Följ oss

Nyheter

Latinamerikas bortglömda ETF

Publicerad

den

Latinamerika, såsom iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) och iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ). EPU är Latinamerikas bortglömda ETF, men vi tror att det kan komma att ändra sig.

IShares MSCI All Peru Capped ETF (NYSEArca: EPU) förbises ofta jämfört med andra börshandlade fonder med landspecifikt fokus i Latinamerika, såsom iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) och iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ). EPU är Latinamerikas bortglömda ETF, men vi tror att det kan komma att ändra sig.

Uppstramande metallpriserna är en av orsakerna till att investerarna bör titta närmare på råvarutunga EPU, den enda landspecifika ETFen som vi hittat som fokuserar på Peru. EPU har överträffat EWW i år och framstår som en stabil bidragsgivare till uppgången i latinamerikanska aktier när industri-och ädelmetallpriserna har studsat tillbaka.

Peru är världens tredje största silverproducent och en av de största guld och kopparproducenterna. EPU speglar den peruanska ekonomins inflytande på metallexport och produktion med en massiv 50,3% vikt mot materialsektorn. Det är långt över 27,8% har allokerats till finansiella tjänster, EPU näst största sektorn i vikt.

Perus gruvindustri är enorm, landet rankas 47: e när det gäller bruttonationalprodukten (BNP), någonstans mellan Algeriet och Kazakhstan, men är världens femte största i fråga om produktionen av guld och trea när det gäller silver och koppar. Förra året drog gruv- och metallföretagen i Lima Generalindex ned EPU med 25 procent; i år har de hjälpt till att öka värdet med 10 procent. Det är värt att notera att Peru inte är en one-trick pony som är helt och hållet på sin gruvindustri.

Anständiga fundamenta

Peru har anständiga ekonomiska fundamenta. Inflationen är 2 procent, tillväxten i bruttonationalprodukten är 5 procent, och dess skulder utgör bara 18 procent av BNP.

Med ett p/e tal på 15,2 handlas de peruanska aktierna betydligt betydligt lägre än i Mexiko och Colombia (18.5x  respektive), men kontraintuitivt högre än Brasilien (11.4x) och Latinamerika (13.5x) – som båda har haft en börsutveckling som har överträffat den i Peru. Även om Perus p/e-tal överstiger både det historiska genomsnittet (10.5x) och rekordlåga (2.8x), faller det under sitt all-time high med 13,3 poäng, vilket lämnar stort utrymme för expansion.

För investerare som söker exponering mot Peru bör EPU är verkligen det bästa valet, även om Global X FTSE Andean 40 ETF (NYSEArca: AND) har en 16,7% vikt mot peruanska aktier. Flera Latinamerikanska ETFer, liksom iShares Latin American 40 ETF (NYSEArca: ILF) har knapphändig exponering mot Peru.

iShares MSCI All Peru Capped ETF

iShares MSCI All Peru Capped ETF
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.