UtdelningsETFer har exploderat på investeringsscenen under det senaste decenniet och investerare har varit angelägna om att införliva dem i sina portföljer inför långsam tillväxt och låga priser. 2018 var dock totalavkastningen dålig. Så kommer dessa produkter att komma tillbaka till modet eller är det bättre att lämna dem ifred? Vad är bäst i jakten på inkomst.
I slutet av förra året hade den europeiska ETF/ETP-industrin 55 utdelningsfokuserade produkter med tillgångar på cirka 14 miljarder USD, enligt ETFGI.
De finns i olika former; kvalitetsinkomst, inkomst, förbättrad inkomst, utdelningsinkomst och diverse andra. De varierar i risk, belöning och har olika resultat beroende på vilken strategi de använder.
Det finns sorl om en lågkonjunktur i år, men som Seeking Alpha rapporterar är det mer sannolikt att det blir en avmattning och en återgång till marknaderna i en stat före 2018.
I så fall kan utdelnings-ETFer hjälpa till att begränsa uttagseffekterna av en fallande eller bromsande marknad, med de extra fördelarna med regelbundna utbetalningar till investerare. Dessa betalningar görs vanligtvis genom utdelningar där företaget delar ut en del av sin vinst till aktieägarna varje kvartal, resten återinvesteras i företaget.
Men köpare se upp. Det är värt att titta på strategin som ligger till grund för ETFen, eftersom den kommer att berätta hur inkomsten eller utdelningen hanteras – och hur stor risken är.
Till exempel var Lyxors SG Global Quality Income NTR UCITS ETF (SGQD) ned -7,47 % under det senaste året (i skrivande stund) och kostar 0,45 %. Det kan jämföras med Vanguards FTSE All-World High Dividend Yield UCITSETF (VGWD) som är ned -5,63% under samma tidsperiod och kostar 0,29%. Båda är i amerikanska dollar, så det finns ingen valutaskillnad.
Väldigt olika
SGQD har exponering mot aktier globalt som är utvalda för att ge en balans mellan högkvalitativa företag med fokus på utdelningar över genomsnittet, och attraktiva och hållbara utdelningar. Det har ett trestjärnigt betyg från Morningstar, som tillägger att ”indexmetoden definierar ett investeringsuniversum av icke-finansiella företag som har ett justerat marknadsvärde på minst 3 miljarder USD från utvecklade länder.”
Vanguards VGWD följer FTSE All-World High Dividend Yield Index, som är ett viktat index för stora och medelstora börsvärden för vanliga aktier på utvecklade och tillväxtmarknader med högre utdelningsavkastning än genomsnittet. Den hade också ett trestjärnigt betyg från Morningstar och är bronsklassat.
Det finns inget självklart sätt att säga vilken produkt som är bäst när det kommer till utdelningar, men det som är klart är att du måste göra din due diligence om du vill ha med den i din portfölj.
Nästan alla ETFer vi tittade på på Londonbörsen hade negativ avkastning det senaste året. Detta var ofta bättre eller sämre beroende på vilken valuta ETFen handlades i. Men det som generellt gick bäst under det senaste året – med minsta neddragning eller till och med positiv avkastning – var de amerikanska fokuserade produkterna.
WisdomTrees US Equity Income UCITS ETF (WTEU) är den enda med positiv avkastning (hjälpt av pund). Ovan är ett diagram som visar dess prestanda (i svart) mot S&P 500-index (i orange). ETFen spårar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree US Equity Income Index, som fokuserar på amerikanska aktier med stora bolagsvärden.
Nedan är en lista över ETFer som erbjuder någon form av utdelning.
Lyxor SG European Quality Income NTR UCITSETF SGQG
-2.15%
0.45%
SG European Quality Income Index – representativt för högkvalitativa aktier från ett europeiskt investeringsuniversum som sannolikt kommer att fortsätta ha en högnivå på sina utdelningar.
Exponering mot utvecklingen av aktier från hela världen, utvald för att ge en balans mellan högkvalitativa företag med fokus på utdelningar över genomsnittet, attraktiva och hållbara utdelningar.
MSCI Europe High Dividend Yield 4% Issuer Capped Index
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITSETFVGWD
-5.63%
0.29%
FTSE All-World High Dividend Yield Index, ett marknadsviktat index för stora och medelstora börsvärden för vanliga aktier på utvecklade och tillväxtmarknader med högre utdelningsavkastning än genomsnittet.
ETFen spårar utvecklingen för de 40 aktierna i euroområdet med högst avkastning från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy för ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.
ETFen spårar resultatet för de 30 högstavkastande brittiska aktierna från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy med ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.
Fondens mål är att följa utvecklingen för de 40 högstavkastande aktierna i euroområdet från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy med ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.
Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.
Denna ETF är också den största ETFen av tillgångar under förvaltning – även om Vanguard Total Stock Market Index Fund, med över 1,2 biljoner amerikanska dollar, är totalt sett den största investeringsfonden av AUM.
Vanguard-fonden är dock annorlunda eftersom aktier i fonden säljs som en mängd olika produkter, av vilka några är strukturerade som ETFer (som den tredje största fonden som listas i denna statistik), medan andra är strukturerade som traditionella fonder.
Vad är ETFer?
ETFer liknar värdepappersfonder genom att de består av en pool av investerares fonder som förvaltas av en oberoende tredje part i syfte att göra en gemensam finansiell investering. ETFer skiljer sig dock genom hur aktier i fonden köps och säljs via en börs, snarare än direkt från fondförvaltaren. Detta ger fördelarna med generellt lägre priser (eftersom transaktionskostnaderna betalas av börsoperatören snarare än fondförvaltaren), och möjligheten till intradagshandel (eftersom aktier i en traditionell fond endast kan köpas och säljas efter stängning).
Den totala mängden tillgångar som förvaltas av ETFer globalt är en sjättedel av summan för aktiefonder, även om gapet i AUM mellan ETFer och fonder i USA är mycket lägre, där ration ligger på en på tre.
Vilka är de största ETF-leverantörerna?
Den största leverantören av ETFer globalt är Blackrock, världens största kapitalförvaltningsbolag. Från och med juli 2022 hade företaget mer än 2,1 biljoner amerikanska dollar av tillgångar under förvaltning i börshandlade fonder bara i USA, medan Blackrocks totala tillgångar under förvaltning för alla produkter nådde nästan tio biljoner dollar. Avrundar de tre bästa leverantörerna av ETFer är andra amerikanska kapitalförvaltare Vanguard och State Street.
Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITSETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.
ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.
Indexbeskrivning
MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader
Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar
Granskas på halvårsbasis
Handla XWEB ETF
Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITSETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.
Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.
Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.