Följ oss

Nyheter

Jakten på inkomst

Publicerad

den

UtdelningsETFer har exploderat på investeringsscenen under det senaste decenniet och investerare har varit angelägna om att införliva dem i sina portföljer inför långsam tillväxt och låga priser. 2022 var dock totalavkastningen dålig. Så kommer dessa produkter att komma tillbaka till modet eller är det bättre att lämna dem ifred? Vad är bäst i jakten på inkomst.

UtdelningsETFer har exploderat på investeringsscenen under det senaste decenniet och investerare har varit angelägna om att införliva dem i sina portföljer inför långsam tillväxt och låga priser. 2018 var dock totalavkastningen dålig. Så kommer dessa produkter att komma tillbaka till modet eller är det bättre att lämna dem ifred? Vad är bäst i jakten på inkomst.

I slutet av förra året hade den europeiska ETF/ETP-industrin 55 utdelningsfokuserade produkter med tillgångar på cirka 14 miljarder USD, enligt ETFGI.

De finns i olika former; kvalitetsinkomst, inkomst, förbättrad inkomst, utdelningsinkomst och diverse andra. De varierar i risk, belöning och har olika resultat beroende på vilken strategi de använder.

Här är en graf som visar hur vissa ETFer utvecklades det förra året. Vanguard S&P 500 ETF (VUSA) är i blått, Vanguard FTSE World High Dividend Yield ETF (VGWD) är i orange och Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF (VGVE) är i svart.

Det finns sorl om en lågkonjunktur i år, men som Seeking Alpha rapporterar är det mer sannolikt att det blir en avmattning och en återgång till marknaderna i en stat före 2018.

I så fall kan utdelnings-ETFer hjälpa till att begränsa uttagseffekterna av en fallande eller bromsande marknad, med de extra fördelarna med regelbundna utbetalningar till investerare. Dessa betalningar görs vanligtvis genom utdelningar där företaget delar ut en del av sin vinst till aktieägarna varje kvartal, resten återinvesteras i företaget.

Men köpare se upp. Det är värt att titta på strategin som ligger till grund för ETFen, eftersom den kommer att berätta hur inkomsten eller utdelningen hanteras – och hur stor risken är.

Till exempel var Lyxors SG Global Quality Income NTR UCITS ETF (SGQD) ned -7,47 % under det senaste året (i skrivande stund) och kostar 0,45 %. Det kan jämföras med Vanguards FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (VGWD) som är ned -5,63% under samma tidsperiod och kostar 0,29%. Båda är i amerikanska dollar, så det finns ingen valutaskillnad.

Väldigt olika

SGQD har exponering mot aktier globalt som är utvalda för att ge en balans mellan högkvalitativa företag med fokus på utdelningar över genomsnittet, och attraktiva och hållbara utdelningar. Det har ett trestjärnigt betyg från Morningstar, som tillägger att ”indexmetoden definierar ett investeringsuniversum av icke-finansiella företag som har ett justerat marknadsvärde på minst 3 miljarder USD från utvecklade länder.”

Vanguards VGWD följer FTSE All-World High Dividend Yield Index, som är ett viktat index för stora och medelstora börsvärden för vanliga aktier på utvecklade och tillväxtmarknader med högre utdelningsavkastning än genomsnittet. Den hade också ett trestjärnigt betyg från Morningstar och är bronsklassat.

Det finns inget självklart sätt att säga vilken produkt som är bäst när det kommer till utdelningar, men det som är klart är att du måste göra din due diligence om du vill ha med den i din portfölj.

Nästan alla ETFer vi tittade på på Londonbörsen hade negativ avkastning det senaste året. Detta var ofta bättre eller sämre beroende på vilken valuta ETFen handlades i. Men det som generellt gick bäst under det senaste året – med minsta neddragning eller till och med positiv avkastning – var de amerikanska fokuserade produkterna.

WisdomTrees US Equity Income UCITS ETF (WTEU) är den enda med positiv avkastning (hjälpt av pund). Ovan är ett diagram som visar dess prestanda (i svart) mot S&P 500-index (i orange). ETFen spårar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree US Equity Income Index, som fokuserar på amerikanska aktier med stora bolagsvärden.

Nedan är en lista över ETFer som erbjuder någon form av utdelning.

