, STOXX® Europe Small 200 och ETFerna som spårar dem. Det gör att du kan hitta de mest lämpliga europeiska småbolags-ETFerna för dig genom att rangordna dem enligt dina preferenser.
Den största europeiska Small Cap ETFerna mätt efter fondstorlek i EUR
EURO STOXX® Small-indexet består av små företag från det underliggande EURO STOXX®-indexet. EURO STOXX®-indexet är en delmängd av STOXX® Europe 600-indexet som endast omfattar företag från länder i euroområdet. Small caps bestäms som de 33 procent lägre företagen i det underliggande indexet rankat efter deras börsvärde. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för EURO STOXX® Small Factsheet-metodik
88 småbolagsaktier från euroområdet
Indexomräkning sker kvartalsvis
Aktieurvalet baseras på företagens storlek
Urvalskriterier: den nedre tredjedelen av EURO STOXX®-index är vald
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
MSCI EMU Small Cap-index
MSCI EMU Small Cap-index fångar småbolagsaktier i 10 utvecklade länder i euroområdet. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria börsvärdet justerat) i MSCI EMU Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI EMU Small Cap Factsheet Metodik
399 småbolagsaktier från utvecklade länder i euroområdet
MSCI Europe Small Cap-index inkluderar småbolagsaktier från 15 utvecklade länder i Europa. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria floatjusterade börsvärdet) i MSCI Europe Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI Europe Small Cap Factsheet Methodology
903 småbolagsaktier från utvecklade europeiska länder
Aktieurvalet baseras på börsvärde med fritt flytande värde
Urvalskriterier: minsta företag i MSCI Europe Investable Market Index
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
STOXX® Europe Small 200 index
STOXX® Europe Small 200-indexet spårar de 200 minsta företagen (mätt med fritt flytande marknadsvärde) från det underliggande STOXX® Europe 600-indexet, som består av 600 europeiska företag. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Urvalskriterier: De 200 minsta aktierna (rankade från 401 till 600) från STOXX® Europe 600-indexet väljs ut
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
En jämförelse av olika ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier
När man väljer en Europa Small CapETF bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla amerikanska small cap-ETFer med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) (TLCO ETF) med ISIN IE000E9W0ID3, strävar efter att spåra MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index spårar kommunikationstjänstesektorn på utvecklade och framväxande marknader över hela världen (GICS-sektorklassificering). Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför TLCO?
Exponering för industrigruppen GICS telekommunikationstjänster som inkluderar företag vars huvudsakliga verksamhet innefattar tillhandahållande av fasta, mobila och/eller trådlösa telekommunikationstjänster; leverantörer av kommunikation och/eller högdensitetsdataöverföring; producenter av interaktiva spelprodukter och företag som ägnar sig åt innehåll och informationsskapande eller distribution.
”The Index” (MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index) exkluderar företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer och de som identifierats av indexleverantören som inblandade i kontroverser som har en negativ ESG-inverkan på deras verksamhet och/eller produkter och tjänster baserade på MSCI ESG-kontroverspoäng.
Exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade och tillväxtmarknadsländer.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index (”Indexet”).
WisdomTree, en global finansiell innovatör, har utökat sitt utbud av råvaru-ETPer med lanseringen av en marknadsneutral strategi. WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC (CRRY), noteras idag på Börse Xetra och Borsa Italiana med en förvaltningsavgift (MER) på 0,40. ETCen kommer att noteras på Londonbörsen den 1 maj 2025.
WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC syftar till att följa pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och kostnader, för BNP Paribas Enhanced Commodity Carry ER Index. Indexet är utformat för att fånga skillnaden i carry-kostnader mellan olika punkter på terminskurvan genom att ge 3x hävstångsexponering mot skillnaden mellan det långa benet och det korta benet. Det korta benet replikerar BCOM[1] ex-precious metals-indexet, och det långa benet är en korg av enskilda råvaruindex för rullande terminer vars vikt speglar BCOM ex-precious metals-indexet, med kontrakt med upp till 12 månader till utgång.
På råvaruterminsmarknader är cost-of-carry skillnaden mellan terminspriset och spotpriset. Den återspeglar vanligtvis kostnaderna (lagring, finansiering etcetera) och fördelarna, tillsammans med förväntad marknadssentiment och riskpremie, som är förknippade med att hålla råvaran tills kontraktet löper ut.
Råvarustrategier för carry erbjuder ett systematiskt sätt att fånga avkastning från strukturen i råvaruterminskurvor, snarare än att förlita sig på prisrörelserna för själva de underliggande råvarorna. De erbjuder diversifierad exponering över ett spektrum av råvaror, vilket hjälper till att jämna ut avkastningen och hantera volatilitet. På störda marknader är det en metod som kan generera icke-korrelerad avkastning och stärka portföljens motståndskraft.
Nitesh Shah, chef för råvaru- och makroekonomisk analys i Europa på WisdomTree, sa: ”I en miljö som formas av ihållande inflation, politisk osäkerhet och fragmenterade leveranskedjor erbjuder carrystrategier en differentierad och skalbar avkastningskälla. Genom att fokusera på formen på terminskurvan, snarare än spotprisprognoser, ger de okorrelerad exponering som kan förbättra diversifieringen och komplettera både kärnräntebärande och alternativa allokeringar.”
Alexis Marinof, VD för WisdomTree i Europa, tillade: ”Vi fortsätter att utöka vårt marknadsledande utbud av råvaru-ETPer med innovativa strategier. Investerare letar efter okorrelerade avkastningskällor och denna lansering återspeglar deras utvecklande behov. WisdomTrees långvariga ledarskap inom råvaruområdet gör det möjligt för oss att förutse marknadsförändringar och leverera framåttänkande, forskningsdrivna lösningar. Varje produkt vi lanserar är utformad för att erbjuda precision, transparens och meningsfull exponering för att hjälpa kunder att bygga väldiversifierade portföljer.”
WisdomTree är den ledande leverantören av råvaru-ETPer i Europa och erbjuder över 120 råvaru-ETPer och förvaltar över 25 miljarder dollar inom sitt råvarusortiment.