ETF1YR RTNTERIndex
BMO Enhanced Income USA Equity UCITS ETF ZWUU-4.60%0.30%Exponering för stora amerikanska aktier, ytterligare intäkter sker genom en aktivt hanterad strategi för att utfärda köpoptioner
BMO MSCI USA Income Leaders UCITS ETF ZIUS-2.61%0.25%Exponering mot högkvalitativa stora och medelstora aktier emitterade i USA som har en historia av att betala utdelningar över genomsnittet.
Fidelity Emerging Markets Quality Income UCITS ETF FEMQ-9.53%0.50%Fidelity Emerging Markets Quality Income Index
Fidelity Europe Quality Income UCITS ETF FEQD-5.54%0.30%Fidelity Europe Quality Income Index
Fidelity US Quality Income UCITS ETF FUSA-3.85%0.30%Fidelity US Quality Income Index.
Fidelity Global Quality Income UCITS ETF FGQD-1.14%0.4%Fidelity Global Quality Income Index
WisdomTree US Equity Income UCITS ETF WTD90.23%0.29%WisdomTree US Equity Income Index
WisdomTree Emerging Markets Equity Income UCITS ETF WTEI-7.49%0.46%WisdomTree Emerging Markets Equity Income Index
WisdomTree Europe Equity Income UCITS ETF WTEE-7.51%0.29%WisdomTree Europe Equity Income Index
Lyxor SG European Quality Income NTR UCITS ETF SGQG-2.15%0.45%SG European Quality Income Index – representativt för högkvalitativa aktier från ett europeiskt investeringsuniversum som sannolikt kommer att fortsätta ha en högnivå på sina utdelningar.
Lyxor SG Global Quality Income NTR UCITS ETF SGQD-7.47%0.45%Exponering mot utvecklingen av aktier från hela världen, utvald för att ge en balans mellan högkvalitativa företag med fokus på utdelningar över genomsnittet, attraktiva och hållbara utdelningar.
First Trust US Equity Income UCITS ETF UIND0.02%0.55%NASDAQ US Equity Income Index
Xtrackers FTSE 100 Income UCITS ETF DBXX-6.48%M’ment fee: 0.01% Expense Ratio: 0.09%FTSE 100 Total Return Index
Xtrackers DAX Income UCITS ETF XDDX-16.98%M’ment fee: 0.01% Expense Ratio: 0.09%DAX¬Æ Index
iShares UK Dividend UCITS ETF IQQD-11.21%0.40%FTSE UK Dividend + Index
iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF QDIV-3.24%0.35%MSCI USA High Dividend Yield Index
iShares Euro Dividend UCITS ETF IQQA-9.42%0.40%Dow Jones EURO STOXX® Select Dividend 30 Index.
iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF QDVX-5.67%0.28%MSCI Europe High Dividend Yield 4% Issuer Capped Index
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF VGWD-5.63%0.29%FTSE All-World High Dividend Yield Index, ett marknadsviktat index för stora och medelstora börsvärden för vanliga aktier på utvecklade och tillväxtmarknader med högre utdelningsavkastning än genomsnittet.
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF SPYW-7.04%0.30%ETFen spårar utvecklingen för de 40 aktierna i euroområdet med högst avkastning från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy för ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.
SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF SPYD-1.28%0.35%Fonden följer utvecklingen för aktier från S&P Composite 1500 Index som har betalat en ökad utdelning varje år under 20 år i rad.
SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF USDV4.56%0.35%Fonden följer utvecklingen för aktier från S&P Composite 1500 Index som har betalat en ökad utdelning varje år under 20 år i rad.
SPDR S&P UK Dividend Aristocrats UCITS ETF SPYG-11.73%0.30%ETFen spårar resultatet för de 30 högstavkastande brittiska aktierna från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy med ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF SPYW-5.34%0.30%Fondens mål är att följa utvecklingen för de 40 högstavkastande aktierna i euroområdet från S&P Europe BMI Index som har följt en hanterad utdelningspolicy med ökande eller stabila utdelningar under 10 år i rad.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

VanEck Gold Miners UCITS ETF når 1 miljard USD i tillgångar under förvaltning

Publicerad

den

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe, kommenterade fondens volymtillväxt under det senaste guldrallyt, ”Med tanke på den nuvarande makroekonomiska och geopolitiska miljön – inklusive kvardröjande inflation trots högre räntor och pågående globala konflikter – är den globala efterfrågan på guld som stark som alltid. Med tanke på guldets historiska status som den investerarföredragna tillgången till fristad, vill investerare skydda och säkra sina portföljer för vad som komma skall. Dessutom har betydande ökningar av centralbanksreserver skapat tryck uppåt och efterfrågan på guld, vilket har resulterat i hausseartade utsikter i år och framåt.”

Investerarnas efterfrågan på guld som en fristadstillgång driver upp priserna: Det nuvarande guldpriset har nått en ny rekordnivå på över 2 300 USD, vilket också gynnar guldgruvföretag, eftersom den ökande efterfrågan på ädelmetaller genererar mer försäljning och högre vinster för dem.

”I mars presterade aktier i guldproducenter betydligt bättre än ädelmetaller”, säger Imaru Casanova, portföljchef för guld och ädla metaller på VanEck. ”Detta kan vara början på en trend mot återgång till medelvärdet, där guldgruvaktier återfår sin hävstång på guldpriset och överträffar ädelmetaller när guldpriserna stiger.” Potentiella investerare bör ändå ta hänsyn till att den långsiktiga stabiliteten i en uppåtgående trend på finansmarknaderna fortfarande är osäker och kan bero på en mängd olika faktorer.

Aktier i gruvbolag kombinerar fördelarna och riskerna med både exponering av fysiskt guld och inkomstgenererande tillgångar, eftersom de både kan isolera portföljen mot inflation och minska riskerna genom diversifiering. Exponering genom en ETF ger enkel och kostnadseffektiv tillgång till denna komplexa marknad.

De tre bästa innehaven i VanEck Gold Miners UCITS ETF är för närvarande Newmont Corporation, Agnico Eagle Mines Ltd. och Barrick Gold Corporation, och fonden har för närvarande en regional koncentration på Kanada, USA och Australien. ETF:en är fullt uppbackad och innehåller för närvarande 53 aktier med en total kostnadskvot (TER) på 53 bps.

ETFVanEck Gold Miners UCITS ETF
IndexnamnNYSE Arca Gold Miners Index
ISINIE00BQQP9F84
Ticker LSE GBPGDGB
Ticker LSE USDGDX
Ticker XetraG2X
Investment ManagerVanEck Asset Management B.V.
HemvistIrland
BasvalutaUS Dollar
IndexleverantörICE Data Indices, LLC
RebalancingKvartalsvis
Product structurePhysically replicating (Full)
Launch date25 March 2015
Total expense ratio (TER)0.53% p.a.
Income treatmentReinvestment

Fortsätt läsa

Nyheter

U8NJ ETF ger exponering mot prospekteringsbolag i uransektorn

Publicerad

den

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) med ISIN IE00075IVKF9, försöker spåra prospekteringsbolag i uransektorn i form Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners-index spårar små och medelstora företag över hela världen som är engagerade i prospektering, brytning och/eller raffinering av uran.

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) med ISIN IE00075IVKF9, försöker spåra prospekteringsbolag i uransektorn i form Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners-index spårar små och medelstora företag över hela världen som är engagerade i prospektering, brytning och/eller raffinering av uran.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,85 % p.a. HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. ETF lanserades den 23 februari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Varför U8NJ ETF

En ny tjurmarknad är sannolikt på gång, vilket uppmuntrar prospekteringsbolag i uransektorn att utforska och utveckla nya urangruvor och möjligen möjliggöra för mindre gruvarbetare att uppleva betydande tillväxt.

Kärnkraftens väsentliga roll i netto-noll-övergången driver efterfrågan på uran, och gruvarbetare kommer att behöva öka.

Efter framgångarna med Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), Europas största uranfokuserade ETF, samarbetar HANetf med Sprott Asset Management för att lansera Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF.

U8NJ fokuserar på små och medelstoraprospekteringsbolag i uransektorn som erbjuder potential att överavkasta inom en snar framtid.

Varför investera i en ETF för juniora uranbolag?

Junior uranbolag kan vara redo för tillväxt: Europas enda renodlade ETF för juniora gruvbolag , med tillgångar valda baserat på deras potential för betydande intäkter och tillgångstillväxt.


Kärnenergins roll i netto-noll-övergången: Kärnenergi har den högsta kapacitetsfaktorn jämfört med både traditionella och alternativa energikällor och de minsta koldioxidekvivalenta utsläppen jämfört med andra energiformer, vilket gör den avgörande för att nå målen för nettonollenergiomställning.


Uran utbud och efterfrågan obalans: Hundratals nya reaktorer byggs, eller planeras, runt om i världen. Efterfrågan på uran kommer sannolikt att överträffa utbudet och sätta press på nya och mindre gruvbolag att öka.

Handla U8NJ ETF

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Största innehav

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPURJP
London Stock ExchangeUSDURNJ
XETRAEURU8NJ

Innehav kan komma att förändras

Geografisk fördelning av innehaven

InnehavVikt
PALADIN ENERGY RG13,25%
NEXGEN ENERGY LTD.11,92%
URANIUM ENERGY CORP11,22%
DENISON MINES CP NEW10,44%
CGN MINING RG5,28%
DEEP YELLOW RG4,98%
BOSS ENERGY RG4,94%
ENCORE ENERGY RG4,86%
FISSION URANIUM RG4,14%
GLOBAL ATOMIC RG3,65%

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf kommenterar det kommande NATO-toppmötet

Publicerad

den

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Den ryska invasionen av Ukraina har gett NATO ett nytt enat fokus och beslutsamhet, vilket har satt ett slut på ”fredsutdelningen”-eran och ringer in en ny era fokuserad på militär beredskap. NATO-medlemmar, inklusive dess två nyaste medlemmar Finland och Sverige, är nu inriktade på att modernisera och utöka sina militära resurser efter år av försummelse. Det beräknas att 23 av Natos nu 32 medlemmar kommer att uppfylla eller överträffa målet på två procent av BNP i år. Tyskland spenderar mer än det har gjort sedan det kalla krigets slut. Och de länder som inte uppfyller dessa mål som Kanada och Italien kommer att kritiseras vid toppmötet.

Utöver Ryssland och Ukraina kommer toppmötet att ta upp oro för ett allt mer aggressivt Kina, ökande spänningar i Mellanöstern med Israel-Hamas-konflikten i Gaza och nytt samarbete mellan Ryssland och Nordkorea. En annan nyckelfråga är det osäkra resultatet av det amerikanska presidentvalet, eftersom USA fortfarande är Natos mäktigaste medlem.

President Biden kommer att ha den dubbla uppgiften att ena Nato till stöd för Ukraina och ena sitt eget demokratiska parti bakom sin presidentkandidatur. Ett annat politiskt budskap som Biden sannolikt kommer att sända är att NATO-medlemmar verkligen har ökat militärutgifterna på hans vakt, vilket undergräver Trumps skildring av europeiska allierade som ”frilastare”. Toppmötet äger också rum vid en tidpunkt då Europa står inför sina egna politiska frågor med extremhögerpopulism, särskilt i Frankrike och Ungern och en ny arbetarregering i Storbritannien.

Tom Bailey, forskningschef på HANetf, emittent av Future of Defense UCITS ETF (ASWC): När vi ser fram emot det kommande Nato-toppmötet, visar färsk statistik en betydande milstolpe i alliansens kollektiva försvarsåtaganden. Rekordstora 23 NATO-länder, av ett nu utökat medlemsantal på 32, är på väg att nå målet på 2 % av BNP för försvarsutgifter 2024. Denna prestation är särskilt anmärkningsvärd eftersom den representerar en nästan fyrfaldig ökning från 2021 då endast sex länder nådde detta mål.

Effekterna av den geopolitiska utvecklingen, som Rysslands invasion av Ukraina 2022, har varit djupgående. Antalet länder som uppfyller 2-procentsmålet ökade från sju år 2022 till tio år 2023. Denna trend understryker en förnyad brådska bland NATO-medlemmarna att stärka sina försvarsförmåga, med Europa och Kanada som tillsammans ökar försvarsutgifterna med 18 %, den största ökningen i årtionden.

Speciellt har Tyskland åtagit sig 71,8 miljarder euro (76,8 miljarder USD) till försvar i år, vilket markerar dess första uppnående av det tvåprocentiga målet sedan början av 1990-talet. Polen leder alliansen i försvarsutgifter på 4,12 procent av BNP, vilket signalerar ett starkt engagemang för nationell och kollektiv säkerhet.

För investerare belyser denna oöverträffade ökning av försvarsutgifterna en sektor med allt större relevans. Försvarsindustrin kommer sannolikt att uppleva tillväxt när Nato-medlemmar förbättrar sin militära kapacitet, vilket ger potentiella investeringsmöjligheter. När NATO-toppmötet utvecklas kommer detta område att vara ett område att följa noga.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära